Dereń pagodowy

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p
Od: 28 lut 2007, o 16:14

Post »

Mam dwa derenie, ale żadnego pagodowego. Jednak skoro trzeba to okręcać na zimę, chuchać i dmuchać, to rezygnuję. Nie mam na to sił ani czasu. Kupię wiąz złoty :lol:
warsawyak
200p
200p
Od: 4 wrz 2006, o 11:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kattka pisze:w Ciechanowie w szkółce P.Szmita rosną również duże okazy i skoro tam przeżywają, to myślę, że warto próbować.
Tak na marginesie wściekle drogie, to za ile? Bo ja kupowałam w ww. szkółce za ok 40 zł alternifolię, spory, metrowy i wzwyż i wszerz, i za 50 z hakiem controversę....to chyba nie tak wściekle drogo, sprzedają gdzieś drożej?
Byłem kilka dni temu w Pęchcinie i ledwo odrastający od ziemi C. controversa 'Variegata' kosztował 100 zł. To już drogo, nawet bardzo drogo. Innych nie wyczaiłem, bo w zasadzie wpadłem tam i wypadłem.
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

kattka pisze:Kupiłam w ubiegłym roku trzy. Dwa C.controversa, 'Variegata' i gatunek, oraz C.alternifilia 'Argentea'. wszystkie trzy nieokrywane, przeżyły bez szwanku a temp. podobnie jak u Griseum spadła do -20, z tym, że jednak mrozy u nas mogą bywać większe, właściwie to nic mi tej zimy nie zmarzło na amen, więc trochę się boję większych mrozów.
W Wojsławicach rosną duże, piękne, stare okazy tych dereni, wiem, że tam mają korzystny mikroklimat, w Ciechanowie w szkółce P.Szmita rosną również duże okazy i skoro tam przeżywają, to myślę, że warto próbować.
Tak na marginesie wściekle drogie, to za ile? Bo ja kupowałam w ww. szkółce za ok 40 zł alternifolię, spory, metrowy i wzwyż i wszerz, i za 50 z hakiem controversę....to chyba nie tak wściekle drogo, sprzedają gdzieś drożej?
Pocieszające dla mnie. Kupiłam wczoraj C.controversa,"Variegata". Głównie dlatego, że kiedyś o nim marzyłam a teraz
wreszcie spotkałam. Stresująca zima przede mną! Drogi, dwa razy tyle co alternifolia.
Pozdrawiam, nigella
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nigello rozumiem Twój niepokój ale bez przesady,okręcisz go np. papierem falistym ,usypiesz kopczyk na korzenie i spokojnie przeżyje zimę..
Tak jak róże pienne,nic nadzwyczajnego w tej trosce o niego.
I to tylko w okresie przejściowym kiedy nie zaaklimatyzuje się u Ciebie czyli w najbliższe kolejne 2-3 zimy z rzędu a potem będzie już rósł samodzielnie bez Twoich zabiegów.
Chyba, że nawiedzą nas jakieś "zimy stulecia" czego nikt nie jest w stanie przewidzieć.
:D :roll:
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Krysiu, bardzo chętnie pokazuję- rzuć okiem, bo już nie wiem czy to ten dereń którego chciałam kupić?

Obrazek
By pliszki3

Kojąca odpowiedź w sprawie zimowania. Na teraz. Uspokoiłaś mnie. :)
Pozdrawiam, nigella
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie jestem znawcą Nigello.
Jednak uważam,że to Twój skarb ,dereń pagodowy.
Cechą charakterystyczną będzie piętrowy układ gałęzi ale na to przyjdzie Tobie i nam troche poczekać,rośnie przecież wolno,inaczej niż jego pospolici bracia.
Dziś natomiast przekonuje mnie o tym,że to on wygląd liści,które są duże, z szerokim, biało-kremowym obrzeżeniem . Jak podrośnie nieco z daleka będzie wyglądał jak biała plama,dobierz więc mu odpowiednio kontrastowe towarzystwo.
Mam w swojej "kolekcji" kilka odmian dereni , w tym dwie pstrolistne i niestety liście każdej z nich nie przypominają liści Twojego.
W najmniejszym stopniu. Umiem to odróżnić bo wiem co mam i co widzę u Ciebie.
Poza tym nie kupiłaś swojego krzewu od handlarza na allegro gdzie można by się spodziewać wszystkiego.
Masz derenia pagodowego,moim zdaniem na bank. :D
Awatar użytkownika
mirasek
200p
200p
Od: 12 gru 2007, o 16:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

KaRo ma rację, dopisałbym jeszcze, że jest to dereń pagodowy 'variegata' - http://www.ibro.pl/Pliki/wynik.php?id=3944&ref=p_alf.
zwykły dereń pagodowy ma liście bez białych obrzeży - http://www.ibro.pl/Pliki/wynik.php?id=1116&ref=p_alf.
Wsadziłem go w zeszłym roku - ma fajny pokrój, zimę przetrwał owinięty agrowłókniną. tylko ma chyba problem z fosforem bo pojawiły się zaczerwienienia liści, ale posypałem nawóz wiosenny i czekam na efekty. chyba, że przeszkadza mu pełne słońce - bo o tym gatunku piszą różnie o jego upodobaniach.
Pozdrawiam. Mirek.
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p
Od: 28 lut 2007, o 16:14

Post »

Wściekle drogie to 240 zł za 150 cm. krzew. Ma wyraźne cechy pagodowego. Natomiast z tym na zdjęciu może być różnie. Zwykłe variegaty też tak wyglądają. To prawda, że rosną w żółwim tempie. Przycinanie na wiosnę trochę to przyśpiesza.
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Kontakt:

Post »

W szkółce P.Szewczyka w Krzywaczce był wczoraj ogromny wybór dereni w normalnych cenach (tzn maksymalnie do 40 zł). Oprócz pagodowych były cousa w 7 chyba odmianach, ciekawe cornus mas również w kilku odmianach. Sadzonki ładne ale nie tak duże.
Z Krakowa masz 20 km.
Pozdrawiam, Marta
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25

Post »

Nie wiecie czy Dereń Kausa ma popękaną korę czy to oznaka choroby?
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To jest mój ubiegłoroczny kupiony jesienią dereń pagodowy.Przezimował opatulony
Jak będzie dalej-zobaczę.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”