Ja wykonuję opryski Siarkolem exra. Są wystarczające. Możesz nim opryskać. Z uwagi na jakość zdjęć nie mogę się wypowiedzieć czy to mączniak. Zabiegi zwalczające mączniaka wykonuje się w czasie kwitnienia i po kwitnieniu, aż do końca czerwca.
na tych zdjeciach ten osad wyglada tak jak w rzeczywistości czyli jest duzy kontrast zieleni listka a szarości z nalotem lista chorego ,mialam dzisiaj kupic oprysk ale sie chyba wstrzymam do poniedzialku i ponowie zdjecia a może ten oprysk teraz w czasie kwitnienia i tak "w ciemno" nie zaszkodzi bo z drugiej strony do poniedziałku tyle dni.
No śliczny mączniak (standardowy). Sposób postępowania podał Ci erazm - możesz oczywiście ewentualnie zamienić po kwitnieniu Siarkol na Nimrod (jest skuteczniejszy, tylko nie jestem pewien czy jest konfekcjonowany w małych opakowaniach)...
Pozdrawiam serdecznie
PS. i nie odpuszczaj wycinania - tak naprawdę to najskuteczniejsza metoda
dzięki za pomoc ,szkoda tylko że takiego forum nie znalazłam w tamtym roku ,byłoby już po problemieaha czy dla bezpieczeństwa zabezpieczyć czymś cięcia czy niekoniecznie?
Zauwazyłem na jabłoni, że na części kwiatów które się nie rozwinęły końce płatków są w kolorze rudo-rdzawym. Jestem świerzo upieczonym działkowcem i nie wiem czy to normalne czy też oznaka jekiegoś choróbska lub robala.
Daj jak możesz zdjęcia. Tu masz kilka chorób jabłoni http://poradnikogrodniczy.pl/chorsad.php
Płatki kwiatów najprawdopodobniej podmarzły. Nie było u Ciebie przymrozków?
Właśnie wróciłem z działki i poniżej załączam zdjęcia. Dodam, że objawy te występuja tylko na części gałęzi od strony wschodniej. W środku nie ma żadnych robali.
Ja dzisiaj też zauważyłam na jednej jabłoni zbrązowiałe górne części płatków i myślę , że zmarzły,ale chociaż kwitną obok siebie 3 jabłonie przymarzła tylko jedna. Pozdrawiam.