O widzisz , Mariolu ! Ogórecznik - to jest bardzo ciekawa roślina !
Jeżeli masz doświadczenie z jego uprawą, a może jeszcze zdjęcia -
- to bardzo proszę podziel się z nami
Ja dodaję majeranek do różnych mięs, nie tylko do flaków, czy podłoże.
Chcieliście fotke ogórecznika więc wstawiam mojego, szkoda tylko, że zamroziłam.
Pasuje też do barszczu czerwonego, do grochówki i do wszystkich potraw z fasoli, nie tylko do zupy Nawet jest wskazany.
Do podłoże nigdy nie dodawałam, ale jak ktoś lubi to czemu nie? To przecież kwesia upodobań
W podłoże nawet nie czuć za bardzo majeranku (no chyba że się wsypie całą
torebkę ) - a bardzo poprawia trawienie tego ciężkostrawnego dania.
Ja zawsze dodaję.
Bluszczyk kurdybanek. Używał ktoś z Was jako zioło lecznicze?
Działanie i zastosowanie:
Ziele bluszczyka stosowane jest jako środek stymulujący wydzielanie soków żołądkowych i żółci. Może być także stosowane jako środek poprawiający apetyt i usprawniający trawienie oraz przyswajanie pokarmów.
Zewnętrznie działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie dlatego też odwary z ziela bluszczyku stosuje się do okładów w przypadkach niektórych chorób i obrażeń skóry np.: trądzik, owrzodzenia, oparzenia.
To tak ogólnie. Mam go nadmiar na trawniku, sąsiadka zawsze zabiera nadmiar i robi napar, suszy twierdzi że to cudowne zioło na trawienie. Macie może jakies doświadczenia z kurdybankiem?
W pobliżu mojego ogródka rosnie sporo kurdybanku, jednak nigdy go nie stosowałam. Na oparzenia moim zdaniem najskuteczniejszy jest nagietek (sprawdzone)
Na poprawę trawienia tez chyba inne zioła będą bardziej skuteczne, ale jeśli sąsiadka tak chwali, to moze warto spróbować i przekonać się