Może i ja dodam przepis na chleb całkowicie maszynowy, bardzo razowy

1,5 szklanki zakwasu
1 szklanka mąki żytniej razowej
trochę ciepłej wody
wszystko do automatu wymieszać kilka minut i czekać 8 godzin.
Potem należy podebrać trochę ciasta zakwaszonego i do słoika jako zakwas i do lodówki
Reszta składników
2 płaskie łyżeczki soli
1 szklanka pszennej razowej
2 szklanki żytniej razowej
ok 1 1/4 szklanki ciepłej wody (trzeba patrzeć jaka jest konsystencja. Powinna być rzadsza niż z domieszką białej mąki, nie da się uformować bochenka, ale nie może być też za rzadkie)
2 łyżki oliwy
wyrabiać z 10 minut
zostawić do wyrośnięcia 1h Trzeba sprawdzać, bo jak ciasto za bardzo urośnie to podczas pieczenia padnie i nie będzie miało siły się podnieść
Pieczemy 60 min.
Można eksperymentować z mąkami
ten chleb, ma prócz ciasta zakwaszonego 1 szk. żytniej razowej, 1 szklankę owsianej (zmielone w młynku do kawy płatki owsiane) 1/2 szklanki mąki jaglanej (zmielona w młynku kasza jaglana, fajnie wysusza bardzo wilgotny chleb czysto razowy) i 1/2 szklanki pszennej białej.
Nie wolno kroić póki nie wystygnie! bo będzie sprawiał wrażenie niedopieczonego.
Zapomniałam dodać że można wrzucić nasionka
