Początki - ogródek roslynn

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Właśnie dzisiaj tak sobie pomyślałam. Skaczę z ogrodu do ogrodu i zaczynam głupieć. Tematów całe mnóstwo i nie pamiętam gdzie już byłam a gdzie nie. Tylko spokój może mnie uratować , jestem niesamowicie zakręcona;:83

I dzięki za życzenia:))
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30

Post »

Sabinka masz wiele miejsca i wiele możliwości :) Podoba mi się u ciebie Podoba mi się ten mur .Chciałabym mieć taki w tylnej części swojego ogrodu.Właśnie obsadziłabym go winobluszczem i ta część ogrodu była by dla mnie bardzo intymna, pełna zieleni i odcięta od reszty świata :). Miałam przyjemność być już w takim ogrodzie i byłby naprawdę cudowny gdyby nie fakt iż za murem była piekarnia i... dużo ruchu i hałasu.Ja swój chcę oddzielić ale taki mur to ogromna inwestycja , dlatego jednak zdecydowałam się na ogrodzenie ze siatki po czym potem siatkę obłożymy matami wiklinowymi .Miejscami oprzemy kratki drewniane i posadzimy jakieś rośliny pnące (róża angielska , milin , powojniki).Tak bardzo chciałabym to mieć już zrobione :) Dziękuję za podpowiedź odnośnie kamienia - to tylko utwierdziło mnie w przekonaniu że właśnie taki chcę :) No i miło ze do nas dołączyłaś i mamy nadzieję że zobaczymy etapowe fotografie twoich prac :)
Pozdrawiam wiosennie , choć pogoda u mnie kiepska właśnie przestał padać śnieg i słoneczko próbuje przedrzeć się przez chmury :)
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p

Post »

Faktycznie mur daje taką małą izolację od innych. Tylko sęk w tym, ze prawie cały dzień jest tam cień.
Słońce mam tylko z rana. W upalne dni stawiamy tam stolik i siedzimy w przyjaznym cieniu. Gorzej z roślinami ale moze posadzę tam jakieś krzaczki którym słońce nie służy:)

Nie wiem co z fotkami bo na razie nie chcą mi wchodzić. Zmniejszyłam już bardzo mocno a dalej nie wskakują. Zobaczę jutro.
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p

Post »

Wreszcie zajarzyłam w czym sprawa. Próbowałam wcisnąć fotki z nazwą mapa bitowa a nie jpg.
Całą godzinę nad tym myślałam co jest nie tak:D

Tak wygladał mój ogród w 2003 roku. Prawie same jednoroczne kwiatki i masa roboty.

Obrazek Obrazek

A to z drugiej strony. Dodam tylko, że byłam wówczas strasznie dumna, że udało mi się zebrać tyle kolorków
Obrazek

A tutaj goździki, bylinki, które powiększają się co roku
Obrazek

Jak zdążę zrobię fotkę ze stanu aktualnego ogrodu. Nieciekawy widok ale w głowie mnóstwo planów, tym bardziej, że naoglądałam się tutaj takich cudów:D
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W 2003 roku Twój ogród prezentował się całkiem sympatycznie :D
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

roslynn pisze:Właśnie dzisiaj tak sobie pomyślałam. Skaczę z ogrodu do ogrodu i zaczynam głupieć. Tematów całe mnóstwo i nie pamiętam gdzie już byłam a gdzie nie. Tylko spokój może mnie uratować , jestem niesamowicie zakręcona;:83

I dzięki za życzenia:))
tak chyba zawsze ma na początku :P :P :P i na zdjęciu widać,że duży ten Twój ogródek :shock: :shock:
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Masz piękny i duży ogród ,a co za tym idzie mnóstwo możliwości.
:wink:
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widziałam że obok muru masz teren dla pieska - może to on niszczy ci winobluszcz ?
Ja też mam mur, też mam winobluszcz, ale mam też na podporach czarny bez i wiciokrzew.
Jakoś dają sobie radę, mimo że rosną w półcieniu.
Ale winobluszcz jest chyba najlepszym pomysłem - będzie wyglądał wspaniale jak się rozrośnie....

Spróbuj może na początki jakoś chronić sadzonki bo naprawdę podejrzewam psiaka :D

Jednoroczne jak na początek są dobrym pomysłem, większość bylin możesz potem rozmnażać żeby nie pakować się w koszty.
Oczywiście pod murem dla urozmaicenia i urody możesz posadzić hosty bo one lubią cień.

Nie rezygnuj też z jakichś drzewek czy krzewów owocowych, to duża frajda gdy można sobie coś skubnąć :D
Na dodatek pięknie wyglądają jak kwitną i jak owocują.

Przy tym ażurowym ogrodzeniu posadziłabym jakieś pnące róże.....

Zaplanuj układ rabat, albo tzw. pokoje czyli miejsca wydzielone i charakterystyczne.
Masz naprawdę możliwości , trzeba tylko coś wybrać i małymi kroczkami podążać do celu.

I uważaj !
To Forum uzależnia i powoduje różne roslinne choroby :;230
gracia
100p
100p
Od: 23 sty 2009, o 14:12

Post »

Witaj roslynn. Znowu jestem u Ciebie. Pieknie kwitnie. Masz już jakieś plany na wiosnę?
Pozdrawiam Grażyna

Działka - pasja Graci
Awatar użytkownika
szafir44
500p
500p
Od: 28 paź 2008, o 19:21

Post »

Sabinko fajnie że pokazałaś nam swój ogród jak wyglądał kiedyś i dobrze że masz
zdjęcia bo jak będziesz zmieniać to i owo,ulepszać,przesadzać i dosadzać
będziesz miała porównanie i zadowolenie jak popatrzysz na zdjęcia wstecz
i teraźniejsze jest to miłe powspominać jak było a jak jest będę
zaglądać do Ciebie i śledzić zmiany powodzenia
Pozdrawiam, Małgorzata
Zapraszam.
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p

Post »

Dzięki za podpowiedzi :D
Możliwe, że to pies, chociaż nie zauważyłam by zbliżał się do roślin. To paskudne ogrodzenie obsadzę, już o tym myślałam, tylko nie wiem czy róże,piesio skacze po siatce, mógłby się pokłóć. Tam w cieniu pod winobluszczem rosną irysy i coś płożącego, z niebieskimi kwiatami, nie wiem jak się nazywa ale jest ładnie bo zagęszcza podłoże . . Przestałam walczyć już z mchem, nie daję rady.
Drzewka owocowe mam. Jabłoń, wiśnię, czereśnię która słabo owocuje i wiśnię , chyba renklodę, która jeszcze w ogóle nie miała owoców. Aj i jeszcze brzoskwinia. Porzeczki czarne, żółte i czerwone. Maliny, dwa drzewka agrestu i dwa orzechy włoskie. Jeden orzech ma dopiero 40 cm , drugi ok 1,5 metra.
A i jeszcze mam kilka krzaczków poziomek, dokładnie 3 sztuki.
Nad rabatkami już kombinuję, musi być tak żeby było sporo trawnika do siedzenia i biegania, dlatego też pewnie więcj pójdzie na obrzeża .
A że forum uzależnia to wiem już od kilku dni:D

Plany są, już nawet trochę nasion zakupiłam. najgorzej, że kupuję bo mi się podoba a potem nie bardzo kolorystycznie wychodzi to w zestawieniu wszystkich razem. Ale co zrobić jak lubie to co lubię:D

Właśnie zaczynam katalogować fotki i pisać daty. Bo bez tego nijak nie mogę zapamiętać co gdzie i kiedy.
A zmiany faktycznie dobrze sobie uwiecznić bo potem na fotach widzę jakie błędy wychodzą w zagospodaroaniu:D

A to moja 40 kilogramowa psina Nadia:)
Obrazek

Obrazek

Muszę się nauczyć zapamiętywać imiona. Przepraszam, że jeszcze tak trochę bezosobowo piszę ale nauczę sie niedługo :oops:
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
lena666
200p
200p
Od: 2 lut 2009, o 17:54

Post »

Witaj fajny psiaczek!na pewno zrobisz cudo z ogrodu :lol:
Kwiaty - NAJPIĘKNIEJSZA mowa świata.Moje wymarzone miejsce
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też planuję rabaty dookoła a środek trawnikowy :D
Chciałam,żeby dzieciak miał dużo miejsca do biegania..tylko jak widzę coraz więcej roślin na które mam chrapkę to zastanawiam się ile tego trawnika zostanie w rzeczywistości :;230
Na razie trzymam się i ograniczam ale zobaczymy jak długo... :;230 :;230
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

To prawda, najtrudniej jest czekać, kiedy to wszystko zacznie bujnieć, tryskać zielenią i czarować kolorami. Tez czekam z niecierpliwością i każdy nowy kwiatek, choć mały, zawsze mnie cieszy. No i Sabino, z takim oparciem jak to forum można być spokojnym o efekty.

;:65 Basia
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Sabino witam na Forum.Czeka Cię wiele pracy ale tutaj są ludzie
którzy doradzą i pomogą jeśli tylko zapytasz.Życzę powodzenia i prosimy
o pokazywanie zmian w twoim ogrodzie.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki