Ewo, Olu Dziękuję za miłe słowa , Ewie tym bardziej, że to u mnie dokonała swojego pierwszego wpisu !

Cieszy mnie ,że mogę dzielić się z Wami moimi doświadczeniami w zakresie pielęgnacji ogrodu.Sama przecież też wiele się uczę od innych osób na forum.
O zastosowaniu popiołu pochodzącego z drewna spalanego w kominku już gdzieś pisałam. Jednak ponieważ sama właśnie skończyłam " bawić się w Kopciuszka" tj. przesiewać popiół, a gdy tylko wykonam wertykulację trawnika mam zamiar posypać nim cały trawnik , napiszę raz jeszcze o jego dobroczynnych właściwościach .
POPIÓŁ DRZEWNY
pozostający ze spalania zarówno drewna iglastego jak i liściastego, a także resztek roślinnych jest wartościowym nawozem. Można go dodawać bezpośrednio do ziemi (przekopać) ,można posypywać trawniki ( lekko odkwasza), obsypywać nim dookoła drzewa i krzewy, jest też doskonały jako dodatek do kompostu.
Zawiera wiele cennych dla roślin składników pokarmowych ,np. potas, fosfor, wapń, magnez. Nie ma w nim jedynie azotu, który ulatnia się w czasie spalania. Robiąc kompost najlepiej przesypywać popiołem kolejne jego warstwy. Z powodzeniem można go też wykorzystać w ogrodzie podobnie jak nawóz fosforowo potasowy.
Popiół drzewny z ogniska, grilla czy kominka ma też właściwości odkwaszające - podobnie jak kreda.Nie podajemy go więc jedynie pod rośliny kwasolubne.
Jeżeli razem z drewnem nie były spalane żadne śmieci (papier, szmaty, folie, opakowania) to popiół nie zawiera substancji szkodliwych i można go spokojnie stosować nawet pod uprawy warzywne.
Ja przesiewam przez grube sito popiół z kominka (niespalone grudki wrzucam ponownie na palenisko) , bowiem taki przesiany szybko miesza się z glebą, jest niewidoczny na trawniku, nie roznosi się go na butach czy psich łapach ( co niekiedy zdarzało się w przypadku nieprzesianego).