Moja domowa dżungla ;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
e_w_u
500p
500p
Od: 27 sie 2008, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja domowa dżungla ;)

Post »

Zeberko, nie znam niestety nazwy tego kwiatka, jest juz długo w rodzinie, dostałam go od babci której kwitł zawsze, ale znudziły jej sie roslinki które nie kwitna przez cały rok jak pelargonie, czy storczyki którymi ją niedawno zaraziłam, a rosną i kwitną u niej jak szalone ( ja moge tylko pomarzyc - nie mam tyle miejsca :(, dżungla ma swoje prawa - wytrwają najsilniejsi ;) )

Elciu, macie z Mirkiem rację, to właśnie Calla.

Miłośnikom stojaczka musze powiedzieć ze są to niestety focie niemalze dokładnie sprzed roku.

Niestety (moze z racji ścisku) kilka kwiatków nie chce współpracować i tak ten cudny fiołek przekwitł po zakupie w tym roku wypuścił ogrom pąków z czego rozwinęły się 2, a reszta mi padła, na lato wystawiłam go nawet na dwór ale ostatecznie nie wiem czy poszedł spac (mam nadzieje) czy zwyczajnie mi zdechł :( mam tez super cudowne, pełne, różowe hipeastrum i dziadostw nijak nie chce mi zakwitnąć jak i drugie czerwone z reszta... ;:223 ;:223 już drugi rok ma odpoczynek zimowy mam nadzieje ze w tym roku zakonczy go pąkiem...

A tu moje nowe nabytki :tan jeszcze nie wiem gdzie je zmieszcze.. (pierszy nieco starszy nabytek ma juz miejsce :D)
Obrazek Obrazek Obrazek
Moje kwiatki :)
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
m@jk@
500p
500p
Od: 9 wrz 2009, o 03:23
Kontakt:

Post »

:wit witam Cie serdecznie na Forum :) obejrzałam Twoje pociechy - śliczne wszystkie, bez wyjątku :) Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, że chodziło Ci o Gloksynię (bo wypatrzyłam ją u Cibie), ale właśnie one przechodzą okres spoczynku i umierają na zimę, po czym w późniejszym czasie zaczną rosnąć i kwitnąć od nowa :)
Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
Poszukuję Calatea crocata i Calathea wavestar, rufibarba
Zapraszam do mnie
e_w_u
500p
500p

Post »

nie, z gloksyniami żyjemo sobie bez problemu. chodziło mi o cyklamena, jednego zakupionego nieco wczesniej wykonczyłam (myslalam ze bedzie mu u mnie dobrze wiec kupiłam marnotka do odratowania) niestety przeoczyłam fakt ze one nie lubią zbytnio ciepła... tego dostałam w prezencie i nie ukrywam ze bym się ucieszyła jakby zechciał troche pożyc...
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
m@jk@
500p
500p
Kontakt:

Post »

A więc o cyklamena chodziło - one też nie lubią być podlewane od góry.
Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
Zapraszam do mnie
e_w_u
500p
500p

Post »

o prosze, o tym nie wiedziałam, zwykle leje jak popadnie, lanym od gory łatwiej kontrolowac szybkość wysychania..

A może masz jeszcze jakiś sposób na ziemiórki? Bo jak na razie potraktowałam je nomoltem, karate zeon, a ostatnio popiołem drzewnym, a one bez przerwy prezentują niesamowitą żywotność i radość życia. Z góry mówię, że nie wierze, że są nieszkodliwe, szczególnie w tych ilościach w których mieszkają u mnie. Z reszta nawet jakby tak było to coś mnie trafia na samą myśl, że mi coś po doniczkach skacze i rozprzestrzenia sie jak chce... Nie ma także opcji przesuszania - wtady chyba zabierają się za kwiatka...
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
m@jk@
500p
500p
Kontakt:

Post »

Tak, Cyklameny wyrastają z bulwy, którą podlewając od góry się zalewa i wtedy gnije, dlatego należy podlewać je w podstawek, a zapewne będą rosły długo i pięknie :) przechodzą też okres spoczynku, wtedy podlewa się je oszczędniej
Zapraszam do mnie
Awatar użytkownika
esti42
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Storczyki pięknie kwitną a ta gwiazdeczka jest urocza taka inna :lol: :lol: :lol:
JESTEM JAK MOTYLEK , KIEDY ZNIKNĘ NIKT TEGO NIE ZAUWAŻY
Pozdrowionka ASIA :)
e_w_u
500p
500p

Post »

za gwiazdami w sumie nie przepadam, ale ( o dziwo) mama chciała, no a poza tym własnie taki odmieniec, no i nie droga była :)
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Storczyki mają śliczne kwiatuszki.
Gwiazda prześliczna,będę się za taką rozglądała.
e_w_u
500p
500p

Post »

Edytko, udeżaj do castoramy jeśli masz jakąś w pobliżu. Ja za to cudo zapłaciłam chyba 8.50, a w realu zwykła czerwona i o połowę mniejsza kosztowała 12 złotych. taka sama czerwona mała była w casto za ok 4.5.
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20

Post »

:wit
Piękne gwiazdy. ;:138 ;:138 Takie niespotykane.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Ewo storczyki przepięknie kwitną ;:138 I jakie mają super kolorki kwiatów :wink:
Gwiazda po prostu cudna :shock: Ja dzisiaj oglądałam w Biedronce bo były ale się nie skusiłam :P
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Poinsecja rzeczywiście jest bardzo ładna. ;:138
I storczyki też mi się podobają. :D
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo ładną masz tą nakrapianą Poinsecję. Podoba mi się,choć za nimi za bardzo nie przepadam.
eryk
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 lut 2008, o 18:58

Post »

Witaj Ewo na forum ,
Piękne masz roślinki ,a ta kalia kwitnąca to po prostu bajka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”