Pierwszy marzec. Luty za nami, mrozów już nie będzie.

Tylko co będzie.....

i nie chodzi o ogród....
W ogrodzie dzieje się. Trawy obcięte, a to dla mnie największe wyzwanie, więc już teraz z górki
W ogrodzie kwitną przebiśniegi, kolorowe ciemierniki, fioletowe krokusy powolutku pokazują kolor. A leszczyna ( mam 3 spore drzewa) robi robotę z kolorem. Uwielbiam jej czas kwitnienia, nawet oczar nie przebije jej swoim wdziękiem. Oczywiście jest to moje zdanie

No i moje nowe wierzby Aso też robią robotę

Uwielbiam ten czas gotowości przed największymi pracami w ogrodzie
Dzisiaj posiałam papryki, kolejną turę pora ( siew z końca stycznia nie podoba mi się) i zaraz wyruszam do szklarenki posiać lewkonię, bo dawno jej nie miałam w ogrodzie, a to taka cudowna roślinka.
Aguś Ślimaki spędzają mi w sezonie sen z powiek. Te golasy. Mam różne sposoby ekologiczne na walkę z nimi (zbieramy, sypiemy wokół roślin trociny, korę, skorupki jaj ). Staram się też bardziej o porządek w ogrodzie i ....zobaczymy. Myślę o zakupieniu opasek z miedzi.
Florianie Oj bardzo cieszą

Chodzę z nosem przy ziemi i szukam nowych kiełków.
Soniu Uprawiałam cukinię w donicy i całkiem dobrze wyszło. W tym sezonie zmieniam trochę układ rabat i tym samy zdobędę miejsce. Dyniowate dostaną nową miejscówkę. Kocham cukinie i dynie.
Przebiśniegi corocznie pojawiają się w nowych miejscach w ogrodzie, co mnie cieszy. Trochę pomagam, bo przenoszę kępki albo pojedyncze roślinki.