Ponieważ dzięki forum udało się zidentyfikować niektóre moje agawy, to wstawię ich zdjęcia z opisem:
Agave colorata, prawdopodobnie 'Mescal Ceniza'

A. aurea

Bardzo ładnie rozrosły się te trzy haworsje w towarzystwie aloesa. Jak długo rozrastają się do tak pokaźnych rozmiarów ? Moje haworsje - to moje ulubione sukulenty, dopiero mają (nie wszystkie) maleńkie boczne odrosty korzeniowe, ale teraz to dla nich trudny czas zimowania. W okresie lata powinny - mam nadzieję - podrosnąć i zagęścić doniczki.
Dziękuję za odpowiedź. Dobra dla moich haworsji informacja. Moje roślinki mają do dyspozycji - latem zewnętrzny południowy parapet, a obecnie zimują na wewnętrznym. Latem w bardzo słoneczne, gorące dni, mimo dobrego zahartowania, muszę je cieniować, żeby nie traciły swojej naturalnej barwy i nie wstrzymywały wzrostu.EWA K pisze: U mnie haworsje potrzebują ok dwóch lat do osiągnięcia docelowych rozmiarów.
Najlepiej im służy letni pobyt w ogrodzie- rosną w oczach!
A mnie opuncja trafiła niżej, dużo niżej, dosłownie niżejEWA K pisze:strach pomyśleć co by było, gdyby trafił niżej!
Revo ależ oczywiście, w domu nawet nie mam żadnej opuncji...no cóż ten ,,urazik"kaktus na zdjęciu to nie opuncja tylko cereus
Tak czasami robię zamiast ,,zadołowania" bezpośrednio w gruncie, wstawiam niektóre agawy do dużej donicy z kompostem, tylko na lato. Potem znowu wyjmuję je i zanoszę do domu na jesieni.dlaczego posadziłaś jedną z nich w podwójnej donicy