Miło mi Was widzieć w moich progach
Marto, kolumnowe drzewka to fajna sprawa. Rzeczywiście mają mniej rozbudowaną koronę, niż pozostałe odmiany. Myślę, że te Twoje drzewka można śmiało obniżyć, jednak nie należy wycinać więcej, niż 25-30% starych konarów.
Czereśnię też można ciąć, żeby trochę przyhamować jej wzrost. Kłopot z czereśniami jest taki, że nawet te karłowe podkładki (Gisela5, Gisela6, ewentualnie PHL A) i tak dają ciut większe drzewka, niż jabłonie na podkładkach półkarłowych.
Do tego wszystkiego trzeba wziąć poprawkę na siłę wzrostu danej odmiany.
Podkładka to jedna część, naszczepiona odmiana to druga, warunki wodno-glebowe to trzecia, a zasobność gleby to czwarta część tej układanki.
Moniko, a podkradaj pomysł do woli

To nie mój pomysł, też zmałpowałam... od Kasi

Aż się dziwię, że w sklepach nasiennych takich segregatorów nie sprzedają gotowych
Co do szkółki z karłowymi i kolumnowymi drzewkami, to nie pamiętam dokładnie, skąd mam jabłonie. Pierwszw kupiłam przez all... i pamiętam tylko, że sprzedawca/szkółka była z/pod Legnicy.
Ostatnio kupowałam czereśnie i wiśnie u Wyrzykowskiej i na "drzewach karłowych". Co one warte, to się dopiero okaże. Czereśnie już 2 szt. mi wypadły, ale nie podlewałam w lecie i gryzonie mam, więc nie wiem, czy to nie moja wina przypadkiem.
A to moje zakupy - przyszła pierwsza część
No to po kolei:
pomidor Malinowy Kapturek, szpinak malabarski, naparstnica, coleus Rococo
tytoń leśny, papryka wczesna słodka Sakura, kupidynek, ślaz piżmowy
marchew późna Sukces, tytoń ozdobny, estragon, cząber ogrodowy
fasolka Yin Yang (podobno nadaje się jako szparagowa i na suche nasiona), bób, bób
groszek cukrowy, burak Opolski, fasolka Igołomska na suche ziarno
Goździk chiński, cebula mix, bazylia mix, czarnuszka damasceńska,
ostróżka trwała, mak letni peoniowy, driakiew kaukaska, krwawnica (mam na łące, ale chcę mieć w ogrodzie)
złocień różowy (Margerytki różowe?), brukiew, cukinia, ogórek
Druga część zakupów, czyli sadzonki, przyjdą w marcu