Agrowłóknina na skalniak - stosować czy nie?

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Masz rację, materiał o którym mówisz to tzw mata szkółkarska - gruby materiał z tworzywa sztucznego, bardzo wytrzymały, używany głównie do wykładania powierzchni terenu i ustawiania na nim doniczek w szkółkach lub wykładania na plantacjach np truskawek, kiepsko sprawdza się w przydomowych ogródkach - jest za ciężki, za gruby, w dodatku śliski i spływa po nim kora czy żwirek

w ogrodnictwie znacznie lepsza jest agrowłóknina lub agrotkanina (i ja właśnie o tych głównie mówię) - cienkie tkaniny z filtrami UV, mniej wytrzymałe ale miękkie i znacznie bardziej przyjemne wizualnie oraz praktycznie - łatwiej je ciąć, rozrywać i dopasowywać do kształtu roślin
zresztą tak jak pisałam wyżej - używane są po to by przyspieszyć wzrost roślin, stworzyć im bardziej pozytywny mikroklimat oraz ograniczyć zabawy w wyrywanie chwastów etc.
raz w roku (dwa razy - zależy od roślin) należy wykonać zabieg poszerzenia otworów w którym znajdują się rośliny, by mogło spokojnie się rozrastać, ukorzeniać kolejne pędy i tworzyć rozległe poduchy

artykułu poszukam
mam również gdzieś artykuł napisany przez jednego z profesorów SGGW o skalniakach z wykorzystaniem nowych technologii - tylko dostawaliśmy je na pierwszym roku studiów i nie mam pojęcia na której płytce archiwalnej wylądowały - na necie ich już nie ma niestety - były w biuletynach uczelni i coś je wcięło :/
ogólnie polecam artykuły pana Maślanki o geotkaninach, geosyntetykach - chłop napisał dużo i konkretnie

ja poszperam w wolnej chwili, póki co dalej męczę inżynierię środowiska - w piątek egzam :/
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”