Serdecznie Wam dziękuje za tak miłe slowa..nie spodziewałam się ..naprawdę.Ja raczej jestem z tych ,ktorzy nigdy nie mówia ,ze coś potrafią..cały czas sie uczę jeśli chodzi o storczyki...Bywałam na innym forum razem z Agness ale zapanowal tam dziwny klimat...wiec sie przenioslam do Was ,aby razem z innymi sie dalej uczyc na wlasnych i innych bledach...jeśli chodzi o zołtego ,,giganta,, to mam go od zeszłego roku..Zamowilam sobie storczyka u znajomej w sklepie ..myslalam ,ze bedzie taki sobie jakiś normalny,ale jak go zobaczyłam to nie wiem jak doszlam z nim do domu(chyba frunełam)To byly najmroźniejsze dni w grudniu...myślalam ,ze go nie doniose ,ze przeziębi sie i zrzuci kwiatki,a on kwitnie caly czas nieprzerwanie,i wyposzcza nowe pedy kwiatowe.W tej chwili z doniczki wystaje 6 pędow z pączkami ,ktore sie rozgaleziają.Zauwazylam ,ze na jednym pedzie mam 6 malych rozgalezień i wszystkie są bardzo żywe.Nic szczegolnego z nim nie robię(oprócz codziennych czulości do doniczki

) Nawoże kiedy trzeba,zraszam keramzyt wkolo doniczki..latem zraszałam całą roślinkę,stoi na południowym oknie w głebi tarasu...i dostaje to samo co reszta storczykow.Mam stroczyka bialego o podobnych duzych liściach i ogromnej ilości korzeni,wydaje mi sie ,ze bedzie to kolejny gigant,bo na to wskazuje wszystko.Czytalam na jednym z forum ,ze doniczki powinny byc jak najciasniejsze...wlasciwie to sie z tym nie zgadzam ,a wiem to z wlasnego parapetu...jeśli liście sa bardzo duże i meisiste ,,takie sercowate a korzeni bardzo dużo,,to warto taka roslinke przesadzic do wiekszej doniczki z wiekszą ilością podloża.Roślina rozrasta sie bardzo szybko i staje sie bardzo mocna,a liście sa olbrzymie.Tak zrobilam ze storczykiem rózowym..rosnie sobie w doniczce o srednicy 18 cm i dogania wielkościa ,,giganta,,a w tej chwili puszcza piaty ped kwiatowy rownocześnie kwitnie na innych pędach.Zakupilam juz doniczkę dla białej ćmówki i jestem pewna ,ze następny gigant zagości na moim parapecie.Kwiaty ma wielkości 14 cm więc cos w tym jest...Duzo ogladalam zdjęć cmówek i muszę powiedziec ,,ze żeczywiście zółte storczyki maja tendencje do rozrastania się.Ze wszystkich storczykow jestem dumna,bo wiekszość z nich kupilam z allegro kiedy nie kwitły.Każdy kwiat jaki sie pojawial byl dla mnie niesamowita niespodzianką.Teraz czekam na kwiatki u storczyka tygrysieg i czerwonego.Maja pędy kwiatowe i strasznie mnie ciekawi jakie one będą.na pewno się pochwalę