Tajemniczy ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
peneloppe
200p
200p
Od: 30 mar 2009, o 22:46

Post »

no właśnie- forsycja :D a ten pigwowiec- nazwałam go tak bo ma metr wysokości i ma malutkie karłowate jabłuszka, które zaschły i nawet przez zimę nie spadły ;D- dzięki koleżanki, wy jesteście już doświadczone- a dla mnie to mój debiut.........
jednak myślałam , że nic mi nie urośnie a tu prosze jaka niespodzianka- wszystko rośnie jak na drożdzach.... u moich doświadczonych sąsiadów wszystko jest może w połowie tak rozwinięte jak u mnie .....

sałata za jakis tydzień bedzie sie nadawała do wszamania;D a rzodkiewka ma już pół cm średnicy, a botwinka ma całkiem spore liście właściwe- jak mi sie marzy chłodnik;) pochodzę po działce może zobaczę jeszcze jakieś ciekawe rośliny.....

no i z niecierpliwością czekam aż zaczną wychodzić dalie i zawilce no i mieczyki też . mam taki kwiat który będzie bardzo wysoki i bedzie olbrzymi tylko nie pamietam jak sie nazywa jak zacznie kwitnąć to wkleje fotke - na pewno wy wiecie co to za jeden.......
Fiołki w fiolecie ukryte w zieleni ,Szukały wiosennych, wonnych promieni.
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród
Awatar użytkownika
peneloppe
200p
200p

Post »

miałyście rację to pigwowiec japoński..... a jego owoce są jadalne- szkoda , że dopiero teraz o tym się dowiedziałam.... zebrałam sporo suchych nasionek wsadzę do ziemi i zobaczymy co z tego urośnie.... bo krzaczki są naprawde śliczne..... i dopiero dziś się dowiedziałam ze mam lilaki w ogrodzie białe i liliowe.... śliczna jest ta tegoroczna wiosna.........

Arisza - piękne są te twoje różowe niezapominajki....... czy sama je wysiałaś??
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

Nie wysiewałam :) dostałam sadzonki , a teraz zrobił się u mnie dywan z niezapominajek. Niebieskie rosną razem z różówymi i mam sporo różowo-niebieskich niezapominajek. Musiały się skrzyżować zapylając wzajemnie. Super to wygląda :D
Jutro jak znajdę chwilę czasu to zrobię fotkę dwukolorowej niezapominajki .

Masz rację pigwowiec prześlicznie zdobi ogród :) Mam go i u siebie.
Podoba mi się jak go nazwałaś "karłowate jabłszko" :wink:

pozdrawiam serdecznie
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko obiecane" krzyżówki" :wink:

Obrazek Obrazek

pozdrawiam :D
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Awatar użytkownika
peneloppe
200p
200p

Post »

:D wyglądają zjawiskowo :D , już w tym roku pewnie się za krzyżowanie nie wezmę bo i tak mam tyle różnych roślin i nie dałabym rady... ale na wiosnę ...... a może można na jesieni??
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj peneloppe!
Piszesz ,że jesteś początkująca ale posiadasz szalenie bogatą gamę upraw :shock: :D
To piękne ale podziwiam Twoja odwagę. :D :D
Oczywiście doświadczenia nabierzesz uprawiając rośliny.
Nie przejmuj się jak coś nie wyjdzie bo wyjdzie jak nie teraz to innym razem.
Poza tym pytaj na forum... o wszystko z czym masz problem lub co budzi Twój niepokój.
Jesteśmy grupą ludzi ,którzy lubią wzajemnie się wspierać.
Na pewno znajdziesz tutaj pomoc i zrozumienie :)
Pozdrawiam Cię i życzę powodzenia
KaRo
Proszę skoryguj swój podpis w stopce
Umieść tam ten link opuszczając znak zapytania ? za pierwszym nawiasem

[?url=http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?p=821417]Mój Tajemniczy Ogród[/url]
Awatar użytkownika
peneloppe
200p
200p

Post »

coraz bardziej widać co już rośnie w ogródku

Obrazek

kalina koralowa

Obrazek

znów kwiaty- pełno ich tu choć ja ich nie siałam
Obrazek

no i ta nieszczęsna thunbergia , jak tu rozsadzić te siewki żeby ich nie uszkodzić, przemierzam się żeby uszczknąć wierzchołek , ale nie wiem jak :oops:

Obrazek
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:)
Awatar użytkownika
peneloppe
200p
200p

Post »

ja myślałam , że to jakiś "chwast" dlatego na wiosnę wziełam siekierę i odrąbałam pół drzewka, gdyż dawała mi cień nad ziołami; kolendrą , czosnkiem ciętym , melisą ,cząbrem., koperkiem i majerankiem. zioła chyba potrzebuja swiatła :?: :?: ale mimo to i tak obficie kwitnie....
Madziu a ty co myślisz o tej thunbergii ?? to roślina pnąca, myślisz że mogę śmiało rozdzielać rośliny z jednej doniczki. są już ogromniaste, a wysiałam je równo miesiąc temu...
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Awatar użytkownika
peneloppe
200p
200p

Post »

no jeszcze mięta pieprzowa- o niej zapomniałam :P
no i przesadziłam thunbergię , poszło w miarę dobrze , choć coś tam złamałam- jest bardzo delikatna.........

dziś ledwo żyję cały boży dzień spędziłam w ogrodzie , posprzątałam ten cały pieprznik po tym sianiu i przesadzaniu. przepikowałam papryczki , arbuzy ,melony . Wsadziłam pod folię 8 ogórków. Posiałam kapustę pekińską , sałate lodową ,dosiałam rzodkiewki , wsadziłam więcej groszku, posiałam więcej ziół w innym miejscu. Posiałam w różnych miejscach mieszanki kwiatów, cynię , gożdzik chiński,lawendę, maciejkę,tytoń ozdobny.....

Przygotowałam donice w której będą razem 4 ogórasy, a w drugiej 2. oczywiście z godzinę to wszystko podlewałam . Gdy zadowolona szłam do domu , szczęśliwa ,że skończyłam- podjechał mój mąż i otworzył bagażnik mówiąc wszystkiegonajlepszego (mam dziś imieniny :D ) w bagażniku było 8 pelargoni, 10 petuni i 6 jakiejś bylinki kwitnącej na biało . póżniej załaduję foto, to mi na pewno powiecie co to za białe flałersy :D :D . Opadły mi ręce .....no ale cóż wyjęłam i zabrałam się za wsadzanie :) zajęło mi to kolejną godzinę...... został mi jedynie nagietek do posiania- ale to może w doniczki . ;:111
o załamka!!!!!!!!!!! przecież mam 35 sztuk Canny, więc mam do wykpana 35 dołków a ziemia u mnie jak skała :cry:
hmmm no i już pod pomidory dołki też by się przydało przygotować i arbuzyyy i melony- o rany !!!!!!!!!!!!! myślałam że póżniej bedzie już tylko łatwiej- a widzę ,że najgorsze dopiero przede mną... ale chociaż jedno mi poprawia nastrój - mam już własne świeze rzodkieweczki.........
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
SEWERYN_S
50p
50p
Od: 3 maja 2009, o 12:36

Post »

Witam, fajny prezent imieninowy, na pewno będzie dużo pracy, ale potem jaki piekny efekt.
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystkiego najlepszego z okazji imienin :)

Obrazek

Faktycznie, napracowałaś się dzisiaj w swoim warzywniaku. Sporo tego masz :wink:
Mam nadzieje ze będą piękne plony.

Napisz jak rośnie mięta? W tym roku wysadziłam i zastanawiam się ile miejsca będzie jej potrzebne?

pozdrawiam serdecznie :D
Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”