Języczka pomarańczowa Ligularia dentata

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przesadziłam swoją w wilgotniejsze miejsce, bo już mi bokiem wyłaziło bezustanne dźwiganie wody i teraz wszystkie ślimaki z okolicy zrobiły sobie na niej klub towarzyski :twisted:
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57

Post »

A moją języczkę ślimaki najnormalniej w świecie zżarły :evil: I nie wystarczyły moje działania typu zbieranie gadów, sypanie wokół popiołu czy wreszcie ślimakol. Pierwszy-drugi rok dawała radę, ale wiecznie osłabiona dziurami w liściach wreszcie się poddała :(.
x_P-42

Post »

Ślimaki nie znoszą ostrych krawędzi. Ja wokół " slimakolubnych" roślin - w tym języczek - rozsypuję dość szeroko ostry żwir.Tuż przed nim trochę trutki.Jakoś to pomagało w ub.roku :) W tym roku ślimaki zrezygnowały z mojego ogrodu , więc dosadziłam języczki min." Kagami"
x-d-a

Post »

Moja języczka rośnie w półcieniu; w tym roku nawet ślimaki ją oszczędzają... A tak kwitła w zeszłym:
Obrazek
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Języczka pomarańczowa

Post »

Chciałam zapytać o języczkę Britt Marie...:lepiej jej w cieniu czy w słonku?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Mała Rybka - wszystkie języczki lepiej czują się w zacienionych miejscach .
Dla Britt Marie Crawford chociaż półcieniste stanowisko powinno być .
W pełnym cieniu liście nie są tak pięknie wybarwione :roll:
x-d-a

Post »

Ja mam dwie spore języczki - nie znam nazw odmianowych -jedną o zielonych liściach, drugą o bardziej bordowych. Obie rosną ogromne, ładnie i obficie kwitną :P
Potwierdzam to, co napisały moje poprzedniczki - największym wrogiem języczki jest brak wilgoci w glebie (liście od razu "klapią") i ślimaki, które jej liście uwielbiają.

Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja języczka też już spora i to chyba zasługa wilgoci.Ślimaków o dziwo mało i dobrze [puk,puk żeby nie zapeszyć]
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Moja języczka pomarańczowa znów ma zgniłe kwiatostany i nie będzie kwitła :( Pąki kwiatowe gniją w dużych pochwach gdzie zbiera się chyba woda z opadów.Ogólnie jej tam dobrze ( żeby nie te ślimaki :evil: ), rośnie przy cisie w miejscu dość cienistym, wilgoci ma sporo i nie więdnie nawet w słoneczne dni.Czy ma ktoś taki problem :roll:
laura-loren
50p
50p
Od: 16 kwie 2011, o 09:51

Post »

Dostalam w tym roku (miesiac temu) malutka jézyczke pomaranczowá,miala zaledwie 4 liscie,kwiat zosal sciety ze wzgledu na transport do uk.Chcialabym sie dowiedziec jak ta roslina sie szybko rozrasta?.Oraz w jakim miesiacu najlepiej ja przesadzac?i czy to roslina wieloletnia?nigdy wczesniej jej niemialam,a strasznie spodobala mi sie ! :wit
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p
Od: 19 sty 2011, o 18:36

Post »

Moje języczka pomarańczowa (posadzona wiosną 2011r.) zauroczyła mnie kolorem liści.Rośnie na gliniastej ziemi, z dodatkiem kompostu, ma dość mokro i cień od 12 w południe.
Mam nadzieję, ze się uda.Wasze piękne, wszystkie.
Lubię rośliny o ciekawych liściach.
dangar1
500p
500p
Od: 10 kwie 2011, o 20:42

Post »

Ja mam 2 języczki. jedna rosnie prawie w cieniu, druga w słońcu. Ta w cieniu jest bardziej zjadana przez slimaki i widocznie mniejsza, ta w słońcu olbrzymia. Posadziłam drzewok, żeby w przyszłości miała trochę słońca.

Można ograniczać jej wielkość wykopując część rosliny na obrzeżu? Mam juz problem z innymi roslinami, które mi zagłuszają. Chyba nic im sie nie stanie?
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Mam kilka Języczek. Rosnąca w półcieniu jest najbardziej okazała (zdjęcia). Te w słońcu widać, że się męczą i wiosną planuję ich przeprowadzki. W tym roku zaopatrzę się w Jężyczkę o plamiastych liściach. Zakochana jestem w tych roślinach :)

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p
Od: 19 sty 2011, o 18:36

Post »

Spore te listki :D
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lorrie, cudowna jest.
Ja właśnie sobie taką zamówiłem, to jak przyjdzie do mnie sadzonka, to posadzę ją w półcieniu. Może będzie taka śliczna jak Twoja? :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”