Moje przebarwiają się efektownie, można obserwować domieszkę fioletu (z drugiej strony różne są gusta i nie każdemu takie ciemne przebarwienie może się podobać). Być może pomagają w tym słoneczne stanowiska i kwaśny odczyn gleby w ogrodzie.śnieżka pisze:Liście nie pamiętam dokładnie, ale chyba nie przebarwiają się jesienią ładnie.
Kalina bodnanteńska Dawn
Re: Kalina
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja ją własnie tak zamierzam posadzić - obok perukowca 'Royal Purple, a przed nimi tawułę van Houtte'a i kalinę koralową 'Compactum".śnieżka pisze: Niestety poza efektem kwitnienia i to niezbyt obfitego, nie uważam jej za ładny krzew, wg mnie powinna być sadzona w grupie z innymi.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- MartaG
- 500p
- Od: 9 wrz 2008, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
U mnie ta kalina przyrasta szybko, nie wiem nie mierzyłam. Muszę ją ciągle ciąć bo wystaje na ścieżkę. Kwitnie co rok, nie przemarza ale mam ją w dość zacisznym miejscu. Ładnie pachnie i jak ktoś wspomniał przebarwia się jesienią.
Od V.fragrans różni się kwiatami, ma je ciemniejsze (zwłaszcza widać to w pąkach).
Od V.fragrans różni się kwiatami, ma je ciemniejsze (zwłaszcza widać to w pąkach).
Pozdrawiam, Marta
- MartaG
- 500p
- Od: 9 wrz 2008, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
V.fragranskattka pisze:A mnie się marzy, by posiadacz tych dwóch kalin, pokazał porównawcze zdjęcia ich kwiatów. Pstryknięte w jednym czasie tym samym aparatem, z takim samym światłem

V. x bodnantense 'Dawn'

Zdjęcia z 15 marca zeszłego roku, robione w odstępie kilku minut. Sa jakie są, okropnie pochmurno było. Powinnam mieć jeszcze gdzieś późniejsze, ale nie chce mi się dzisiaj podpinać dysku i wywoływać.
Pierwsza to ta od Ciebie, domniemana fragrans, druga miała etykietę, chyba z jakiejś holenderskiej szkółki.
Mnie się wydaje że ta pierwsza ma jeszcze jaśniejszą korę. Jak zejdzie śnieg i w końcu dotrę na wieś to obejrzę je dokładnie.
Pozdrawiam, Marta
-
- ---
- Od: 18 gru 2016, o 22:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kalina bodneńska
Czy ktoś ją ma? Jakie są doświadczenia w uprawie? Kiedy zaczyna kwitnienie (chodszi mi o wiek rośliny)?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Kalina bodnanteńska Dawn
Moja kalina, chyba siedmioletnia, wreszcie pierwszy raz jest tak obficie obsypana kwiatami.
Owszem, zakwitała i to nieraz w lutym, czy na początku marca, ale niewielką ilością.
Teraz trochę ją sponiewierała deszczowa pogoda, ale ma się dobrze.

[
Owszem, zakwitała i to nieraz w lutym, czy na początku marca, ale niewielką ilością.
Teraz trochę ją sponiewierała deszczowa pogoda, ale ma się dobrze.

[

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie