K' woli wyjaśnienia chciałabym dodać jeszcze kilka informacji o moim ogrodzie.
Powierzchnia działki jaką zagospodarowałam ja,na swoje ogrodnicze potrzeby to około 300 a maksymalnie 400m2.Bardziej dokładne ustalenie powierzchni jest trudne,ponieważ na posesji znajdują się jeszcze inne "obiekty" uniemożliwiające dokonanie precyzyjnego wyliczenia np.szeroki wjazd zakończony nieregularnym trawnikiem czy też "mężowy ogród" z drzewami owocowymi i iglakami.Zaanektowana przeze mnie część działki przylega bezpośrednio do budynku mieszkalnego pochodzącego z lat 1948-1950,czyli typowego klocka.
Ze starych nasadzeń w mojej części ogrodu pozostała grusza klapsa,jabłoń papierówka,orzech włoski.2 świerki,9szt.żywotnika zachodniego.W międzyczasie mąż dosadził 2 leszczyny,jedną jabłoń, 3 żywotniki, 4 jałowce kolumnowe i 7 płożących.
W tak "zagraconym" ogrodzie,zaczęłam około 7-8 lat temu swoja przygodę z naturą. Zaczęłam i kontynuuję.Dziś już nie wykonuję typowo męskich prac,skoncentrowałam się natomiast na pielęgnacji tego co stworzyłam i uzupełnianiu nasadzeń o kolekcjonerskie okazy.W mojej kolekcji mam np.paulownie puszystą,kruszynę,kolkwicję,chojnę,3gatunki krzewuszki,3gat,wawrzynka,6 gat.derenia,figę,jesion mannowy,konwalnik,6 gat.trzmieliny,judaszowca kanadyjskiego,zadrzewnię okazałą, 4 gat.ostrokrzewu,kalikarpę,berberysów mnóstwo,prusznik,barbulę ,głogownik,przywarke japońską,tawlinę jarzębinolistną i wiele,wielw innych krzewów i bylin.
Zakup modemu internetowego dla potrzeb mojej córki i aparatu cyfrowego dla mnie ,jest niesamowitym wydarzeniem w moim życiu.W ciagu minionych 3 miesiecy poczyniłam wyraźny krok do przodu w swojej samoedukacji z czego jestem tak po ludzku dumna.
Korzystając z okazji bycia razem z Wami na forum,mam nadzieję nie tylko wzbogacić się o nowe doświadczenia płynące z wymiany naszych myśli ,ale również podzielić się z Wami własnymi spostrzeżeniami poczynionymi w ciągu tych ostatnich lat.
Liczę,że wspólnie spędzone chwile na forum będą miłe również dla Was.