Aranzacja tarasu ... w Hiszpanii

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Roślin światłolubnych jest sporo.
Dobór ograniczony jest jedynie wielkością tarasu i zasobnością portfela.

W Hiszpanii jest wiele sklepów ogrodniczych, najlepiej się przejść i zobaczyć co oferują, podpatrzeć w innych domach, ogródkach.

Ja bym zapodał dużą donicę z palmą karłatką (tworzy liczne odrosty i powstaje krzak), yuccę rostratę, sagowce: cycas revoluta, dioon spinulosum, jakieś agawy (jeżeli nie boisz się, że ktoś się ukłuje), dasyryliony, itp.

Oto przykład hiszpańskich klimatów :

Obrazek

Obrazek

Sagowcom słońce nie zaszkodzi jeżeli są do niego przyzwyczajone i mają wodę.
Berta2702
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lis 2008, o 13:10

Post »

jeśli chodzi o pelargonie to podlewalam je pod wieczor i rano mialy jeszcze wilgotno.Hiszpania a zwlaszcza Madryt ma to do siebie ze noce sa dosc zimne.A co do Ficusa to postaram sie wstawic jakies zdjecia.
Awatar użytkownika
Malkar
500p
500p
Od: 27 sty 2007, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja bym Ci poleciła tibouchinę (Tibouchina urvilleana). Bardzo ale to bardzo lubi miejsca słoneczne, pochodzi z tropików i pięknie kwitnie wielkimi niebiesko- fioletowwymi kwiatami. Kwiaty nie są trwałe, szybko opadają ale pojawiają się wciąż nowe. Trzeba mocno podlewać i dokarmiać co tydzień.
Pozdrawiam. Małgorzata
Berta2702
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dolaczam zdjecie Ficusa.Coz to jest za choroba?Po zakupie zaczal strasznie lysiec i do tej pory nie moge go wyleczyc. Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Berto! I gdzie fotki z Hiszpanii? Jak tam Twoje decyzje tarasowe?
Berta2702
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ratunku,Ficus z dnia na dzien zolknie coraz bardziej.Nie mam pojecia co to jest.Niezaleznie od miejsca w jakie go przestawie reaguje tak samo.
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na moje oko to jest wełnowiec http://www.entocare.nl/nl/foto%27s/imag ... _citri.jpg
Usuwa się go wodą z rozcieńczonym denaturatem (chyba 2:1) poczytaj tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... e%B3nowiec
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Zgadza się to wełnowiec pisałem o usuwaniu tutaj po zabiegach myjących daj fikusa w jasne stanowisko najlepiej południowe lub wschodnie okno z dala od kaloryfera i nie przejmuj się tym że polecą z niego jeszcze liście. Pokaż też całą roślinę z widokiem na ziemię z doniczką i opisz jakie warunki ma obecnie. :D
Berta2702
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Stoi w dosc slonecznym miejscu z dala od kaloryfera.Czy da sie calkowicie wyleczyc ta zaraze?
x-C-j
---

Post »

Da się bez obaw a wiosna sie przypomnij to jak dasz wtedy aktualna fotkę pozaznaczam Ci jak go poprzycinać by korona nabrała prawidłowego wyglądu i by ja pobudzić do rozwoju. :D
Berta2702
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Jako,ze w Hiszpanii niestety nie ma denaturatu usuwalam to rozcienczonym spirytusem.Poza tym wlozylam dwie paleczki przeciwko szkodnikom.Mam nadzieje,ze to cos pomoze,bo Ficus jest w oplakanym stanie.Mam tylko pytanie czy moze sie to przeniesc na inne rosliny.
Berta2702
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Oto ten nieszczesny Ficus. Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

A cóż Ty chcesz od tego fikusa ten jeszcze bardzo ładnie wygląda ratowałem takie które miały na sobie jedną dziesiątą liści co Twój, swoja drogą wymaga przesadzenia bo bryłę korzeniową ma na bank przerośniętą. Dobrze by było również opryskać jakaś chemią na wełnowca, jest możliwość że się przeniesie ale w porę wykryty i zwalczony nie powinien się rozprzestrzenić, nie zaszkodzi pooglądać dokładnie inne rośliny. :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Berta2702
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Mam nadzieje,ze odrosna mu liscie w srodku bo teraz ma jedynie na zewnatrz.A co do przesadzania to wczesniej mial duzo wieksza doniczke i nie czul sie w niej zbyt dobrze takze z powrotem przesadzilam go do mniejszej,ktorej srednica to 28 cm.Mysle,ze to wystarczy bo korzeni nie ma zbyt rozrosnietych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”