hoja bella

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ulina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2007, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja hoja stoi na małej klatce schodowej i jej zapach przed deszczem czuć w całym domu, wcale nie potrzeba nosa w kwiatki wsadzać. ;:198
Pozdrawiam, Halina
Awatar użytkownika
Gabi_43
50p
50p
Od: 3 maja 2007, o 18:24

hoja

Post »

Obie hoye piękne - zazdroszczę ( moja nie kwitła , mimo że jest już pełnoletnia - za Waszą radą od miesiąca głodzę ją i trzymam w pełnym słońcu ).
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

marciata pisze:Choroba, w takim tempie to mi nigdy nie zakwitnie :( ja często zmieniam miejsce zamieszkania ponieważ wynajmuję. Buuu! W ciągu najbliższych dwóch lat pewnie też się przeprowadzę.....
Chce Cię pocieszyć i dać nadzieję :D marciato a jednocześnie obalić krążące teorie na temat wpływu ruchu i dotyku oraz jej wieku na kwitnienie hoi.
W kwietniu tego roku otrzymałam od jednej z forumowiczek 3 maleńkie pędy hoi -jeden z maciupeńkimi korzonkami.
Posadzona rosła na kuchennym -zachodnim oknie a potem wyniosłam jak wszystkie swoje rośliny domowe
na wakacje do ogrodu.
Hoja z powodu swego wyglądu była bardzo często dotykana,przestawiana,podglądana i ustawiana do zdjęcia. :D
Obrazek

Dziś to moje maleństwo wygląda tak:

Hoja piękna hoja bella

Obrazek
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38

Post »

Ja też mam hoję.Kiedyś rosła w południowym pokoju,nie kwitła 6 lat .Ale jak zaczęła to kwitła trzy razy do roku,a kwiatów miała tyle ,że nie było widać liści. Zmieniłam pokuj na północny i zabrałam ją z sobą.No bo jak bym mogła ją zostawić.I NIE kwitnie już trzeci rok :cry: Ale cierpliwie czekam :)
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
leo
---
Od: 18 maja 2007, o 10:37

Post »

KaRo gratuluję! Takie maleństwo a już kwitnie! ;:333 ;:63 ;:63 ;:63
Petra ciekawą masz odmianę (hindu ropes), śmiesznie wyglądają te powykręcane listki, a jej kwiaty są równie egzotyczne? Wiesz coś o tym? Pozdrawiam :D ;:7
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

Kwiaty ma dokładnie jak hoja compacta, ta z drugiego zdjęcia nazywa się dokładnie hoja compacta hindu rope ( bardzo lubię tak wybarwione listki)
Kacha
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 sty 2008, o 11:12

Post »

Kupiłam dziś piękny okaz hoja bella. Niestety bała okropnie naplątana wokół nieładnej plastikowej podpórki.
Obrazek
Odplątałam ją, przesadziłam i delikatnie poprowadziłam wokół bambusowej podpórki.
Obrazek
Do tej pory hodowałam tylko hoje carnosa, które pięknie mi się oplatały wokół takich podpórek. Jednak hoja bella nie wygląda mi na roślinkę pnącą. Mam wrażenie że powinna swobodnie zwisać w dół. Widziałam kiedys u znajomej taką hoję wiszącą przy oknie. Bardzo fajnie to wyglądało. Czy Wasze hoje piękne prowadzicie wzdłuż podpórek czy pozwalacie im rosnąć swobodnie? Pochwalcie się zdjęciami! :wink:
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Ja właściwie to mam hoję bella,ale bardzo mizerną. Ma już sporo lat.Kiedyś wygladała wspaniale i pięknie kwitła,ale zaczęła marnieć i zostało tylko kilka cienkich gałązek.Oglądałam przez lupę , ale przędziorków i innych paskud nie widzę. Ma już pączki.
Czytałam niedawno,że ta hoja w przeciwieństwie do hoi różowej jest raczej krótkowieczna i należy robić z niej sadzonki. Poczekam jeszcze kilka tygodni i tak zrobię. Posadzone zimą się nie przyjęły.
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21

Bella- czy to choroba?

Post »

Kupiłam w sobotę hoję belle dla siebie i dziewczyn :arrow: niektóre z listków mają takie pieprzyki :arrow: czy to jest choroba :?:
Roślinki mają dość jasno- zielony kolor , ale myślę że to jest winą złego oświetlenia miejsca gdzie wisiały :!:
Wszystkie roślinki dostępne w sprzedaży miały te kropeczki , ale dla pewności chciałam się Was poradzić :arrow:
nie chciałabym wysyłać dziewczyną chorych roślinek :evil:
Pomóżcie ;:180

Obrazek Obrazek

Na spodzie listków nie widać żadnych pasożytów :!:
Czekam na dobre wieści :P
Moje linki
KATARZYNA
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Mam pewne przypuszczenia ale prosiłbym na e maila większych rozmiarów zdjęcie by dokładnie sie temu przyjrzeć. :D
Awatar użytkownika
aledra7
1000p
1000p
Od: 21 paź 2008, o 14:17

hoja bella

Post »

Witam :D czy ktoś kupił bellę oplecioną na kratce i ją rozplątywał? interesuje mnie jak wygląda po tym zabiegu i czy łodygi się ładnie wyprostowały
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Re: Hoja Bella

Post »

Mam 2 belle i obie przyszły zaplecione na drabinkach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przy rozplataniu pierwszej, najpierw starałam się wyplątać pędy, łamiąc przy okazji wiele gałązek.
I to był błąd.

Przy drugiej, od razu pocięłam cęgami drabinkę i bella, niemal samodzielnie się wyprostowała.
Teraz, obie wiszą sobie swobodnie, na drążkach.
A jak potrafią kwitnąć, pokazuje :
ANIANETA pisze:To jest moja Hoja. Kwitnie praktycznie cały rok ,miała przerwę tylko 2 miesiące.Jak wam się podoba?? :D

Obrazek Obrazek Obrazek
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=5940
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20

Post »

Olu, Ja miałam Bellę na kratce i dalej ją mam na tej kratce.
Jak przesadzałam to rozplątałam bardzo delikatnie gałązki, żadna się nie ułamała. Niestety po rozplątaniu nie wyglądała jak dla Mnie dobrze. Tam gdzie miała zawinięte pędy tam popękały delikatnie gałązki. Zrosły się te pęknięcia, ale gałązki nie są już proste tylko powyginane w różne strony.
Dlatego zaplotłam ją delikatnie na drabinkę.

Grażynko, piękna Twoja Bella. Gratuluję kwiecia. ;:138 ;:138
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aguś jak kupiłam była na kratce.Po przesadzeniu ( miała 2 pędy wzrostu) też dałam kratkę ale bambusową i " podpinałam" ja do góry.W ubiegłym roku solidnie "ogoliłam" ale znowu się ładna zrobiła.Pędy,które zaczynają wisieć,podwiązuje do pędu wyżej i tak po kolei.po prostu nie mam miejsca już na wiszące.Jako stojąca też zajmuje sporo miejsca.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zapomniałam napisać,że na zdjęciu jest tylko jeden pęd ( druga taka sama u przyjaciółki).Wcale się z nią nie "cyrtolę",przesuwam nawet jak kwitnie.Przesadzona dwu-krotnie i jest w glinianej doniczce,bo w plastikowej sie przewracała.Podlewana jak przeschnie górna warstwa podłoża,codziennie zraszana letnią wodą.Zauważyłam,że nie lubi mieć mokro w doniczce,wtedy listki doslownie zwijają się w pół.Lubi natomiast być troche zapomniana w pielęgnacji.
Jak będe mieć dostęp do aparatu to jej zrobie fotkę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”