Jaka rośliną okrywowa pod i przed thuje?
Jeśli chodzi o długość miejsca do posadzenia pisałam o tym wcześniej ok. 15 m. , zapomniałam napisać, że w tym miejcu nie mam żadnego ogrodzenia, jest zupełnie puste miejsce, a co do zdjęć, jeszcze nie próbowałam wstawiać na to forum, więc jeśli się uda trzymajcie kciuki.
Winobluszcz też mam, na północnej stronie, ale, że ziemia piaszczysta już 3 rok wyrastają mi same łodygi, z tych samych pędów zrobiłam zaszczepki i trzymałam w doniczce no i były ładniejsze niz to, co wyszło w ogrodzie.
Winobluszcz też mam, na północnej stronie, ale, że ziemia piaszczysta już 3 rok wyrastają mi same łodygi, z tych samych pędów zrobiłam zaszczepki i trzymałam w doniczce no i były ładniejsze niz to, co wyszło w ogrodzie.
A jak dużo słońca będzie po tej wschodniej stronie? Tuje bardzo potrzebują słońca a w cieniu są dużo rzadsze. A jeśliby do tego jakieś krzewy miały zasłaniać je u dołu to mogłoby to dodatkowo ograniczyć dochodzące światło.
A czemu ma być kolor czerwony? No i czerwony o jakiej porze roku?
Bo tak sobie myślę, że kolorowe derenie mogłyby pełnić takie wypełnienie tyle, że w lecie byłby to kolor dajmy na to, biało zielony, lub żółty czy żółto-zielony czyli ostry kontrast z tujami natomiast w zimie byłby to właśnie kolor czerwony
A jeśli to ma być czerwony w lecie no to trzeba te berberysy posprawdzać lub wspomniana pęcherznica.
Brak płotu to dodatkowe ryzyko dla tui, szczególnie jeśli często łażą tam psy lub koty.
A czemu ma być kolor czerwony? No i czerwony o jakiej porze roku?
Bo tak sobie myślę, że kolorowe derenie mogłyby pełnić takie wypełnienie tyle, że w lecie byłby to kolor dajmy na to, biało zielony, lub żółty czy żółto-zielony czyli ostry kontrast z tujami natomiast w zimie byłby to właśnie kolor czerwony

A jeśli to ma być czerwony w lecie no to trzeba te berberysy posprawdzać lub wspomniana pęcherznica.
Brak płotu to dodatkowe ryzyko dla tui, szczególnie jeśli często łażą tam psy lub koty.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mała Róża pisała, że ma 15 m długości i 14 tujek
Może po koleji...
Ziela- wybacz, ale puszczenie winobluszczu na tuje i ognika to moim zdaniem wielki błąd! Winobluszcz jest bardzo ekspansywny i zagłuszy oraz przygniecie te rośliny.
Chwaściku - też uważam za bardzo dobry pomysł podsadzenie tuj dereniami - pięknie je rozjaśnią, tym bardziej, że Mała Róża decyduje się na przycinanie ( bo inaczej derenie mogłyby być tu za szerokie)
Nie bałabym się konkurencji korzeniowej tuje -krzewy. Takie obsadzanie jest bardzo powszechne i sprawdza się znakomicie dając ciekawe urozmaicone kompozycje. Sama mam w ten sposób zrobione - jak znajdę zdjęcie pokażę
Tu może wymienię rośliny czerwonolistne, które mogłyby być zastosowane. Oprócz wymienionej pęcherznicy i berberysów( bardzo dobry pomysł
) może jeszcze być;
- krzewuszka .Victoria', 'Foliis Purpureis'
-perukowiec podolski 'Royal Purple', 'Rubrifolius'
- śliwa dziecieca

Może po koleji...
Ziela- wybacz, ale puszczenie winobluszczu na tuje i ognika to moim zdaniem wielki błąd! Winobluszcz jest bardzo ekspansywny i zagłuszy oraz przygniecie te rośliny.
Chwaściku - też uważam za bardzo dobry pomysł podsadzenie tuj dereniami - pięknie je rozjaśnią, tym bardziej, że Mała Róża decyduje się na przycinanie ( bo inaczej derenie mogłyby być tu za szerokie)
Nie bałabym się konkurencji korzeniowej tuje -krzewy. Takie obsadzanie jest bardzo powszechne i sprawdza się znakomicie dając ciekawe urozmaicone kompozycje. Sama mam w ten sposób zrobione - jak znajdę zdjęcie pokażę

Tu może wymienię rośliny czerwonolistne, które mogłyby być zastosowane. Oprócz wymienionej pęcherznicy i berberysów( bardzo dobry pomysł

- krzewuszka .Victoria', 'Foliis Purpureis'
-perukowiec podolski 'Royal Purple', 'Rubrifolius'
- śliwa dziecieca
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
aniawoj, regularnie cięty winobluszcz nie zagłuszyłby ani tui ani ognika. Skąd wiem? Mam działkę w ROD i takie coś widzę na co dzień. Sąsiad naprzeciwko ma tak urządzony tył działki, by ludzie z ulicy go nie widzieli, stąd przyszedł mi taki pomysł do głowy. Jedyny minus to to, że trzeba ten winobluszcz regularnie i ostro ciąć.
Przejrzałam wszystkie roślinki proponowane przez was i doszłam do wniosku, że najlepszy byłby berberys. Aniu, krzewuszka jest prześliczna, ale z tego co się zorientowałam strasznie powoli rośnie, perukowca planowałam posadzić niedalego tego "ogrodzenia". Dziękuję wam wszystkim za zainteresowanie i pomoc.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To zdjęcie moich nasadzeń przed tujami(niestety nieco kiepskie) Posadzone są różne krzewy liściaste, a dołem rozłożyste jałowce - tak, że jałowce okrywają dół krzewów.

Nasadzenia mają długość 30m.

Nasadzenia mają długość 30m.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jaka rośliną okrywowa pod i przed thuje?
Stanowisko jest suche, słoneczne obok parkingu. Żeby się odgrodzić posadzę najprawdopodobniej żywotniki, a pod nimi albo kora albo... wolałbym, żeby coś żyło i to intensywnie. Koniecznie wieloletnie, a jakby jeszcze zakwitło, to ho-ho! Proszę o dużo podpowiedzi, za wszystkie z góry bardzo dziękuję.
Myślałem już o barwinku, dąbrówce, rozchodnikach...
Myślałem już o barwinku, dąbrówce, rozchodnikach...
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.