Komary - jak walczycie ?

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To wiem. :lol: Chodzi mi o to, że o tej porze roku jeszcze są.

Warto teraz pomyśleć o zwalczaniu zimujących samic komarów, które wiosną zaczną składanie jaj. Należy przejrzeć pomieszczenia altanek, magazynków ? i zastosować preparaty aerozolowe oraz paski owadobójcze, takie jak do zwalczania much.
Komary i meszki nie lubią zapachu anyżu i witaminy B complex, wydzielanej z potem.
Trzeba pamiętać, ze miejsca po ukuciu dobrze jest posmarować papka mentolową, można stosować kompresy wody zmieszanej z amoniakiem lub z octanu glinu. Przy silnych odczynach zapalnych możemy zażywać preparaty zawierające wapno oraz leki przeciwalergiczne. Te ostatnie oczywiście po konsultacji z lekarzem
Pozdrawiam Andrzej.
Dociekliwy

Plaga komarów .

Post »

Odra wylała już po raz drugi w tym roku i jest u nas już teraz niesamowita plaga komarów . Nie można nic a nic bez posmarowania się OFFEM nic zrobić na działce . Już dawno takiej plagi nie było . Robiono już opryski z samolotu na te owady ale wstymują się do czasu obniżenia się poziomu Odry . Działka mi zarasta . Chodzę na działkę teraz tylko podlać i szybko uciekam do domu . ;:103 ;:104 ;:110
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40

Post »

wow, to naprawde współczuje, jak w sobotę siałem to myślałem ze umre bo mi jeden komar nie dawał spokoju :shock:
Timka

Post »

Wspólczuję
u mnie na razie spokój ale była susza więc się tak nie mnożyły
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kup sobie roślinę o nazwie Plectranthus - patrz temat "Komary".
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja na szczęście na razie ich nie mam.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Do nas też jeszcze nie dotarły.

Współczuje pogryzionym...
Awatar użytkownika
janusz
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 25 maja 2005, o 13:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Erazm pisze:Kup sobie roślinę o nazwie Plectranthus - patrz temat "Komary".
Opinie o plektrantusie można wlożyć między bajki.
Niestety - tylko Off.
Janusz
ogród bez winorośli to nie ogród...
Awatar użytkownika
Eliza
---
Od: 7 wrz 2005, o 14:19

Post »

Dociekliwy pisze: Andrzeju mam tę roślinę , ale musiałbym chodzić z doniczką po całej działce . To co u nas się dzieje to nie życzę nikomu .
Gdybym miał jednego komara na działce jak Wronek 89 to bym chodził rozebrany do kąpielówek .
.
A jakbyś przywiązał doniczke do pleców? Albo założył plecak i doniczke do plecaka? Albo powiesiłbyś doniczkę na szyi? Albo kilka doniczek jedna na plecach jedna na szyi dwie na nogach i dwie na rękach? A może jeszcze na głowę przydałaby się doniczka? ;:54

A tak na poważnie polecam OFF. Komar podleci i owszem, ale nie odważy się siąść. Niestety OFF działa krótko.
Być wolnym to móc nie kłamać
(Albert Camus)
Dociekliwy

Post »

Eliza pisze:
A tak na poważnie polecam OFF. Komar podleci i owszem, ale nie odważy się siąść. Niestety OFF działa krótko.
Rozbawiła mnie ta Twoja porada z tymi doniczkami . ;:112

Ale z Offem to jest najlepsze wyjście .
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

janusz pisze: Opinie o plektrantusie można wlożyć między bajki.
Niestety - tylko Off.
Janusz
Ja ten kwiatek mam od kilku lat i się sprawdza. Gdy siedzę na tarasie w dzień i wieczorem to nie mam ani jednego komara. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
kiler
50p
50p
Od: 20 mar 2006, o 01:07

Post »

smarowanie sie olejkiem waniliowym tez pomaga ale pozniej sie smierdzi wanilia wiec nie jest to taki mily sposob ja jak robie na dzialce a tez mam plage meszek i komarow to wszedzie ze soba zabieram metalowe wiadro w ktorym sie cos kopci np liscie albo sloma kukurydziana i Dzięki temu dymowi komary sie dusza (ja niekiedy tez sie dusze)i mam od nich spokoj i moge pielic
ale coz mowia ze komary sa po to by ludzie nie byli leniwi i sie nieco ruszali :lol: i mam nadzieje ze poziom odry szybko spadnie i ze zaczna opryskiwac te komary :lol: u mnie juz po parkach chodza z takimi dmuchawami i opryskuja trawniki by wybic te komarzyska :lol: jest goraco i czloiwiek chce nieco kolorow nabrac a tu nic z tego bo musi przed komarami uciekac :lol: ja wczoraj musialem chodzic w dlugich dresach i w swetrze by mnie meszki nie pokasaly i wygladalem jak idiota ktory sie ubral jak na zime gdy jest upal 30 stopniowy ale to nic mam nadzieje ze szybko zaczna sie te opryski bo roboty na dzialce przybywa a wraz z nia przybywa komarow :lol: jeśli macie inne sposoby na odstraszenie komarow to piszcie na pewno sie z nich skorzysta :lol:
aha ponoc jeśli sie zajada wit B to komary wowczas nie gryza ale nie wiem czy to prawda czy mit
pozdrawiam serdecznie i PRECZ Z KOMARAMI :lol:
Dociekliwy

Post »

kiler pisze: aha ponoc jeśli sie zajada wit B to komary wowczas nie gryza ale nie wiem czy to prawda czy mit
Wczoraj znajoma to samo mi powiedziała , więc coś w tym musi być . Pewnie prawda .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

u mnie nic nie wylało..bo i nie miało co wylać ale dziś zauważyłem że komarów jest wyjątkowo dużo..dziś już zliczyło mnie chyba sześć.W ubiegłym roku było względnie ale dwa lata temu była plaga....mam nadzieje ze się nie powtórzy...
Awatar użytkownika
janusz
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 25 maja 2005, o 13:27
Kontakt:

Post »

Dociekliwy pisze:
kiler pisze: aha ponoc jeśli sie zajada wit B to komary wowczas nie gryza ale nie wiem czy to prawda czy mit
Wczoraj znajoma to samo mi powiedziała , więc coś w tym musi być . Pewnie prawda .
Dawno temu gdy nie było innych środków na komary witaminę B stosowali dosć powszechnie wędkarze. Bo przy tym hobby cięgle byli oblegani przez krwiopijców.
Jednakże o ile dobrze pamietam sprawa nie polegała na połykaniu, ale na robieniu roztworu z witaminy B i smarowaniu się tym.
Janusz
PS
A tak w ogóle to komary nie gryzą. Są łagodne. Gryzą wyłacznie komarzyce ;:57
J.
ogród bez winorośli to nie ogród...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”