Rośliny alpejskie - nasze prezentacje

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witajcie :D
Chciałam pokazać Wam kilka moich skalniakowych roślinek. Bardzo lubię ten skalniak,bo przez cały rok wnosi coś nowego...

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Grandiflora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 paź 2008, o 15:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marzeno ,jestem wciąż pod urokiem twoich skalniaczkow ,napisz co to za goryczka na zdjęciu 4,czy ona jest dwukolorowa ?
pozdrawiam , Lucyna
w ogrodzie , w domu
moje róże
Awatar użytkownika
darob66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sie 2007, o 22:11
Kontakt:

Post »

Lucynkonie znam jej nazwy bo niestety zgubiłam karteczkę z jej nazwą :oops: Miałam pewne podejrzenia co do jej nazwy ale...zakwitła jesienią ,a moje podejrzenia dotyczyły wiosennej goryczki :( .Może na zdjęciu za bardzo nie widać jej kolorów-jest ona biało niebieska.
Pozdrawiam Marzena
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

Moi mili, wpadł mi do głowy pewien pomysł. :idea:
Wątek robi się rozwojowy, i może byśmy stworzyli, w nim przy okazji prezentacji roślin skalnych, Atlas Skalniczek (roślin skalanych). Takie dwa w jednym, przyjemne z pożytecznym.Trzeba by było jedynie podpisać każdą fotkę nazwą gatunkową prezentowanej rośliny, i kilka słów na temat jej hodowli (podłoże, stanowisko itp.). Może wyjść z tego, ciekawy i myślę że przydatny temat.
Wiem, że część z was, nie ma możliwości poprawy swoich postów, dlatego proszę o przesłanie mi na PW, tych nazw i informacji, oraz nicku wraz z datą postu, np:. tak "Wysłany: Sro 26 Lis 2008 19:52" (wystarczy skopiować z postu), żebym mógł "wcelnąć" w odpowiedni post. Ja ze swej strony, zobowiązuję się, do umieszczenie poprawek w odpowiednich postach. Jeśli, ktoś nie zna nazwy, to nie ma problemu, myślę że wspólnymi siłami zidentyfikujemy roślinkę. W tym miejscu uśmiecham się, do aniwoj, gon@k, kaRo :D :D :D
Jeśli pomysł chwyci, to zatytułował bym go: "Atlas Skalniczek, czyli Alpejskie cudeńka, chwalimy się". Wątek przykleję na początku działu, z dopiskiem, Baza
Ciekaw jestem, co o tym sądzicie, a przede wszystkim, co o tym sądzi założycielka wątku ania k :D
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Naradka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 lis 2007, o 18:24

Post »

Ciekawe byłoby - ale to niezwykle obszerne zbiorowisko roślin - starczy zapału? I jeszcze jedno, część roślin może pełnić funkcje zarówno skalniaków jak i roślin rabatowych trzeba by było skrystalizować zasady co zaliczyć do skalniaków, a co już nie.
Pozdrawiam Naradka
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Naradka pisze: I jeszcze jedno, część roślin może pełnić funkcje zarówno skalniaków jak i roślin rabatowych trzeba by było skrystalizować zasady co zaliczyć do skalniaków, a co już nie.
Myślę,że jeśli będziemy opisywać te rośliny, które mamy w naszych ogrodach, to nie powinno być ich aż tak wiele. Myślę oczywiście o roślinach typowo skalnych. A jeśli one by się skończyły, to można by było uzupełnić o niektóre mniej znane rośliny, mogące rosnąć w naszym klimacie. Po prostu zobaczymy jak się to będzie rozwijać. Mam w swoich archiwach, obszerny spis roślin skalnych, to coś znajdziemy :D
Co zaś, do podziału roślin na typowo skalne i rośliny rabatowo skalne, to może można by było zaznaczać w opisie, o jaki rodzaj rośliny chodzi.
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Pawle ja myślę ,że jeśli chciałbyś tworzyć taką encyklopedię ,to powinieneś utworzyć watek zamkniety i z tego wątku przenosić do zamkniętego- kolorowo tytułować rosliny ( nazwa polska i łacińska), wkleić zdjęcie i krótki opis.
Zaznaczam ,ze opis powinien być krótki z uwzględnieniem: wysokości rosliny, stanowiska jakie lubi, okresu kwitnienia, zabezpieczania na zimę,ewentualnie szczególnych wymagań.
Zdjęcie powinno przedstawiać daną roslinę na pierwszym planie lub tylko wyłącznie ją ( nie pół skalniaka :lol: )

Takie są moje propozycje :D
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Popieram propozycję Aniawoj , to jest chyba bardzo rozsądne rozwiązanie .
Chętnie pomogę aczkolwiek nie mam zbyt wielkich doświadczeń ,ciągle się uczę :oops: :D
Naradka
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

MOże poprosić admina by opracował/a skrypt takiej rozszeżonej "etykiety". Może w formie piktogramów. Na pewno to usprawniłoby i znakomicie przyspieszyło pracę, zapewniając jednorodność materiału i wyglądu.

Zgadzam się w Anią że zdjęcie powinno być reprezentatywne dla rośliny i dobrej jakości szczególnie co do koloru bo jak wiemy przekłamania w tej dziedzinie są ogromne. Wystarczy otwożyć Google.

No chyba, że taki półprofesjonalny leksykon to zbytek wymagań.
Pozdrawiam Naradka
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No to ja pójdę na pierwszy ogień i poddam się pełnej krytyce :wink: :D
Na konkretnym przykładzie może będzie łatwiej wypracować ostateczną formę .

DELOSPERMA CONGESTUM

Obrazek Obrazek

wysokość - 10 cm ,w czasie kwitnienia
stanowisko-podłoże dobrze zdrenowane o odczynie wapiennym ,wystawa słoneczna
okresu kwitnienia - maj
zabezpieczania na zimę-wymaga zabezpieczenia przed wilgocią i mrozem.
Informacje dodatkowe-kwiaty otwierają się tylko w dni słoneczne
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

O to mi właśnie chodzi Małgosiu. Fotka, i krótki konkretny opis.
Nie chcę się silić, na zrobienie profesjonalnej encyklopedii roślin skalnych, a jedynie roślin które rosną w naszych ogrodach i tych które mogą w nich ewentualnie rosnąć. Profesjonalne Atlasy zrobili już inni i myślę, że zrobili to lepiej.
Oczywiście nie znaczy, że ma to być byle jaki Atlas naszych skalnych pupilków.
Myślę że stworzę nowy zamknięty wątek z Atlasem i aby ani k nie przeszkadzać w jej wątku, stworzę drugi w którym byśmy wstawiali nasze propozycje, chodzi o to, abym mógł z niego wybierać w kolejności alfabetycznej, rośliny do wstawienia do Atlasu.
co zaś do jakości fotek , to nie zawsze jest to wina fotki, równie dobrze jakość fotki uzależniona jest głowienie i przede wszystkim od jakość, monitora i karty graficznej w komputerze. A przy okazji, o ile to możliwe to proszę o wstawianie do Fotosika fotek w rozdzielczości 1024x 768, a tutaj miniaturkę z linkiem do dużego rozmiaru. Wtedy fotki są dokładniejsze i zawierają więcej szczegółów.
Np taki przykład, (akurat tą fotkę miałem pod ręką).

Obrazek

Na dzisiaj kończę bo nos leci mi na klawiaturę. Jutro zrobię resztę.

Ciekaw jestem opinni o tym wszsytkim gospodyni wątku ani k. Napisz co o tym sądzisz Aniu :?:
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Naradka
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Pawle oczwiście zależy, lecz piszę to z pozycji posiadacza profesjonalnie skalibrowanego monitora marki Eizo przeznaczonego do zadań graficznych. Nie by się chwalić, ale by wyjaśnić podstawę mego sądu o tych obrazkach.

I zastanów się czy jeśli już coś robić to tak by podpis pod tym był podstawą dobrego nastroju nawet za jakiś czas, kiedy będziesz widział już jego niedostatki.

Co co obrazków Małgosi

D. basuticum dawniej zwana congestum.

Zmiana jest na tyle świeża, że jeszcze nie całkiem się przyjęła w popularnym użyciu.
Pozdrawiam Naradka
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Naradka pisze: Co co obrazków Małgosi
D. basuticum dawniej zwana congestum.
Zmiana jest na tyle świeża, że jeszcze nie całkiem się przyjęła w popularnym użyciu.
Naradko może w takim razie pomożesz mi sklasyfikować dziewięćsiła ,którego fotkę wkleiłam na poprzedniej stronie .Mam też inne roślinki skalne , których dokładnych odmian nie znam, niestety :oops:

Obrazek Obrazek

Usunąłem klepsydry po zdjęciach.P.Woy
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
darob66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sie 2007, o 22:11
Kontakt:

Post »

Witam;
Małgosiu wklej w swoim ogródku duże zdjęcia tych roślinek to podam Ci ich nazwy.Niestety nie mam cierpliwości do Fotosika,a muszę powiększyć zdjęcia ,żeby dobrze obejrzeć roślinkę.
Pozdrawiam Marzena
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Ja spróbuję pomóc:
:D
1. Rozchodnik kaukaski
2.żagwin ogrodowy
3.Goryczka..jaka? ( Myślę że chodzi o Gentiana dinarica)
4.U góry rozchodnik kaukaski 'Tricolor', na dole podobne do zawciagu nadmorskiego
5.Rojnik ogrodwy ( chyba 'Othello')
6. Rojnik...jaki? (chyba Sempervivum arachnoideum 'Rubrum')
7.Rojnik murowy
8.Skalnica Arendsa
9.Rojnik ogrodowy (chyba 'Rubis')
10 Roojnik murowy
11.?

Moje typy. Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”