Języczka pomarańczowa Ligularia dentata
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Języczka pomarańczowa
Chciałam zapytać o języczkę Britt Marie...:lepiej jej w cieniu czy w słonku?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
- Babopielka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mała Rybka - wszystkie języczki lepiej czują się w zacienionych miejscach .
Dla Britt Marie Crawford chociaż półcieniste stanowisko powinno być .
W pełnym cieniu liście nie są tak pięknie wybarwione
Dla Britt Marie Crawford chociaż półcieniste stanowisko powinno być .
W pełnym cieniu liście nie są tak pięknie wybarwione

Ja mam dwie spore języczki - nie znam nazw odmianowych -jedną o zielonych liściach, drugą o bardziej bordowych. Obie rosną ogromne, ładnie i obficie kwitną :P
Potwierdzam to, co napisały moje poprzedniczki - największym wrogiem języczki jest brak wilgoci w glebie (liście od razu "klapią") i ślimaki, które jej liście uwielbiają.

Potwierdzam to, co napisały moje poprzedniczki - największym wrogiem języczki jest brak wilgoci w glebie (liście od razu "klapią") i ślimaki, które jej liście uwielbiają.

- Aszka
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja języczka też już spora i to chyba zasługa wilgoci.Ślimaków o dziwo mało i dobrze [puk,puk żeby nie zapeszyć]
Moja języczka pomarańczowa znów ma zgniłe kwiatostany i nie będzie kwitła
Pąki kwiatowe gniją w dużych pochwach gdzie zbiera się chyba woda z opadów.Ogólnie jej tam dobrze ( żeby nie te ślimaki
), rośnie przy cisie w miejscu dość cienistym, wilgoci ma sporo i nie więdnie nawet w słoneczne dni.Czy ma ktoś taki problem 

-
- 50p
- Od: 16 kwie 2011, o 09:51
Dostalam w tym roku (miesiac temu) malutka jézyczke pomaranczowá,miala zaledwie 4 liscie,kwiat zosal sciety ze wzgledu na transport do uk.Chcialabym sie dowiedziec jak ta roslina sie szybko rozrasta?.Oraz w jakim miesiacu najlepiej ja przesadzac?i czy to roslina wieloletnia?nigdy wczesniej jej niemialam,a strasznie spodobala mi sie ! 

- gosia79z
- 200p
- Od: 19 sty 2011, o 18:36
Moje języczka pomarańczowa (posadzona wiosną 2011r.) zauroczyła mnie kolorem liści.Rośnie na gliniastej ziemi, z dodatkiem kompostu, ma dość mokro i cień od 12 w południe.
Mam nadzieję, ze się uda.Wasze piękne, wszystkie.
Lubię rośliny o ciekawych liściach.
Mam nadzieję, ze się uda.Wasze piękne, wszystkie.
Lubię rośliny o ciekawych liściach.
Ja mam 2 języczki. jedna rosnie prawie w cieniu, druga w słońcu. Ta w cieniu jest bardziej zjadana przez slimaki i widocznie mniejsza, ta w słońcu olbrzymia. Posadziłam drzewok, żeby w przyszłości miała trochę słońca.
Można ograniczać jej wielkość wykopując część rosliny na obrzeżu? Mam juz problem z innymi roslinami, które mi zagłuszają. Chyba nic im sie nie stanie?
Można ograniczać jej wielkość wykopując część rosliny na obrzeżu? Mam juz problem z innymi roslinami, które mi zagłuszają. Chyba nic im sie nie stanie?
Mój koci raj-zapraszam...
pozdrawiam Danka
pozdrawiam Danka
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lorrie, cudowna jest.
Ja właśnie sobie taką zamówiłem, to jak przyjdzie do mnie sadzonka, to posadzę ją w półcieniu. Może będzie taka śliczna jak Twoja?
Ja właśnie sobie taką zamówiłem, to jak przyjdzie do mnie sadzonka, to posadzę ją w półcieniu. Może będzie taka śliczna jak Twoja?