Yucca filamentosa BRIGHT EDGE - u mnie cztery lata w tym dwa lata w doniczce.
Myślę, że wyglądałaby bardziej okazale, gdyby od razu znalazła się na docelowym miejscu w gruncie.
Yucca rośnie w ziemi próchniczej wymieszanej z kora sosnową.
Spotkałam się z informacją, że te "paskowane" juki są bardziej wrażliwe na mróz niż zwykłe juki karolińskie... Czy okrywaliście swoje? "Wesoly" - czy Ty swoje okrywałeś?
Wiem, że to trochę spóźnione pytanie, ale dzisiaj w nocy szykują się silne mrozy i tak mnie... tknęło ;)
Oj kurteczka, to dla mnie niewesoła wieść... Ja nad swoim 'goldensword' prawdziwy kopiec Kościuszki zmajstrowałam... Przyjdzie mi go rozebrać ;) Dziękuję za info!
Wczoraj w markecie kupiłam paskowaną Yuccę Yewel .
Niestety nikt z obsługi nie umiał mi udzielić informacji czy to jest odmiana ogrodowa czy domowa
Liczę, że od Was się tego dowiem Mam cichą nadzieję , że będzie mogła rosnąć w ogródku 8)
Jak przezimowały wasze juki w tym roku ? U mnie wszystkie w znacznym stopniu zmarniały tzn dużo liści częściowo zmarzło/przegniło wiele musiałem usunąc ale już wypuszczają nowe . Bardzo zmarniała w zeszłym roku posadzona juka bright edge ale tez już wypuszcza wiele nowych liści. Straszna susza była tam gdzie mam działke - przez prawie miesiąc nic nie padało i chyba się przesuszyła. Jeśli ktos dopieroi zaczyna uprawiac juki to powinien wiedziec ,że nie znosza one nadmiaru wilgoci zwłaszcza zimą ale w czasie wegetacji wiosna - lato przy długotrwałych suszach należy je co kilka dnii podlewac zwłaszcza młode sadzonki wymagają częstego podlewania dopóki dobrze się nie zakorzenią .Młoda sadzonka nie podlewana w mocno nasłoneczniony miejscu i przy długotrwałej suszy może bardzo zmarnieć. Z własnego doświadczenia wiem ,że juki lubią gleby bogate w związki mineralne i wysoki poziom pH gleby dobrze jest np ziemie wokół nich przemieszac np z popiołem najlepiej z drzew liściastych.
Mam jukę ogrodową już 4 lata.W zeszłym roku zakwitła po raz pierwszy. Po przekwitnieniu pozostał twardy badyl , który obciełam . W tym roku badyl też jest twardy nie można go niczym usunąć.Oberwują moją jukę , wygląda na trochę zmarniałą ale jest nadaj zielona . Nie puszcza żadnych nowych odrostów .Wyczytałam gdzieś na forum że juka po kwienieniu obumiera.
Widoczna na zdjęciu juka karolińska zimą trzymała się dziarsko (bez okrycia). Dopiero na przedwiośniu straciła wigor. Co powinnam z nią teraz zrobić by odzyskała dawny blask?
Możliwe,że są to objawy nadmiaru wilgoci. Z tego co widzę rośnie u ciebie w ciężkiej gliniastej glebie.
Taka ziemia pod juki powinna być wymieszana z piaskiem w proporcji około pół na pół czyli wiaderko takiej ziemi na wiaderko samego piasku.
Gleba jest bardziej przepuszczalna, tam akurat jest wzbogacona, ale przepuszczalna jest i tak. W zasadzie gliny to tu jest bardzo mało. Może na zdjęciu ta ziemia tak wilgotnie wygląda bo zdjęcie robione rano po mgle.