Skromny ogród Joli cz.4
- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- jollla500
- Od: 26 cze 2008, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Izuniu.....na prawdę kwitnie Ci biała tunbergia
to cieszę się bardzo, masz dobrą rękę do roślin....zobacz moja wyrosła i padła
Grażynko-Kogra ta fioletowa roślinka na poprzedniej stron ie to ślaz dziki, mam nadzieję że o tą samą roślinkę nam chodzi.U mnie też pochłodniało i co chwila pada deszcz
Joluś jesteś miła, dziękuje Ci Skarbie
Krzysiu zdziwisz się to aksamitka, skoro tak bardzo Ci się podoba
to zbiorę nasionka i Ci wyślę. Czasami te najzwyklejsze i najbardziej pospolite kwiaty nas zachwycają, jak sam wiesz jest dużo odmian aksamitek.....mam ich kilka w ogrodzie ale ta na zdjęciu jest wyjątkowa i piękna
Tarusiu masz zupełną rację, to aksamitka
Gieniu jeśli też Ci się podoba i Tobie zbiorę nasionka
Lisko nie wzeszło nic
ja co roku wysiewam aksamitki i powiem Ci to niezawodny kwiat który zawsze z nasion urośnie....nie mam zielonego pojęcia czemu nic Ci nie urosło, może nasiona były do d......
Jak chcesz ja Ci zbiorę nasionka wszystkich swoich aksamitek
Beatko tak to wiciokrzew, mój pierwszy okaz w ogrodzie który po raz pierwszy zakwitł.
Jutro postaram się zrobić zdjęcie w całości
Orinoko witam Cie na moich skromnych włościach
dziękuję za miłe słowa.....
Grażynko-grazynarosa tak przyjęła się i nie mogło być inaczej ale dopiero zakwitnie na przyszły rok
dziękuje Słonko
Dziś zakwitła moja datura, mam ją pierwszy rok i tym bardziej cieszę się z tego powodu

jeszcze marzą mi się inne kolory 

Grażynko-Kogra ta fioletowa roślinka na poprzedniej stron ie to ślaz dziki, mam nadzieję że o tą samą roślinkę nam chodzi.U mnie też pochłodniało i co chwila pada deszcz

Joluś jesteś miła, dziękuje Ci Skarbie

Krzysiu zdziwisz się to aksamitka, skoro tak bardzo Ci się podoba

Tarusiu masz zupełną rację, to aksamitka

Gieniu jeśli też Ci się podoba i Tobie zbiorę nasionka

Lisko nie wzeszło nic

Jak chcesz ja Ci zbiorę nasionka wszystkich swoich aksamitek

Beatko tak to wiciokrzew, mój pierwszy okaz w ogrodzie który po raz pierwszy zakwitł.
Jutro postaram się zrobić zdjęcie w całości

Orinoko witam Cie na moich skromnych włościach

Grażynko-grazynarosa tak przyjęła się i nie mogło być inaczej ale dopiero zakwitnie na przyszły rok

Dziś zakwitła moja datura, mam ją pierwszy rok i tym bardziej cieszę się z tego powodu

- grazynarosa22
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Jolu - to się wymienimy daturami.
Ja mam zółtą i różową a marzy mi się biała, choć do dzisiaj nie wiedziałam że białe istnieją
Moje posiane aksamitki wp....
ślimaki.
Myślałam ze wszystkie ale na szczeście część się uchowała. Ta co wylazła trochę później.
Skubane podjadały czubki wyłażących aksamitek i zostawiały tylko objedzone przy ziemi łodyżki.
Ja mam zółtą i różową a marzy mi się biała, choć do dzisiaj nie wiedziałam że białe istnieją

Moje posiane aksamitki wp....

Myślałam ze wszystkie ale na szczeście część się uchowała. Ta co wylazła trochę później.
Skubane podjadały czubki wyłażących aksamitek i zostawiały tylko objedzone przy ziemi łodyżki.
- grazynarosa22
- jollla500
- Od: 26 cze 2008, o 23:49
Mariolu ja mam trzy dorodne białe datury to Ci dam całą a od Ciebie wezmę sobie patyczki i ukorzenię .
Mariolu nawet nie zdajesz sobie sprawy ile te ślimaki wp......moich młodych siewek
tak samo jak u Ciebie pozostawały tylko kikuty.Obok mojej działki sąsiad ma wielki,ciemny sad i te ślimory siedzą u niego a jak się zbliża wieczór wychodzą i pełzną w kierunku mojego ogrodu
Mariolu kiedyś jak będziesz miała czas to podskoczę do Ciebie i Krysi na działeczkę na małą chwilkę
Grażynko białą odętkę już mam ale jaka by nie była będę zadowolona...ale mam cichą nadzieję że choć tyci tyci będzie tej fioletowej....
Mariolu nawet nie zdajesz sobie sprawy ile te ślimaki wp......moich młodych siewek

Mariolu kiedyś jak będziesz miała czas to podskoczę do Ciebie i Krysi na działeczkę na małą chwilkę

Grażynko białą odętkę już mam ale jaka by nie była będę zadowolona...ale mam cichą nadzieję że choć tyci tyci będzie tej fioletowej....
- grazynarosa22
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Ja ukorzeniałam datury w zeszłym roku.
Pierwszy raz w życiu !
Dostałam patyczki od Joljajci, powsadzałam do słoików z wodą, dodałam węgla drzewnego i muszę powiedzieć
że co prawda nie wszystkie ale jakaś połowa przyjęła się i rosła.
Reszta zmiękła i zgniła.
Trzymałam je w doniczkach na oknie bo tam najchłodniej.
Z tego patyczka zakwitła mi jak szalona żółta datura.
Mały konus, nawet do kolan mi nie sięga a ma kilkanaście kwiatów
Jolu - oczywiście zapraszam do siebie
Daj tylko sygnał kiedy będziesz we Wrocku.
Pierwszy raz w życiu !
Dostałam patyczki od Joljajci, powsadzałam do słoików z wodą, dodałam węgla drzewnego i muszę powiedzieć
że co prawda nie wszystkie ale jakaś połowa przyjęła się i rosła.
Reszta zmiękła i zgniła.
Trzymałam je w doniczkach na oknie bo tam najchłodniej.
Z tego patyczka zakwitła mi jak szalona żółta datura.
Mały konus, nawet do kolan mi nie sięga a ma kilkanaście kwiatów

Jolu - oczywiście zapraszam do siebie

Daj tylko sygnał kiedy będziesz we Wrocku.
- EdytaB
- Od: 1 sty 2009, o 12:19
Witaj Joluś - co do aksamitek to ja rok temu je doceniłam, niby takie pospolite jednak raz , że intensywny kolor, dwa bezproblemowe ( u mnie slimaki je omijają) 3 rosną i w slońcu i cieniu (u mnie pod tujami np) i z sianiem nie ma problemu (pod warunkiem, że nasionka dobre).
Co do datur to czym je nawozisz? Moja ma kiepskie liście 9strasznie jej zjaśniały). Marnie się rozrasta. Ogónie w kiepskiej kondycji jest.
Co do datur to czym je nawozisz? Moja ma kiepskie liście 9strasznie jej zjaśniały). Marnie się rozrasta. Ogónie w kiepskiej kondycji jest.