Jaka rośliną okrywowa pod i przed thuje?

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
mała róża
50p
50p
Od: 12 mar 2009, o 14:16

Post »

Jeśli chodzi o długość miejsca do posadzenia pisałam o tym wcześniej ok. 15 m. , zapomniałam napisać, że w tym miejcu nie mam żadnego ogrodzenia, jest zupełnie puste miejsce, a co do zdjęć, jeszcze nie próbowałam wstawiać na to forum, więc jeśli się uda trzymajcie kciuki.

Winobluszcz też mam, na północnej stronie, ale, że ziemia piaszczysta już 3 rok wyrastają mi same łodygi, z tych samych pędów zrobiłam zaszczepki i trzymałam w doniczce no i były ładniejsze niz to, co wyszło w ogrodzie.
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

A jak dużo słońca będzie po tej wschodniej stronie? Tuje bardzo potrzebują słońca a w cieniu są dużo rzadsze. A jeśliby do tego jakieś krzewy miały zasłaniać je u dołu to mogłoby to dodatkowo ograniczyć dochodzące światło.

A czemu ma być kolor czerwony? No i czerwony o jakiej porze roku?
Bo tak sobie myślę, że kolorowe derenie mogłyby pełnić takie wypełnienie tyle, że w lecie byłby to kolor dajmy na to, biało zielony, lub żółty czy żółto-zielony czyli ostry kontrast z tujami natomiast w zimie byłby to właśnie kolor czerwony :)

A jeśli to ma być czerwony w lecie no to trzeba te berberysy posprawdzać lub wspomniana pęcherznica.

Brak płotu to dodatkowe ryzyko dla tui, szczególnie jeśli często łażą tam psy lub koty.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mała Róża pisała, że ma 15 m długości i 14 tujek :D

Może po koleji...

Ziela- wybacz, ale puszczenie winobluszczu na tuje i ognika to moim zdaniem wielki błąd! Winobluszcz jest bardzo ekspansywny i zagłuszy oraz przygniecie te rośliny.

Chwaściku - też uważam za bardzo dobry pomysł podsadzenie tuj dereniami - pięknie je rozjaśnią, tym bardziej, że Mała Róża decyduje się na przycinanie ( bo inaczej derenie mogłyby być tu za szerokie)

Nie bałabym się konkurencji korzeniowej tuje -krzewy. Takie obsadzanie jest bardzo powszechne i sprawdza się znakomicie dając ciekawe urozmaicone kompozycje. Sama mam w ten sposób zrobione - jak znajdę zdjęcie pokażę :D

Tu może wymienię rośliny czerwonolistne, które mogłyby być zastosowane. Oprócz wymienionej pęcherznicy i berberysów( bardzo dobry pomysł :D ) może jeszcze być;
- krzewuszka .Victoria', 'Foliis Purpureis'
-perukowiec podolski 'Royal Purple', 'Rubrifolius'
- śliwa dziecieca
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Ziela1233
200p
200p
Od: 5 mar 2008, o 13:49

Post »

aniawoj, regularnie cięty winobluszcz nie zagłuszyłby ani tui ani ognika. Skąd wiem? Mam działkę w ROD i takie coś widzę na co dzień. Sąsiad naprzeciwko ma tak urządzony tył działki, by ludzie z ulicy go nie widzieli, stąd przyszedł mi taki pomysł do głowy. Jedyny minus to to, że trzeba ten winobluszcz regularnie i ostro ciąć.
Awatar użytkownika
mała róża
50p
50p

Post »

Przejrzałam wszystkie roślinki proponowane przez was i doszłam do wniosku, że najlepszy byłby berberys. Aniu, krzewuszka jest prześliczna, ale z tego co się zorientowałam strasznie powoli rośnie, perukowca planowałam posadzić niedalego tego "ogrodzenia". Dziękuję wam wszystkim za zainteresowanie i pomoc.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

To zdjęcie moich nasadzeń przed tujami(niestety nieco kiepskie) Posadzone są różne krzewy liściaste, a dołem rozłożyste jałowce - tak, że jałowce okrywają dół krzewów.
Obrazek

Nasadzenia mają długość 30m.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mała róża
50p
50p

Post »

Obrazek

Tak wyglądają moje tujki teraz, zawsze na zimę zmieniają kolor na brązowy, tutaj trochę marnie wyglądają, ale wydaje mi się, że w lato są gęściejsze. Zdążyłam cpyknąc fotki dosłownie z pół godziny temu i musiałam zmykać, bo zaczęło lać. Może wiecie co to za gatunek? :)
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

mała róża pisze:Tak wyglądają moje tujki teraz, zawsze na zimę zmieniają kolor na brązowy . . . Może wiecie co to za gatunek? :)
Jeśli młode przyrosty są żółte to stawiam na . . . Aureospicata :?:
Awatar użytkownika
mała róża
50p
50p

Post »

Nie , nie są żółte, tylko zielone. Mam też w ogrodzie taką z żółtymi przyrostami, którą kiedyś tam kupiłam, no ale pieski zrobiły swoje. Szkoda mi ją wyrzucac, bo to jedyny egzemplarz, ale jest bardzo kiepska.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jaka rośliną okrywowa pod i przed thuje?

Post »

Stanowisko jest suche, słoneczne obok parkingu. Żeby się odgrodzić posadzę najprawdopodobniej żywotniki, a pod nimi albo kora albo... wolałbym, żeby coś żyło i to intensywnie. Koniecznie wieloletnie, a jakby jeszcze zakwitło, to ho-ho! Proszę o dużo podpowiedzi, za wszystkie z góry bardzo dziękuję.
Myślałem już o barwinku, dąbrówce, rozchodnikach...
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Suche,słoneczne stanowisko jest dobre dla np jałowców płożących np wiltoni albo jałowca rozesłanego nana choc ten ma juz nieco większe wymagania glebowe i wilgotnościowe niż wiltoni możesz też posadzić szarotke alpejską ale pod nią trzeba zawapnic glebe i wiele wiele innych roślin ..... .
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na suche stanowiska dobre są bluszcze choć nie kwitną poza tym zwykłe niewymagające aksamitki.
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Nie polecam bluszczy na suche słoneczne stanowisko bo to wybitnie niesprzyjające warunki dla bluszczu. Z własnego doświadczenia wiem,że bluszczom zimowe słońce moze bardzo zaszkodzić. Dodam jeszcze irge jako odpowiednią rośline na takie stanowisko.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Myślałem jescze o trzmielinie, ale trochę za wysoka.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Macierzanka piaskowa :idea:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”