Moje storczyki i ...masa pytań

ODPOWIEDZ
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Monika to jest nasze "gdybanie" - nie możemy nic dokładnie powiedziec nie znając storczyków. Może jest tak jak napisał Dawid - wystarczy podlac - ale tylko wtedy gdy rzeczywiście mają sucho.
Zakupy piękne- żółty i biały w plamy cudne :)
Awatar użytkownika
m81
50p
50p
Od: 27 sie 2008, o 12:44

Post »

ten cytrynowy mi sie bardzo podoba :D
różowy y cytrynowy rowniez w realu za 19,90 Obrazek Obrazek
MoNiKa
x_o-n
1000p
1000p

Post »

Oby Ci wszystkie kwitły jak najdłużej :)
Awatar użytkownika
m81
50p
50p

Post »

no włąsnie mućka również mi sie bardzo spodobała ale za nią musiałam zapłacic ponad 50 zl! :(
no ale miałam kase z urodzin wiec...
tylko ze ona jest chyba najbardziej zaniedbana
spójżcie na korzenie :) Obrazek Obrazek
MoNiKa
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

U mnie w Opolu na otwarciu nowego reala były Phalaenopsisy po 19.90 :D ale nie kupowałem :(
x_o-n
1000p
1000p

Post »

Te korzenie nie są złe. :D Przydałoby się zdjęcie tych korzeni w doniczce. Liście ma twarde?
Awatar użytkownika
m81
50p
50p

Post »

liscie twarde, a te troszke nadgnite mam poucinac? czytałam gdzies ze takie uciete cynamonem sie sypie

a to jeszcze moja cambria Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
MoNiKa
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dawid twardziel jesteś ! Karolinka kusi, z pewnością będą mieli jeszcze dużo promocji, czekaj cierpliwie na Vandę z Obi. To już jest rarytasek, przecena z pewnością prędzej czy później trafi sie duża. Trochę cierpliwości i dostanie ci się ta wypatrzona :D, czego z całego serca Ci życzę.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Moniko wspaniałe początki :lol:
białe cudne, marzy mi się taki, o "mućce" nie wspominając :lol:
cytrynowy i różowy też niczego sobie :wink:
Niech Ci długo kwitną :!:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

Gdyby nie to że miałem te kolory storczyków to bym wziął, a do różowego na razie jakos się nie mogę przekonać :) Hm... Karolinka ma same ubrania :lol: a w starym Realu zawsze biednie było jeśli chodzi o rośliny, ale w nowym na otwarcie się postarali :D
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Moniko, korzenie w Phalaenopsisa wyglądają calkiem dobrze, ale podłoże widać mokre. Chyba, ze go niedawno podlewałaś.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękne storczyki! korzenie tego w bordowe kropki (kiedy skończycie z tymi mućkami???) wyglądają w porządku, może był niedawno podlany, bo po podlaniu są zielone. a Cambria ma dużo kwiatów...
Awatar użytkownika
m81
50p
50p

Post »

mam jeden nowy nabytek!
:D

ale nie mogę wstawić zdjęcia :cry:
bo mam jakis problem z kompem i mi ciągle strona wygasa! :x
MoNiKa
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
m81
50p
50p

Post »

no i pojawił sie problem :(
zauważyłąm na jednym moim białym storczyku, ze mu lisc żółknie,najpierw myslałam, ze to juz czas na ten listek,albo ze kwiaty z niego wyciągają wszystkie siły witalne,ale poczytałm troche na forum i postanowiłam zajrzec w korzenie, no i... :(
niestety podgniłe korzonki,jak tylko będe mogła to podeśle Wam zdjęcia (awaria komputera)
tymczasem obydwa białe storczyki (kupione jednocześnie)wyjełam z doniczek, poobcinałam korzenie zgniłe posypałąm cynamonem i pozostawie tak do jutra,niech obeschną,stare podłoze wystawiłąm na słonce niech obeschnie (nie wiem kiedy uda mi się kupić nowe)
teraz sie przestraszyłam i najchętniej wszystkie bym przejżałą w środku,ale boję sie ze niepotrzebnie będę je męczyć
na dodatek jestem zła bo biały któremu zaczął żółknąć liść wypuscił nowy boczny pęd ze starego,jeszcze kwitnącego,a jak mi teraz uschnie,przez to ze mu "przeszkadzam"?to pierwszy moj nowy pęd(storczyki mam dopiero od 2 tygodni)
MoNiKa
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p
Od: 28 lip 2008, o 12:45

Post »

Witaj ;)

Przy delikatnej reanimacji, może go nie odrzucić. Moje przetrwały dzielnie awaryjne zabiegi na

korzeniach podczas kwitnienia. Kwiaty kwiatami, pamiętaj, że korzenie są najważniejsze, bez

nich roślina Ci umrze i nie będzie okazji do ponownego kwitnienia. Czasem trzeba obciąć łodygę

pełną kwiatów aby wzmocnić osłabioną roślinę. Rób swoje, delikatnie, ale rób.

p.s.

Ja podłoże kiedyś suszyłam w piekarniku - przy okazji załatwiłam w nim wszelkie inne formy życia 8)

Niesamowicie Ci kwitnie ta Cambria :twisted:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”