Monstera - odkład powietrzny

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
izi
100p
100p
Od: 10 kwie 2009, o 15:04

Post »

Ło matko!
Ja to jednak narwana jestem! Niby dość szybko były odpowiedzi na tego mojego posta, ale ja wtedy przytargałam (z niejakim trudem) tę nieszczęśnicę z klatki schodowej do domu z mocnym postanowieniem, że albo będą korzenie i wtedy robię dalej co trzeba, albo ciacham i już! No i w oczekiwaniu na odpowiedź (co wydało mi się wtedy wiecznością), w akcji desperacji wzięłam "brzeszczot" i pociachałam! Szast-prast, czubki do wody - ten omawiany i dwa inne cherlawe, a resztę na kawałki; część w ukorzeniacz i do ziemi (dla testu) a resztę do wody.

.......................tu miejsce na ochrzan :oops:

Został tylko jeden stary pęd i jeden taki młodziutki wcześniej ukorzeniony w wodzie i niedawno dosadzony do rośliny macierzystej.

Proszę, powiedzcie, że takie duże czubki z konkretnymi, mocno dziurawymi już liśćmi mają szansę się ukorzenić w wodzie :?

Iza
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oczywiście że maja szansę i nawet twierdzę że się ukorzenią szybciej niż te kawałki w ziemi. :wink:
Awatar użytkownika
izi
100p
100p

Post »

Uff, bo już się naczytałam, że roślina nie ma szans dostarczyć wystarczających ilości substancji odżywczych z wody do takich dużych liści...
Awatar użytkownika
izi
100p
100p

Post »

Jestem w szoku! Po niespełna tygodniu dwa czubki z mega dużymi liśćmi, o które tak się obawiałam, w miejscu, gdzie - jak mi się wydawało - były zawiązki korzeni powietrznych pokazały się korzonki! Załączam również fotkę całych czubków - każdy ma po dwa takie liściory:

Obrazek Obrazek

Czy już mogę coś takiego dać do ziemi, czy jeszcze poczekać?

Podobnie jest z małymi kawałkami pędów, które umieściłam w wodzie:

Obrazek Obrazek

Szybko wyjęłam dwa, które umieściłam w ziemi i też je dałam do wody :)

Pozdawiam,
Iza
x-C-j
---

Post »

Przy monsterze młode korzenie powinny mieć ok 4-5 cm długości by dać je w ziemię. :wink:
Awatar użytkownika
izi
100p
100p

Post »

Rozumiem, że to dotyczy zarówno tych dużych czubków, jak i kawałków pędu, tak?
I jeszcze jedno pytanie - czy to jest tzw. "śpiące oczko"?

Obrazek

Czy to właśnie z tego roślina powinna "odbić"? I czy z tego, jeśli znajduje się pod wodą, również może wybić korzeń?

Pozdrawiam,
Iza
x-C-j
---

Post »

Wygląda to na wybudzające się oczko czyli początek rozwoju młodej rośliny ale korzenie również tak wyrastają tylko częściej bliżej międzywęźli. Przy pinkach korzenie mogą mieć 2-3 cm i sadzisz bo nie ma części ulistnionej rośliny więc pinek się szybciej zakorzeni. :wink:
Awatar użytkownika
izi
100p
100p

Post »

To SSSUPER! Bo 3 cm to już mają, właśnie mierzyłam :lol: Zaraz dosadzę do rośliny-matki :tan

Pozdrówka,
Iza
Awatar użytkownika
izi
100p
100p

Post »

No i już siedzą kikuty w ziemi! Jeszcze 4 takie, różnej wielkości, mają wypuścić kiełki, no i czekam aż te korzonki przy czubach podrosną - wtedy wszystkie siup do tej samej donicy! A jak potem wszystko zacznie rosnąć i puszczać liście, to dopiero będzie monstrualna monstera :lol:
Pozdrawiam,
Iza
Awatar użytkownika
izi
100p
100p

Post »

Dziękuję w imieniu swoim i monstery :lol:
Co najmniej raz dziennie sprawdzam ile urosły korzonki i czy zanosi się na nowe liście. Mam nadzieję, że wkrótce tak się rozrośnie, że trudno się będzie przez nią przedrzeć :wink: Widziałam zdjęcia takich okazów, że dech zapiera, a moja jakaś taka niepozorna jest... Jak już coś nowego wypuści, to kosztem innych liści :cry: Faktem jest, że trochę ją zaniedbałam, bo i tak rosła, ale ja po prostu nie zdawałam sobie sprawy jak wielkie i okazałe te rośliny potrafią być...
Pozdrawiam,
Iza
sionia
50p
50p
Od: 23 maja 2009, o 13:22

Re: Monstera - odkład powietrzny

Post »

Chciałabym dowiedzieć się, czy do jednej doniczki można zasadzić kilka szczepek, czy lepiej tylko jedną?

Czy można obcinać te wąsy, które są powyżej doniczki?
x-C-j
---

Post »

Wsadzić możesz kilka nie ma przeszkód, "wąsów" nie obcinaj to korzenie powietrzne i bardzo się roślinie przydają. :wink:
fiona123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 paź 2018, o 08:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzien dobry Panstwu,
jestem nowa.Po nie przespanej nocy prosze o poradę
Wczoraj maz pakowal olbrzymia monstere do samochodu zeby ja przetransortowac do nowego domu i pekła mu tuz przy donicy.
Jest teraz w 2 czesciach.
1)donica-ziemia i kikut zlamany
2)olbrzymie zdrowe liscie i dlugie pędy napowietrzne.
Blagam o pomoc co robic zeby ja uratowac/ukorzenic/przesadzic?
Sprawa pilna.
Serdeczne pozdrawiam i czekam niecierpiwie na wskazówki.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
daraxus
200p
200p
Od: 3 lis 2017, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ten kikut który wystaje z ziemi powinien i raczej na pewno wypuści nową łodygę, a urwaną część włóż do wody aż wypuści korzenie i do ziemi. Albo jak chcesz to potnij ją na mniejsze kawałki i tak włóż do wody.
fiona123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 paź 2018, o 08:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo dziekuje za cenna wskazówke.Zastosuje sie o ile dobrze zrozumialam.
Czy ten kikut w doniczce przesadzic do nowej swiezej ziemi?
Poprzednia donica jest juz ciasna a ziemia zbita i stara(monstere dostalam w fatalnym stanie)
Ta 2 zielona czesc z liscmi wsadzam do wody oczywiscie bez tych napowietrznych odrostów bez ukorzeniacza? i trzymam w domu w cieplych warunkach?

Używaj wszystkich polskich liter/mod.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”