Kaskada bez oczka
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: PROŚBA O POMOC - KASKADA
Nie koniecznie trzeba uszczelniać kamienie na folii zaprawą cementową, można z powodzeniem wykorzystać do tego celu glinę.
Więcej na ten temat piszę TUTAJ. Jest to co prawda wskazówka jak to zrobić w korycie strumienia, lecz przy budowie takiej kaskady również robimy to w ten sam sposób.
Więcej na ten temat piszę TUTAJ. Jest to co prawda wskazówka jak to zrobić w korycie strumienia, lecz przy budowie takiej kaskady również robimy to w ten sam sposób.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Witam, dziękuję za odpowiedz
, ale już ją zrobiłam .. nikt mi nie odpisywał więc musiałam sobie jakoś poradzić sama
No i muszę się pochwalić ,że wyszło nie tak jak na zdjęciu bo nie to było moim zamysłem .. Ale mi się bardzo podoba...
Panie Pawle czytałam już wcześniej o te glinie , ale jakoś nie umiałam temu zaufać.. Bałam się ,że się napracuje a glina będzie mi brudzić oczko gdyż nie jestem profesjonalistką by mi się to udało
Zrobiłam to na zaprawie i póki co działa rewelacyjnie 

Ogród Kasiek604
-
- Kontakt:
Mile widziane były by zdjęcia tej kaskady 

"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Witam, a więc bardzo proszę
Oto moja kaskada .. Oczywiście tak jak wspomniałam ekspertem nie jestem , ale wydaje mi się że wyszło nieźle. Wszystko domaga jeszcze dopieszczenia
Pozdrawiam

Ogród Kasiek604
-
- Kontakt:
Jestem pod wrażeniem, dla mnie bomba, bardzo podoba mi się ta kaskada. Nie widać zaprawy a i kompozycyjnie wszystko gra. 

"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Dziękuję za miłe słowa Panie Pawle
to dla mnie zaszczyt usłyszeć takie słowa pochwały od kogoś kto się na tym naprawdę zna 

Ogród Kasiek604
Naprawdę ładna...
- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kaskada bez oczka
Ave zainspierowała mnie Twoja kaskada , wcześnie myślałam o fontannie z kamienia ,ale to zdecydowanie ciekawsze rozwiązanie. Ja możesz wklej fotki jak wygłada dziś i jak sie sprawdza 

- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Z perspektywy czasu zastanawiam sie - jak ja mogłam NIE MIEĆ ciurkadełka w ogrodzie przez tyle czasu...
Naprawdę zachęcam wszystkich, zeby wprowadzili do swoich ogródków, i tych przydomowych i nawet tych działkowych - wodę - we wszelkiej postaci... nawet minimalne ciurkadełko pozwoli Wam docenić urok wody w ogrodzie.
Moje ciurkadełko powstało i okazało się , że zrobienie go nie było czyms szczególnym. Tak zaczynalismy...
A teraz wygląda tak...

a na górze, zeby zamaskować wylot rurki z wodą zrobiłam sama, takie liście, z zaprawy cementowej...

Moja suczka też uwielbia ciurkadełko...

Naprawdę zachęcam wszystkich, zeby wprowadzili do swoich ogródków, i tych przydomowych i nawet tych działkowych - wodę - we wszelkiej postaci... nawet minimalne ciurkadełko pozwoli Wam docenić urok wody w ogrodzie.
Moje ciurkadełko powstało i okazało się , że zrobienie go nie było czyms szczególnym. Tak zaczynalismy...

A teraz wygląda tak...

a na górze, zeby zamaskować wylot rurki z wodą zrobiłam sama, takie liście, z zaprawy cementowej...

Moja suczka też uwielbia ciurkadełko...

- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
jeśli bylibyście zainteresowani - to mogę zamieścić relację z budowy... 

-
- Kontakt:
Oczywiście że czekamy na tę foto dokumentację, od tego powinnaś zacząć, było by chronologicznie 

"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy nadałaby się do takiej kaskady pompa AQUAEL PFN 650
Podstawowe parametry tej pompy:
Zasilanie: 230V, 50hz
Moc: 6 W
Wydajność max: 650 l/h
Planuję zrobić kaskadę, ale troszkę mniejszą niż ma Ewa.
Chodzi mi o taki efekt, żeby woda ładnie spływała po kamieniach(podobnie jak u Ewy).

Podstawowe parametry tej pompy:
Zasilanie: 230V, 50hz
Moc: 6 W
Wydajność max: 650 l/h
Planuję zrobić kaskadę, ale troszkę mniejszą niż ma Ewa.
Chodzi mi o taki efekt, żeby woda ładnie spływała po kamieniach(podobnie jak u Ewy).
-
- Kontakt:
Musisz policzyć sobie wysokość podnoszenia wody przez pompę. Pompę wstawisz zapewnie w dołku wyłożonym folią. Więc różnica wysokości od wylotu z pompy do wylotu wody na kaskadzie będzie ta wysokością. Ta pompa ma jedynie 90 cm podnoszenia i powyżej może nie podać Ci wody, lub poda bardzo mało. Ta wydajność 650l/h to maksymalna wydajność na wysokości wylotu pompy.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zrobiłem sobie taki rysunek, i nie wiem czy dobrze zrozumiałem...

Wszystko opisałem na nim.
Czyli wysokość tej kaskady wyniesie 80cm.
Pompa stanie np. na kamieniu, i wysokość od wylotu pompy do powierzchni ziemi wyniesie 10cm.
Czyli razem wychodzi 90cm, czyli tyle, na ile woda się podnosi.
Dobrze to zrozumiałem?

Wszystko opisałem na nim.
Czyli wysokość tej kaskady wyniesie 80cm.
Pompa stanie np. na kamieniu, i wysokość od wylotu pompy do powierzchni ziemi wyniesie 10cm.
Czyli razem wychodzi 90cm, czyli tyle, na ile woda się podnosi.
Dobrze to zrozumiałem?
-
- Kontakt:
Nie bardzo, ta wysokość to wysokość maksymalna na którą teoretycznie pompa może podnieść wodę. W praktyce oznacza to, że na tej wysokości wydajność może wynościć 0 m/h lub będzie ledwie ciurkać. Do tego trzeba dodać opory w rurce, czyli również straty. Pomijam już, że to w zasadzie pompka akwariowa.
Polecił bym raczej pompę o większej wydajności którą w miarę potrzeby będzie można regulować na przykład coś takiego - http://sklep.oczkowodne.net/p97,pompa-f ... -1500.html , wtedy na wysokości tych 90 cm będziesz miał ok 700 - 800 l/h wydajności to jest ok 13 l/min., którą w razie potrzeby - czego raczej nie przewiduję - będzie można regulować.
Polecił bym raczej pompę o większej wydajności którą w miarę potrzeby będzie można regulować na przykład coś takiego - http://sklep.oczkowodne.net/p97,pompa-f ... -1500.html , wtedy na wysokości tych 90 cm będziesz miał ok 700 - 800 l/h wydajności to jest ok 13 l/min., którą w razie potrzeby - czego raczej nie przewiduję - będzie można regulować.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne