Pomocy ??? Jakie jabłonie ??

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Re: Pomocy ??? Jakie jabłonie ??

Post »

Tabliczki na drzewkach nie polecam, bo to wyblaknie, wypłowieje i potem będzie ciężko odczytać. Radzę sobie założyć zeszyt i na pierwszej stronie rozrysować schematycznie drzewka i je podpisać nazwami, a na następnych stronach opisać sobie je szczegółowo. Ja posadziłem tak drzewka z opisanymi odmianami na jesieni, a na wiosnę nie mogłem je rozczytać. U mnie dwie jabłonki nie mają przez to opisu. Będę musiał teraz poczekać aż zaczną dobrze owocować i wtedy wyszukać ich nazwy.
wodnik
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Awatar użytkownika
Oneboy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 gru 2009, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

witia pisze:Tabliczki na drzewkach nie polecam, bo to wyblaknie, wypłowieje i potem będzie ciężko odczytać. Radzę sobie założyć zeszyt i na pierwszej stronie rozrysować schematycznie drzewka i je podpisać nazwami, a na następnych stronach opisać sobie je szczegółowo. Ja posadziłem tak drzewka z opisanymi odmianami na jesieni, a na wiosnę nie mogłem je rozczytać. U mnie dwie jabłonki nie mają przez to opisu. Będę musiał teraz poczekać aż zaczną dobrze owocować i wtedy wyszukać ich nazwy.
Tabliczki już są wykonane nie mają to być takie na drzewach lecz metalowe z grawerowanym tekstem także nie wyblakną na pewno każda jabłoń ma mieć ładny płotek :D a zeszyt owszem już jest są nawet mapki opisy plany

Chcę sobie stworzyć wyjątkowe miejsce na starość :roll:
Przepraszam
Awatar użytkownika
witia
200p
200p

Post »

Tomek czy te stare drzewa jeszcze rosną. Ja byłbym zainteresowany zrazami z tych drzew.
wodnik
Awatar użytkownika
Oneboy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

tak rosną te zielone okręgi na mapce to właśnie te stare drzewa nie będę ich ścinał do póki nie będę miał ich przeszczepionych i owocujących (młodych) ale najpierw właśnie muszę poczekać aż zaowocują i określić jakie to odmiany.

Z tego co mi mówią starsi działkowicze to rośnie tam takie nazwy mi podali:
Titówka
Cytrynówka
Rajka
i jest jedno drzewo jabłoni na której nieżyjący już zielarz (były gospodarz R.O.D) naszczepił na każdym konarze różne odmiany.
no i jest ta jabłoń której owoc udało mi się wyfocić tu są http://www.xpek.pl/ czy to jest Grawsztynek Inflandzki???

Wszystkie te stare jabłonie były całkowicie obrośnięte dziką różą w połączeniu z chmielem (chmiel obrósł całe korony zresztą dzika róża też) dlatego podejrzewam że nie owocowały w tym roku i muszę poczekać kolejny rok z nimi oczywiście prześwietlam je dość mocno
Przepraszam
Awatar użytkownika
witia
200p
200p

Post »

Czy te drzewa mają tegoroczne przyrosty :?:
wodnik
Awatar użytkownika
Oneboy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Tak mają ale znikomą ilość przyrostów nadających się na zrazy stąd odpowiedz na twoje zainteresowanie zrazami jest niezbyt dobra gdyż to co mam na tych jabłoniach upatrzone starczy mi jedynie dla własnych potrzeb no ale w przyszłym roku na 100% będzie można pobrać dużą ilość zrazów (mam nadzieje że ruszą po wyczesaniu róż, chmielu i prześwietleniu)
Przepraszam
Awatar użytkownika
witia
200p
200p

Post »

Przypomnę się za rok.
wodnik
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ONEBOY pisze:Wszystkie te stare jabłonie były całkowicie obrośnięte dziką różą w połączeniu z chmielem (chmiel obrósł całe korony zresztą dzika róża też) dlatego podejrzewam że nie owocowały w tym roku i muszę poczekać kolejny rok z nimi oczywiście prześwietlam je dość mocno
Równie dobrze jabłonki mogą owocować naprzemiennie, co drugi rok :) Niektóre stare odmiany tak mają, szczególnie te, których nikt nie doglądał i nie przerzedzał im zawiązków.

Dopisz sobie jeszcze do listy czerwoną renetę, pewnie trudno ją będzie znaleźć i kupić, ale jesienią próbowałam jabłek tej odmiany i jak dlamnie - bomba. Soczyste do nieprzytomności, słodkie i kwaśne jednocześnie, dość twarde (jak to reneta), ale urodziwe i smaczne równie dobrze na na surowo, jak do szarlotek czy innych przetworów. Sok z sokowirówki - bezkonkurencyjny!

Ach, czy będziesz szczepił na antonówce? Nie doczytałam chyba, nie wiem, czy o tym pisałeś? Szkółka Jasińskich produkuje jabłonie na różnych podkładkach, na antonówce też :) Dorodne, rozrośnięte drzewa, bardzo przedwojenne :wink:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Oneboy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

tak będą wszystkie szczepione na antonówce (Podkładki już rosną w miejscach docelowych i czekają na wiosenne szczepienie ) nie chce żadnych "skarleń"

to z tym owocowaniem też tak myślę że właśnie po gruntownej lecz nie ostrej by nie zabić jabłoni przecince ruszą
a o przemienności wiem dlatego nie wyciąłem żadnej roślinki która nie pokazała owoców w tym roku (szkoda by mi było ściąć coś wyjątkowego nie świadomie).

Renetę dopisuję do listy

Lista:Oliwka żółta, Koksa pomarańczowa, Malinowa Oberlandzka, Antonówka, Szampion, Koszela, Lobo, Ananas Berżenicki, Reneta złota, Reneta czerwona, jest już 10 jeszcze 2 i będzie lista zamknięta ;:138

Red Boskoop = Reneta czerwona ???
Przepraszam
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to daj jeszcze Szarą Renetę i będzie ostatnie takie trio :D
Red Boskop jest czerwonym mutantem Szarej Renety.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam z tym niejaki kłopot, bo jeśli Reine des Reinettes = King of the pippins, to znaczy, że Reneta = Pepina?
To samo z Belle de Boskoop = Schone van Boskoop, Goudrenet, czyli Piękna z Boskoop = znowu jakaś Reneta?
A z tego mogłoby wynikać, że stare Pepiny to bliskie krewne Renet?

Fachowcy od drzew owocowych - pomóżcie proszę, bo się zgubiłam :oops:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

ONEBOY pisze:Red Boskoop = Reneta czerwona ???
Fallenangelv pisze:No to daj jeszcze Szarą Renetę i będzie ostatnie takie trio :D
Red Boskop jest czerwonym mutantem Szarej Renety.
Nalewka pisze:Mam z tym niejaki kłopot, bo jeśli Reine des Reinettes = King of the pippins, to znaczy, że Reneta = Pepina?
To samo z Belle de Boskoop = Schone van Boskoop, Goudrenet, czyli Piękna z Boskoop = znowu jakaś Reneta?
Ojoj, ale się namieszało :D To może po kolei... Odmianę, którą dziś możecie często spotkać pod nazwą Szara Reneta to odmiana 'Boskoop' ('Piękna z Boskoop', 'Belle de Boscoop', 'Schoner aus Boskoop' - to synonimy). A szara reneta to... jedna lub kilka odmian (grupa) - w zależności od tego, jakiej systematyki użyjemy do identyfikacji. Praktycznie dziś, szara reneta to albo 'Reneta Szara Francuska' albo 'Reneta Szara Jesienna' (obie w zasadzie niespotykane w handlu, ale "stając na głowie" można jeszcze zdobyć materiał nasadzeniowy). Kiedy jeszcze używano systematyki Lucasa i Ulmera oraz drugiej klasyfikacji: Diela-Lucasa, szare renety stanowiły oddzielną klasę odmian (wg. pierwszej z nich 11, wg. drugiej 12). I należały do nich odmiany o kulisto- lub kulistospłaszczonym kształcie owoców, grubej i mocno ordzawionej oraz szarozielonej skórce. A więc do grupy zaliczano również takie odmiany jak 'Pepina Parkera', 'Reneta Szpitalna', ''Reneta Szara Winna' (czyli 'Carpetin'), 'Burchadta' czy nawet 'Reneta z Zabergau'.
Natomiast odmiana, o której wspomniała Nalewka - czyli 'Królowa Renet' ('Reine des Reinettes', 'King of the Pippins') to już nieco inna grupa odmian - nadal renety, ale już o większych owocach, gładkiej i słabiej ordzawionej skórce, innym terminie dojrzewania owoców.
Jeżeli coś jest niejasne - pytajcie śmiało
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Oneboy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

pomolog może ty mi pomożesz określić czy to co na tych fotkach to Grawsztynek Inflandzki ;:88

http://www.xpek.pl/ przepraszam za jakość tych fotek ale to jedyne jakie mam te jabłka na nich to spady, małe w porównaniu z tymi co już zjadłem, Jabłoń ta to późno owocujące drzewo o bardzo silnym wzroście ogromne konary korona w kształcie "V" jabłka ogromne kilka po upadku z drzewa na chodnik rozłamało się na pół od samego upadku ponad półkilowe owoce to normalka, niestety jabłonka nie poradziła sobie z tymi wielkimi i spadały zanim dojrzały. Kilka tych spadów ważyłem z ciekawości miały od 450 gram do nawet 700 gram
W miejscu gdzie została zaszczepiona ta odmiana jest wyraźne zgrubienie (odmiana szlachetna rośnie silniej niż podkładka )

Pozdrawiam
Przepraszam
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

Widziałem już wcześniej, ale na podstawie tych zdjęć trudno o precyzyjną identyfikację. Na Grafsztynka to jednak mi nie wygląda... tym bardziej, że wspominasz o bardzo dużych owocach. Kolejna sprawa - charakterystyczną cechą odmiany 'Grafsztynek Inflancki' (piszemy przez "c") jest wyraźne zwężanie się owocu w stronę kielicha - na zdjęciu widać natomiast wyraźnie inny kształt (kulisto-spłaszczony). Owoce Grafsztynka nie opadają przed zbiorem - można nawet powiedzieć, że "trzymają się" zbyt mocno... Zagłębienie kielichowe owoców na zdjęciu jest szerokie, ale wydaje mi się że stosunkowo płytkie (za płytkie)... kiedy te Twoje owoce dojrzewają?
Pozdrawiam serdecznie :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”