Udanego użyźniania ;)
Jak poprawić jakość gleby
- carterka
- 500p

- Od: 29 sie 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A dużo masz tego do przekopania? Może, jeśli masz dużo opłacałoby się wynająć glebogryzarke.
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
mój wątek - Moja zieleń
- BartoszGniezno
- 10p - Początkujący

- Od: 28 cze 2009, o 15:07
Bartosz- pszenżyto odpada w tym przypadku- muszę rabatę zagospodarować do września.
Carterka- nie jest to ogromny kawałek, problem w tym, że ciągle na nim mam gruz i kamienie, które dopiero będą wykorzystane do zrobienia tarasu- wszystko się strasznie przeciąga
Mam nadzieję, że w tym miesiącu uda mi się- choć gwarancji nie ma
A co jeśli nie zdążę zasiać zielonego nawozu wcale? Ziemia jest strasznie gliniasta. Mam na działce piasek budowlany- taki ciemny- czy on jest dobry by go pomieszać z ziemią ogrodową- taką kupowaną w workach by rozluźnić moją glebę??
Carterka- nie jest to ogromny kawałek, problem w tym, że ciągle na nim mam gruz i kamienie, które dopiero będą wykorzystane do zrobienia tarasu- wszystko się strasznie przeciąga
A co jeśli nie zdążę zasiać zielonego nawozu wcale? Ziemia jest strasznie gliniasta. Mam na działce piasek budowlany- taki ciemny- czy on jest dobry by go pomieszać z ziemią ogrodową- taką kupowaną w workach by rozluźnić moją glebę??
Amatorka ogrodu
- carterka
- 500p

- Od: 29 sie 2008, o 13:01
- Kontakt:
Hej.
Wiesz co nie mam pojęcia czy taki piasek się nadaje, ale moi sąsiedzi sadząc na takiej właśnie gliniastej ziemi dodawali ziemię ze sklepu i mieszali. Fakt, że tak zrobili na małej rabatce i koszt ziemi nie był tak duży. Wszystko ładnie im rośnie i nie narzekają...
Wiesz co nie mam pojęcia czy taki piasek się nadaje, ale moi sąsiedzi sadząc na takiej właśnie gliniastej ziemi dodawali ziemię ze sklepu i mieszali. Fakt, że tak zrobili na małej rabatce i koszt ziemi nie był tak duży. Wszystko ładnie im rośnie i nie narzekają...
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
mój wątek - Moja zieleń
Re: Jak poprawić jakość gleby
Post już raczej archiwalny, ale nie doczekał się niestety odpowiedzi.100krotka pisze:A ja mam pytanie - jak można sukcesywnie poprawiać glebę, w której już coś rośnie? Przy glebie gliniastej wiadomo, sadząc krzew czy pnącze dodaje się i piasku, i próchnicy, ale po kilku latach system korzeniowy się rozrasta i wkracza na mniej przyjazny teren. Jak pomóc tym roślinkom?
Na mojej działce rośnie stary sad liczący kilkadziesiąt jabłoni (z relacji sąsiada wynika, że ma ok. 60 lat). Zastałem go w kiepskim stanie (sad, nie sąsiada - ten drugi jak na swoje prawie 100 lat trzyma się świetnie
Myślałem o przekopaniu ziemi pod każdym drzewkiem i wymieszaniu jej z kompostem składającym się głównie ze skoszonej trawy, z dodatkiem popiołu drzewnego, którego po zimie mam pod dostatkiem. Czy takie działanie pomogłoby drzewom, czy raczej nie ma sensu? Drzewa są już wiekowe, więc i pewnie korzenie sięgają dosyć głęboko
Bardzo proszę o jakieś porady, ewentualnie wskazanie podobnego tematu na forum, bo mi niestety nie udało się nic znaleźć.
Pozdrawiam
- Maaaciej
- 50p

- Od: 23 mar 2013, o 10:07
Na poprawę jakoście gleby kupuj ę nawóz "Dżdżownic" ekologiczny, który nie trzeba rozcieńczać i gotowe 
Pozdrawiam Maaaciej
skorek ja bym Tobie radziła przenieść post np tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7452&hilit
Jest tam wielu fachowców, to Ci coś sensownego doradzą.
Jest tam wielu fachowców, to Ci coś sensownego doradzą.
Dzięki. Nie trafiłem wcześniej na ten temat. Na początku trochę ciężko ogarnąć to forum, a wyszukiwarka nie zawsze poda na talerzu to co by się chciało 
- LaViol
- 500p

- Od: 11 lip 2010, o 17:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gleba idealna to taka, która zawiera 50% części stałych, 25% części wody i 25% części powietrza. Ma wtedy odpowiednią strukturę gruzełkowatą. Części stałe to cząsteczki mineralne i organiczne. Na nich tworzą się tzw. koloidy glebowe: mineralne i próchniczne. Koloidy to swojego rodzaju "magazyny" pierwiastków i związków chemicznych, które jako jony i kationy wyłapywane są z roztworu glebowego.
Dla poprawienia jakości gleby należy do niej dodać to czego brakuje.
W glebach lekkich, piaszczystych brak cząsteczek ilastych, wody i składników pokarmowych dlatego dodajemy glinę - części ilaste, na których tworzą się koloidy mineralne i nawozy naturalne, które zatrzymują wodę i rozkładając się dodają próchnicy. Nawozy mineralne to rozwiązanie krótkoterminowe, gdyż brak koloidów próchnicznych ich nie zatrzyma, a duże przestrzenie między ziarnami piasku powodują, że woda szybko je wypłucze wgłąb.
W glebach ciężkich, gliniastych jest nadmiar cząsteczek ilastych, a brak cząsteczek próchnicznych, dlatego brak przestrzeni dla powietrza i wody. Dlatego dodajemy nawozy naturalne i piasek. Ze względu na słaby ruch wody te gleby są bardziej narażone na przenawozowanie.
Tak czy siak rośliny motylkowe są wskazane jako nawozy zielone, a na glebach gliniastych dodatkowo ich korzenie palowe rozbijają jej strukturę. Nawóz naturalny lekarstwem dla każdej gleby
Ciężko zdalnie ustalić ile czego dodać, ale każdy może sam wykonać prosty test gleby: http://muratordom.pl/ogrod/pielegnacja- ... _7649.html
*Dla chcących wiedzieć więcej kolorem zaznaczyłam hasła do wygooglania
Dla poprawienia jakości gleby należy do niej dodać to czego brakuje.
W glebach lekkich, piaszczystych brak cząsteczek ilastych, wody i składników pokarmowych dlatego dodajemy glinę - części ilaste, na których tworzą się koloidy mineralne i nawozy naturalne, które zatrzymują wodę i rozkładając się dodają próchnicy. Nawozy mineralne to rozwiązanie krótkoterminowe, gdyż brak koloidów próchnicznych ich nie zatrzyma, a duże przestrzenie między ziarnami piasku powodują, że woda szybko je wypłucze wgłąb.
W glebach ciężkich, gliniastych jest nadmiar cząsteczek ilastych, a brak cząsteczek próchnicznych, dlatego brak przestrzeni dla powietrza i wody. Dlatego dodajemy nawozy naturalne i piasek. Ze względu na słaby ruch wody te gleby są bardziej narażone na przenawozowanie.
Tak czy siak rośliny motylkowe są wskazane jako nawozy zielone, a na glebach gliniastych dodatkowo ich korzenie palowe rozbijają jej strukturę. Nawóz naturalny lekarstwem dla każdej gleby
Ciężko zdalnie ustalić ile czego dodać, ale każdy może sam wykonać prosty test gleby: http://muratordom.pl/ogrod/pielegnacja- ... _7649.html
*Dla chcących wiedzieć więcej kolorem zaznaczyłam hasła do wygooglania
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2
-
antek5
- 50p

- Od: 26 gru 2012, o 19:14
Spójrz na to z innej strony:skorek pisze:
Na mojej działce rośnie stary sad liczący kilkadziesiąt jabłoni (z relacji sąsiada wynika, że ma ok. 60 lat). Zastałem go w kiepskim stanie (sad, nie sąsiada - ten drugi jak na swoje prawie 100 lat trzyma się świetnie). Od co najmniej kilkunastu lat nic nie było przy sadzie robione. Stopniowo pozbyłem się chwastów i krzaczorów sięgających często do blisko 2 metrów wysokości, drzewka zostały przycięte i wybielone. Teraz zastanawiam się jak mógłbym poprawić jakość gleby, która pewnie już zdążyła się mocno wyjałowić. Jest zbita, gliniasta, o kwaśnym odczynie.
kilkanaście lat nie pryskane, więc gleba nie zdegradowana
skoro rosły chwasty i krzaki, to nie aż tak bardzo wyjałowiona ( skoro rosły to przecież miały z czego pobierać składniki odżywcze ).
Rosła trawa chwasty, jesienią usychało + liście z drzew, tworzyła się ściółka, a z niej próchnica.
Taki obieg materii występuję w przyrodzie: las, łąka. Trwa to latami i bez dostarczania nawozu z zewnątrz.
Na pewno masz sporo racji. Sad pomimo, że mocno przez lata zaniedbany, doskonale sam sobie poradził. Drzewa nie wykazują wyraźnych oznak chorób, owoce dobre w smaku i na pewno bez porównania zdrowsze niż te dostępne w sklepach. Dlatego właśnie zależy mi na tym, by jak najdłużej móc się nim cieszyć. Nie chcę stosować żadnej chemii, bo uważam że przy tak starych drzewach byłoby to bez sensu i na pewno przyniosłoby więcej szkody niż pożytku. Poza tym jestem laikiem w kwestii drzew owocowych i nie zamierzam eksperymentować. Myślę, że zastosowanie kompostu i popiołu drzewnego, jeśli nie pomoże to przynajmniej nie zaszkodzi, a zawsze będzie świadomość, że coś się dla tych drzew zrobiło 
- LaViol
- 500p

- Od: 11 lip 2010, o 17:16
Antek5 ma bardzo dużo racji 
Lasy liściaste i łąki (nie mylić z murawami) samoistnie powstają na lepszych glebach i podtrzymują jej jakość dodając corocznie próchnicy - to o czym pisałam w poprzednim poście. Nie wymagają nawożenia, bo same to robią w ramach naturalnego obiegu materii. Dodatkowe efekty zaniedbania sadu (chwaściory i krzaczory ;) ) to wytworzenie się różnorodności biologicznej w tym miejscu, a tym samym np. pojawienie się wrogów szkodników jabłoni i dlatego drzewa są zdrowe. Plus to, że nie były przez ten czas przycinane - każda rana drzewa to zaproszenie dla różnego rodzaju chorób.
Akurat ogrodnictwo i sadownictwo to nie moja specjalizacja, ale prawa natury są takie same.
Jeśli chcesz dowiedzieć się cosik więcej zajrzyj na tę stronę http://permakulturnik.blogspot.com/2010 ... chive.html . znajdziesz wiele ciekawych informacji do wykorzystania w twoim sadzie - na końcu strony jest info o popiele/węglu drzewnym jako nawozie
Lasy liściaste i łąki (nie mylić z murawami) samoistnie powstają na lepszych glebach i podtrzymują jej jakość dodając corocznie próchnicy - to o czym pisałam w poprzednim poście. Nie wymagają nawożenia, bo same to robią w ramach naturalnego obiegu materii. Dodatkowe efekty zaniedbania sadu (chwaściory i krzaczory ;) ) to wytworzenie się różnorodności biologicznej w tym miejscu, a tym samym np. pojawienie się wrogów szkodników jabłoni i dlatego drzewa są zdrowe. Plus to, że nie były przez ten czas przycinane - każda rana drzewa to zaproszenie dla różnego rodzaju chorób.
Akurat ogrodnictwo i sadownictwo to nie moja specjalizacja, ale prawa natury są takie same.
Jeśli chcesz dowiedzieć się cosik więcej zajrzyj na tę stronę http://permakulturnik.blogspot.com/2010 ... chive.html . znajdziesz wiele ciekawych informacji do wykorzystania w twoim sadzie - na końcu strony jest info o popiele/węglu drzewnym jako nawozie
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."