Herbitor..co o nim wiemy

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
Bodiniusz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 mar 2007, o 17:50

Re: Herbitor..co o nim wiemy

Post »

^^ Nikt się nie czepia. Ale jest mało skuteczny - niszczy żyjące chwasty, ale tylko dolistnie. Wszystko, co naleci od nowa, urośnie.
Po herbitorze miałem spokój rzeczywiście przez 2 lata. Po roundupie (czyli tym samym, co glifosat) ginie to, co jest, po czym zaraz wyrastają nowe. Więcej pryskania jest i tyle.

pozdrawiam
wolodi
100p
100p
Od: 26 lis 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No`tak ale większość herbicydów doglebowych działający przez dłuższy czas wymaga wymieszania z glebą.
Bodiniusz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 mar 2007, o 17:50

Post »

Czyli jednak jest coś, co działa doglebowo, na wszystko i długo? Czy można poprosić o jakieś przykłady?

I z ciekawości - czym teraz walczy się z chwastami na kolei? Przecież nie mieszają z glebą. A i pewnie nie pryskają co chwila glifosatem...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja mam od ciotki, co była zawiadowcą stacji... Ale po zeszłorocznym oprysku już trochę rośnie, więc o pięciu latach to trochę fantazja.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
wolodi
100p
100p
Od: 26 lis 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na kolei dawno temu stosowano bardzo toksyczne środki zalegające w glebie. Co do obecnie stosowanych to długo działają: np. linuron i ogólnie triazyny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”