Dereń pagodowy
Byłem kilka dni temu w Pęchcinie i ledwo odrastający od ziemi C. controversa 'Variegata' kosztował 100 zł. To już drogo, nawet bardzo drogo. Innych nie wyczaiłem, bo w zasadzie wpadłem tam i wypadłem.kattka pisze:w Ciechanowie w szkółce P.Szmita rosną również duże okazy i skoro tam przeżywają, to myślę, że warto próbować.
Tak na marginesie wściekle drogie, to za ile? Bo ja kupowałam w ww. szkółce za ok 40 zł alternifolię, spory, metrowy i wzwyż i wszerz, i za 50 z hakiem controversę....to chyba nie tak wściekle drogo, sprzedają gdzieś drożej?
Pocieszające dla mnie. Kupiłam wczoraj C.controversa,"Variegata". Głównie dlatego, że kiedyś o nim marzyłam a terazkattka pisze:Kupiłam w ubiegłym roku trzy. Dwa C.controversa, 'Variegata' i gatunek, oraz C.alternifilia 'Argentea'. wszystkie trzy nieokrywane, przeżyły bez szwanku a temp. podobnie jak u Griseum spadła do -20, z tym, że jednak mrozy u nas mogą bywać większe, właściwie to nic mi tej zimy nie zmarzło na amen, więc trochę się boję większych mrozów.
W Wojsławicach rosną duże, piękne, stare okazy tych dereni, wiem, że tam mają korzystny mikroklimat, w Ciechanowie w szkółce P.Szmita rosną również duże okazy i skoro tam przeżywają, to myślę, że warto próbować.
Tak na marginesie wściekle drogie, to za ile? Bo ja kupowałam w ww. szkółce za ok 40 zł alternifolię, spory, metrowy i wzwyż i wszerz, i za 50 z hakiem controversę....to chyba nie tak wściekle drogo, sprzedają gdzieś drożej?
wreszcie spotkałam. Stresująca zima przede mną! Drogi, dwa razy tyle co alternifolia.
Pozdrawiam, nigella
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nigello rozumiem Twój niepokój ale bez przesady,okręcisz go np. papierem falistym ,usypiesz kopczyk na korzenie i spokojnie przeżyje zimę..
Tak jak róże pienne,nic nadzwyczajnego w tej trosce o niego.
I to tylko w okresie przejściowym kiedy nie zaaklimatyzuje się u Ciebie czyli w najbliższe kolejne 2-3 zimy z rzędu a potem będzie już rósł samodzielnie bez Twoich zabiegów.
Chyba, że nawiedzą nas jakieś "zimy stulecia" czego nikt nie jest w stanie przewidzieć.

Tak jak róże pienne,nic nadzwyczajnego w tej trosce o niego.
I to tylko w okresie przejściowym kiedy nie zaaklimatyzuje się u Ciebie czyli w najbliższe kolejne 2-3 zimy z rzędu a potem będzie już rósł samodzielnie bez Twoich zabiegów.
Chyba, że nawiedzą nas jakieś "zimy stulecia" czego nikt nie jest w stanie przewidzieć.

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie jestem znawcą Nigello.
Jednak uważam,że to Twój skarb ,dereń pagodowy.
Cechą charakterystyczną będzie piętrowy układ gałęzi ale na to przyjdzie Tobie i nam troche poczekać,rośnie przecież wolno,inaczej niż jego pospolici bracia.
Dziś natomiast przekonuje mnie o tym,że to on wygląd liści,które są duże, z szerokim, biało-kremowym obrzeżeniem . Jak podrośnie nieco z daleka będzie wyglądał jak biała plama,dobierz więc mu odpowiednio kontrastowe towarzystwo.
Mam w swojej "kolekcji" kilka odmian dereni , w tym dwie pstrolistne i niestety liście każdej z nich nie przypominają liści Twojego.
W najmniejszym stopniu. Umiem to odróżnić bo wiem co mam i co widzę u Ciebie.
Poza tym nie kupiłaś swojego krzewu od handlarza na allegro gdzie można by się spodziewać wszystkiego.
Masz derenia pagodowego,moim zdaniem na bank.
Jednak uważam,że to Twój skarb ,dereń pagodowy.
Cechą charakterystyczną będzie piętrowy układ gałęzi ale na to przyjdzie Tobie i nam troche poczekać,rośnie przecież wolno,inaczej niż jego pospolici bracia.
Dziś natomiast przekonuje mnie o tym,że to on wygląd liści,które są duże, z szerokim, biało-kremowym obrzeżeniem . Jak podrośnie nieco z daleka będzie wyglądał jak biała plama,dobierz więc mu odpowiednio kontrastowe towarzystwo.
Mam w swojej "kolekcji" kilka odmian dereni , w tym dwie pstrolistne i niestety liście każdej z nich nie przypominają liści Twojego.
W najmniejszym stopniu. Umiem to odróżnić bo wiem co mam i co widzę u Ciebie.
Poza tym nie kupiłaś swojego krzewu od handlarza na allegro gdzie można by się spodziewać wszystkiego.
Masz derenia pagodowego,moim zdaniem na bank.

- mirasek
- 200p
- Od: 12 gru 2007, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
KaRo ma rację, dopisałbym jeszcze, że jest to dereń pagodowy 'variegata' - http://www.ibro.pl/Pliki/wynik.php?id=3944&ref=p_alf.
zwykły dereń pagodowy ma liście bez białych obrzeży - http://www.ibro.pl/Pliki/wynik.php?id=1116&ref=p_alf.
Wsadziłem go w zeszłym roku - ma fajny pokrój, zimę przetrwał owinięty agrowłókniną. tylko ma chyba problem z fosforem bo pojawiły się zaczerwienienia liści, ale posypałem nawóz wiosenny i czekam na efekty. chyba, że przeszkadza mu pełne słońce - bo o tym gatunku piszą różnie o jego upodobaniach.
zwykły dereń pagodowy ma liście bez białych obrzeży - http://www.ibro.pl/Pliki/wynik.php?id=1116&ref=p_alf.
Wsadziłem go w zeszłym roku - ma fajny pokrój, zimę przetrwał owinięty agrowłókniną. tylko ma chyba problem z fosforem bo pojawiły się zaczerwienienia liści, ale posypałem nawóz wiosenny i czekam na efekty. chyba, że przeszkadza mu pełne słońce - bo o tym gatunku piszą różnie o jego upodobaniach.
Pozdrawiam. Mirek.