Pierwsze doniczkowe Raczka
- orange30
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 27 paź 2007, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziewczyny ja do fiołków mam głębsze podstawki. Nalewam wody po sam brzeg podstawka, dolewam za chwilę, a jak już nie "piją" to resztę za chwilę ze spodka wylewam. Czynię to 1 raz w tygodniu przeważnie i to im wystarcza. Tak się przyzwyczaiły i jest im dobrze, tylko teraz mam obawy, bo moja córunia się zaczęła troszkę nimi zajmować gdzyż stoją w jej pokju. Zobaczę co z tego wyniknie, boję się żebym nie miała tych fiołków na kompoście
Pozdrowionka 
- FIGA

- Od: 16 cze 2007, o 10:21
Ja swoje wsadziłam zimą w korytko
jeden krzaczek i po bokach jak zdobywałam listki dosadzałam
z braku miejsca
teraz jak już wypuściły maluszki przesadziłam oddzielnie :P a podlewam prawie codziennie ,ale małą ilością wody na podstawek :P jak widzę że nie wciągają to robię kilka dni przerwy :P zimą oczywiście rzadziej podlewałam :P
Ale zaznaczam że to są moje pierwsze fiołki :P nie wiem czy to prawidłowy sposób
ale jeśli rosną i kwitną to chyba jest ok :P
Ale zaznaczam że to są moje pierwsze fiołki :P nie wiem czy to prawidłowy sposób
- agaxkub

- Od: 3 paź 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
no to tak jak u mnieRaczek pisze:Aga koleuski stoją na południowym parapecie.
Może obrócę je buźkami do słońca.
Trzykrotki oczywiście też dostałam,ale są jeszcze w wodzie.
Mają już korzonki tylko przez prace ogrodowe trochę się opóźnilam w posadzeniu ich do ziemi.![]()
południowa strona dla nich w sam raz
ja nawet na pole je wywalam
a trzykrocie mozesz bez korzonków śmiało w ziemie wsadzić wtedy się tak nei wyciągnie
- Raczek

- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Dorotko listków fiołków ukorzeniłam 10,jeden jeszcze stoi w wodzie.korzo_m pisze:Aniu, nawet nie przypuszczałam ,że tyle listeczków ukorzeniasz. To peperonie czy będzie kwitło, wiesz coś więcej na temat tego doniczkowca.
Miał długi ogonek,który przygnił,podcięłam go i do wody.Może sie jeszcze ukorzeni.
Według książki peperonia kwitnie latem białymi kwiatkami w kształcie mysiego ogonka.
W mojej książce te kwiaty w takiej odmianie jak ja mam nie są pokazane.Zobaczymy latem
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
Witam
A to się zmartwiłam.... nie wiedziałam, że bromelia kwitnie tylko raz...
Ja swoją też kupiłam w Biedronce, chyba już przekwita, bo na szczycie kwiatu poawiły się takie białe jakby pęcherzyki i zaczynają brązowieć. Może ktoś podpowie mi co to takiego ?
I będę jeszcze wdzięczna za informację jak się bromelię szczepi.
Pozdrawiam
Kasia
- Raczek

- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Chciałam pochwalić się "dziećmi" sansavery i wychodząc do pracy wysłałam zdjęcia.
Chyba jednak nie kliknęłam "wyślij"
albo wkleiłam do kogoś wątku.
Wieczorem,po pracy spróbuje wkleić jeszcze raz.
Chyba jednak nie kliknęłam "wyślij"
albo wkleiłam do kogoś wątku.
Wieczorem,po pracy spróbuje wkleić jeszcze raz.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7