Sosna czarna ( Pinus nigra )

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Szyszki sosny

Post »

Ja tez myślę, ze to sosna czarna.
Ale
beatazg pisze: ponieważ jest ich u nas około 27 gatunków..
raczej odmian, ale ile to nie wiem. U nas rośnie tylko pare odmian (austriacka która jest bardzo powszechna i krymska, podobno też można spotkać korsykańską). Wszystkie nigra są 2igielne. Wielkość szyszki wskazywałby na krymską (6-10 cm), ale ja raczej obstawiam austriacką (szyszki jasnobrązowe 4-7 cm). Odmiana austriacka często jest sadzona w lasach i była powszechnie sadzona w parkach. Igły ma długie 8-14 cm, tyle, że nie jasnozielone ale ciemnozielone.
Krymska ma czarną korę, widać to z daleka, więc sam oceń.
Awatar użytkownika
krzysiek1240
200p
200p
Od: 23 lut 2008, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obstawiam że jest to sosna czarna austriacka. Pasuje do opisu, znalazłem 5 sztuk w całym lesie. Wszystkie rosną obok siebie, wygląda jakby ktoś je tam posadził specjalnie. Dziękuję za pomoc :wink:
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pelikano gdzie byś nie wszedł to jest napisane gatunek . Odmiana jest jest w obrębie gatunku .
Mam szyszki z sosny czarnej i kora na drzewie inaczej się układa ,ale jak to jeszcze jakiś podgatunek austriacki

taki opis znalazłam tu na forum

Sosna austriacka (Pinus austriaca) jest podgatunkiem sosny czarnej (Pinus nigra).
Podgatunek ten wyrasta w wysokie drzewa o szerokiej koronie, o grubych, ciemnozielonych, sztywnych igłach, dł. 8-14 cm.

Beata :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”