Zawinięte liście rododendrona
Re: Zawinięte liście rododendrona
Czy nie zdarzyło się tak, że nowe liście uschły wkrótce po ich wypuszczeniu?
W okresie wzrostu nowych liści rododendrony są wrażliwe na brak wody.
Kilka razy widziałem jak moje klapnęły, a po podlaniu w ciągu 2 godzin szybko się podniosły.
Długotrwały brak wody w takiej sytuacji spowodowałby ich uschnięcie.
W okresie wzrostu nowych liści rododendrony są wrażliwe na brak wody.
Kilka razy widziałem jak moje klapnęły, a po podlaniu w ciągu 2 godzin szybko się podniosły.
Długotrwały brak wody w takiej sytuacji spowodowałby ich uschnięcie.
Przepraszam pomylilam zdjecia (opisalam tak jak mam je na kompie a nie na forum) pierwszy i drugi wypuszcza paczki - ten drugi to ma tak w polowie jak obcielam gorna partie to dopiero go mozna bylo zobaczyc. sadze ze ten ze zdjecia nr 3 to raczej sie nie uratuje - dzis wyglada gorzej niz wczoraj, a ten ze zdjecia nr 4 chyba calkiem dobrze sobie radzi. Zamieszczam fotki. Niestety nie mam ich w woreczku - dopiero dzis je wloze, jak mi je przywioza... ;/

to jest dwojka - ale ma plamy na lisciach ... ;/

to trojka - ale temu to juz chyba nic nie pomoze ......
a to czworka - ale tez ma juz plamy na lisciach ;/
.......

to jest dwojka - ale ma plamy na lisciach ... ;/

to trojka - ale temu to juz chyba nic nie pomoze ......

a to czworka - ale tez ma juz plamy na lisciach ;/
.......
trzymam je na parapecie w pokoju w ktorym nie grzejemy ... ;) tam mam hodowle swoich roslinek 

gremisia poobcinaj wszystkie liście, które są podejrzane, a łodygi do zdrowej części. Liście tak poobcinaj, żeby nie uszkodzić widocznych pączków między liściem a łodygą. Nie przejmuj się, że krzewy będą łysawe

tak np, ale Ty widzisz lepiej co jest chore
Na drugim zdjęciu te liście wywal i chyba została jakaś sucha łodyga. Opryskaj dokładnie przeciw grzybom.
Co to za ziemia w którą posadziłaś?hm..myślałam o takiej strukturze jak na poniższym zdjęciu

Jeśli nie masz takich worków to nakryj zwykłymi , polecałam te bo są wygodne do wietrzenia, ale to przecież nie mus.

No i doniczki muszą być w ciepłym pomieszczeniu z dostępem do światła inaczej nic z tego nie będzie. W zimnie korzenie nie ruszą, powinny też ruszyć pąki i obudzić się "śpiące" na łodygach. Potem możesz przenieść do chłodniejszego pomieszczenia do przechowalni
zdjęcia ze strony http://www.i-services.net/membres/forum ... &sid=75712

tak np, ale Ty widzisz lepiej co jest chore
Na drugim zdjęciu te liście wywal i chyba została jakaś sucha łodyga. Opryskaj dokładnie przeciw grzybom.
Co to za ziemia w którą posadziłaś?hm..myślałam o takiej strukturze jak na poniższym zdjęciu

Jeśli nie masz takich worków to nakryj zwykłymi , polecałam te bo są wygodne do wietrzenia, ale to przecież nie mus.

No i doniczki muszą być w ciepłym pomieszczeniu z dostępem do światła inaczej nic z tego nie będzie. W zimnie korzenie nie ruszą, powinny też ruszyć pąki i obudzić się "śpiące" na łodygach. Potem możesz przenieść do chłodniejszego pomieszczenia do przechowalni
zdjęcia ze strony http://www.i-services.net/membres/forum ... &sid=75712
ziemia jest kwaśna - taka mi dal koles z ogrodniczego jak powiedzialam ze chce do rododendronow, jest wymieszana z kora itp..
to znowu ja..po moich zabiegach na rododendronach trzech pojawil sie biały meszek na dolnych partiach na łodygach. Co to moze byc?Grzyb?
- bystrzanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O białym meszku się niestety nie wypowiem.
Ale tytuł wątku zmobilizował mnie żeby zrobić zdjęcia jak wyglądają zdrowe liści Rh zwinięte od mrozu - żeby nie było wątpliwości na przyszłość.

Kolor zielony, jednolity, bez plam i przebarwień. Stopień zakręcenia zależy od mrozu, mogą być lekko zawinięte lub poskręcane w ołóweczki.
Ale tytuł wątku zmobilizował mnie żeby zrobić zdjęcia jak wyglądają zdrowe liści Rh zwinięte od mrozu - żeby nie było wątpliwości na przyszłość.

Kolor zielony, jednolity, bez plam i przebarwień. Stopień zakręcenia zależy od mrozu, mogą być lekko zawinięte lub poskręcane w ołóweczki.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 wrz 2011, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, mam problem z rh, a mianowicie po przesadzeniu w połowie kwietnia do gruntu pięknie się trzymały (mam 2 egz.) i zakwitł ale wraz z przekwitnięciem na liściach pojawiło się brązowienie i zaczęły się zwijać, widać nowe zdrowe przyrosty niestety dużo liści usunęłam i nie wiem czy to choroba czy może poparzenie od słońca - niestety jeszcze ich nie osłoniłam od bezpośredniego nasłonecznienia.

Pozdrawiam
Tatii
Tatii

-
- 200p
- Od: 20 lut 2012, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wygląda na uszkodzenie silną operacja słońca. Różaneczniki znoszą wprawdzie intensywne nasłonecznienie ale muszą być do tego przyzwyczajone. W punkcie sprzedaży stały pewnie pod cieniówką a tu dostały od razu lampę plus wysiłek w trakcie kwitnienia, przesadzanie i gotowe. Teraz najważniejsze żeby nowe przyrosty prawidłowo się rozwijały.
Pozdrawiam Piotr