Balkon późną jesienią i zimą ... jakie rośliny postawić na balkonie?

Rośliny doniczkowe
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

Basia pisze:Hortensja pnąca i kokornak to raczej do bardziej cienistych miejsc.
A swoją drogą jeśli rdest ci padł to jesteś mistrzynią.
Trzy rdesty. :? (tak dla uściślenia :wink: ) ;:182 Podlewałam ostatniego raz dziennie - wieczorem. Wszystko było super, dopóki temperatura nie przekroczyła 30st w cieniu. Wiele razy sprawdzałam ziemię w ciągu dnia żeby się nie wysuszyła(nauczona poprzednimi niepowodzeniami). Skończyło się jednak na tym, że w skrzynce było wilgotno, a liście zaczęły brązowieć od słońca aż w końcu w połowie lata uschły na wiór. :evil:
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :lol:

Choć nie mam balkonu ,robiłam czasami takie kompozycje przydomowe,dla urozmaicenia krajobrazu zimowego przed domem.Były to normalne skrzynki balkonowe,te wyższe i donice czarne,produkcyjne -poj.pow.7litrów obsadzone,czym się dało :P /seria trzmielin,suchokrzewu,barwinka itp.../.
Udawało sie wszystko przetrzymać przez największe mrozy.Wymyśliłam sobie metodę,którą polecam nawet przy sadzeniu letnim dla wyłapania wilgoci w podłożu.
Na dno pojemników do których sadzimy układam obowiązkowo warstwę ok.5-10cm kory /może być nawet pomieszana z większymi kawałkami styropianu,ale on nie chłonie wody!!!/i to najgrubszej
która jest rezerwuarem wilgoci dla naszych kwiatów.W lecie nie mam takich problemów z suszą w donicach,zimą też rośliny się ratują przed przesuszaniem,czy naszym gapiostwem,gdy słoneczko prowokuje rośliny do życia wczesną wiosną.Oczywiście zimą stoją na styropianie,taka izolacja przed nadmiernym mrozem z podłoża.
Myślę,że można spróbować ten sposób,kora ponadto obniża ciężkość skrzynek i donic .

Pozdrawiam Jovanka ;:100
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 maja 2006, o 15:43

Post »

Jeśli całe rośliny zostały poparzone to trzeba pomyśleć o parawanie cieniującym bo samo cieniowanie podłoża też się może okazać niewystarczające.

Jeśli to jednak za dużo zachodu to trzeba przyjąc do wiadomości, że piękny balkon mamy tylko w sezonie wegetacyjnym.
Awatar użytkownika
OlaP
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 lis 2006, o 20:34

balkon inaczej

Post »

Nawiązując do tematu balkonu - mam dość spory i myślę o ozdobieniu go jakimiś, że zaryzykuję, drzewkami czy krzewami, któe można posadzić w donicach. Myślę m.in. o wierzbie mandżurskiej i bambusach - które, o dziwo, jak wyczytałąm w internecie - znoszą spore mrozy. Czy macie może jakieś "doświadczenia" z takimi roślinami? Wydaje mi się, że mogły by się na takim balkonie-tarasie sprawdzić...
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moim zdanie OLuP wierzba mandżurska nie nadaje się do uprawy doniczkowej ponieważ jest zbyt ekspansywnym drzewem o silnych przyrostach w ciagu jednego sezonu.Obecnie jest na rynku ogrodniczym duży wybór roślin zarówno liściastych jak i iglaków tzw.odmian karłowych ,które nadają się do upraw doniczkowych i będą prawdziwą ozdobą bez zbytniej ingerencji w ich wzrost :P :P :P
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Nie mam doświadczeń w uprawie balkonowej tak dużych w naturze drzew czy krzewów,ale skoro istnieje sposób na "utemperowanie"wzrostu tak silnego pnącza jakim jest glicynia,której przyrosty osiagają w ciągu roku nawet kilka metrów i hodowanie jej w donicy - to uważam,że można też pokusić się o uprawę wierzby mandżurskiej. :wink:
Poza tym z bardzo ekspansywnych drzew tworzy sie bonsai,więc dlaczego nie? dla wierzby w donicy?
Olu skoro masz taką ochotę - zalecam zabawę z taką uprawą,to przyjemnie patrzeć jak rosną nasze "eksperymenty". :shock: :D :shock:
Ja zachecam bardzo serdecznie bo sama ciągle to robię..... :D :D :D :D :D
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

KaRo pisze:Nie mam doświadczeń w uprawie balkonowej tak dużych w naturze drzew czy krzewów,ale skoro istnieje sposób na "utemperowanie"wzrostu tak silnego pnącza jakim jest glicynia,której przyrosty osiagają w ciągu roku nawet kilka metrów i hodowanie jej w donicy - to uważam,że można też pokusić się o uprawę wierzby mandżurskiej. :wink:
Poza tym z bardzo ekspansywnych drzew tworzy sie bonsai,więc dlaczego nie? dla wierzby w donicy?
Olu skoro masz taką ochotę - zalecam zabawę z taką uprawą,to przyjemnie patrzeć jak rosną nasze "eksperymenty". :shock: :D :shock:
Ja zachecam bardzo serdecznie bo sama ciągle to robię..... :D :D :D :D :D
Wydawało mi się ,że chodzi o stworzenie na balkonie namiastki ogrodu a nie o eksperymenty ogrodnicze.
W pytaniu OliP nie było nic na temat uprawy typu bonsai.Sądzę ,że bez sensu jest sadzić na balkonie roślinę ,którą trzeba ciągle mocno ciąć ( w tym stanie nie jest zbyt efektowna) i zamiast cieszyć się jej widokiem patrzeć na gołe gałęzie .......ale może się mylę :roll: :roll: :roll:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Gosiu,jedno nie wyklucza drugiego:eksperyment i dekoracja balkonu.
Bonsai to mój przykład jak wielkie drzewa można "zamknąć" w doniczuszce,stąd nie widze problemu dla donicy na balkonie z duzym drzewem. :lol:
Ale na forum mamy dzielić się pomysłami,doświadczeniami itp.,więc nie gniewaj sie Gosiu, :D tylko piszmy,piszmy o naszych doświadczeniach i sugestiach,a właściel pytań wybierze dla siebie optymalne rozwiązanie. ;:79
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

KaRo pisze:Gosiu,jedno nie wyklucza drugiego:eksperyment i dekoracja balkonu.
Bonsai to mój przykład jak wielkie drzewa można "zamknąć" w doniczuszce,stąd nie widze problemu dla donicy na balkonie z duzym drzewem. :lol:
Ale na forum mamy dzielić się pomysłami,doświadczeniami itp.,więc nie gniewaj sie Gosiu, :D tylko piszmy,piszmy o naszych doświadczeniach i sugestiach,a właściel pytań wybierze dla siebie optymalne rozwiązanie. ;:79
Karo,ja nie jestem obrażalska :D :D :D
A dyskusja polega na wymianie zdań -prawda? różnych zdań.:wink:
Na efekty eksperymentowania ogrodniczego trzeba długo czekać a jeżeli się chce przyozdobić balkon (aby móc się zrelaksować wśród zieleni) to można wybrać prostsze rozwiązania.
Awatar użytkownika
OlaP
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 lis 2006, o 20:34

mandżurka cd.

Post »

Hm... ciekawa dyskusja! Bardzo Wam dziękuję za wszystki opinie. Myślę, że jednak zaryzykuję z tą wierzbą i wtedy Wam opowiem, jak się rzeczy mają i czy można okiełznać mandżurkę, zamykjąc ją w donicy na balkonie :) Mam nadzieję, że z czasem i ja będę mogła dzielić się z Wami własnymi doświadczeniami w uprawie. Jak dotąd najtrudniejsza rosliną w moim domu jest olbrzymi fikus beniamin, reszta to tzw. twardziele. Ale wiosna przed nami :D
OlaP
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

A tymczasem na moim balkonie jest jeszcze tak:
A jak wyglądają Wasze balkony o tej porze roku?
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Goni@k- czemu wierzba mandżurska nie nadaję się na balkon ? Moja wierzba ma już 3 lata a zobacz jak wygląda- wiosną ścinam krótko i...to wszystko co robię przy niej/ oczywiście podlewam/. Donica nie jest zimą ocieplona. Stoi dalej tak jak teraz...

Obrazek
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Ja miałam na balkonie tylko pelargonie, ale już posprzątałam :D
ponieważ mróz zmroził kwiaty i liście i prezentowały się nie efektownie. :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nelu ,Ty masz wiele roślin w ogrodzie i na pewno nawet nie zwracasz uwagi na to kiedy ta mandżurka puści listki po silnym wiosennym cięciu(bo jak widzę tniesz ją bardzo mocno)Na balkonie gdzie jednak ilość miejsca jest ograniczona posadziłąbym taką roślinę,która już od wiosny byłaby zieloniutka .Sądzę ,że obecnie jest wybór roślin (drzewa i krzewy karłowe,byliny a nawet rośliny jednoroczne),że pięknie można zagaić balkon .To jest moja opinia na ten temat(mam mandżurkę ale w ogrodzie bo bardzo mi się podoba ale mając do dyspozycji jedynie balkon to bym jej nie wybrałą).I naprawde nic nie mam przeciwko Twojej Nelu roslince :wink: :D
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Mnie się podoba ta wierzba w donicy.
Nelu ja bym ją puściła jeszcze trochę wyżej :D
Przynajmniej jest ujarzmiona bo rosnąc w gruncie
nie zna granic :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”