Jesteś pewien, że tamten bukszpan ma 8 lat? Ja zasadziłam bukszpan pod blokiem jakieś 12-13 lat temu i ma..... z pół metra.... tyle, że rośnie w cieniu na wschodniej stronie przy chodniku i pieski go badzo lubią
Mój kawałek ziemi
wow świetny pomysł z bukszpanami. Chyba odgapię...
Jesteś pewien, że tamten bukszpan ma 8 lat? Ja zasadziłam bukszpan pod blokiem jakieś 12-13 lat temu i ma..... z pół metra.... tyle, że rośnie w cieniu na wschodniej stronie przy chodniku i pieski go badzo lubią
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Patrząc na zdjęcia widac, ze ogród zaczyna kwitnąc
Z kazdym rokiem bedzie z cała pewnością piekniejszy.
No teraz rozumiem skad ta znajomośc roslin z terenów zalewowych ;) A teren masz rzeczywiście niepowtarzalny.
Bukszpan cudny
A co do współlokatorów... to nie sadzisz, ze oni mogą tak utrudniac Wam zycie mając nadzieję, że to Wy zrezygnujecie z tej połówki domu i wszystko zostanie dla nich ;) Szkoda nerwów, masz tam dośc roboty przy swoim piekniejącym ogrodzie
No teraz rozumiem skad ta znajomośc roslin z terenów zalewowych ;) A teren masz rzeczywiście niepowtarzalny.
Bukszpan cudny
A co do współlokatorów... to nie sadzisz, ze oni mogą tak utrudniac Wam zycie mając nadzieję, że to Wy zrezygnujecie z tej połówki domu i wszystko zostanie dla nich ;) Szkoda nerwów, masz tam dośc roboty przy swoim piekniejącym ogrodzie
wiem że nie warto ;) walczyć nie zamierzam no chyba że ktoś się czepi moich roślinek to sam walczył nie będę ale są inne sposoby ;) jutro wybieram się do obi po roślinki i w piątek sadzimy, mam nadzieję że pech przestanie działać i wyjrzy słońce (ostatnio na tygodniu jest łanie a weekendy deszcz a jak nie deszcz to ostatnio i burze;)
Re
weiner pisze:wszystko fajnie, ogródek coraz ładniejszy, jedno ale tylko . . . żeby to wszytsko było nasze . . . . niestety połowa domu należy do rodziny (brat mojego ojca) którzy robią wszystko żeby nam życie utrudnić . . . niby wszystko jest po połowie ale ciągle coś jest nie tak :/ ale ja się nie przejmuję ;) dopóki nic niszczyć mi nie będą to co tam ;] dopiero zaczynamy tworzyć w sumie ten ogród, w sobotę kupujemy cisy i robimy altankę ;]
Witaj, no nieźle się zapowiada. Coraz więcej roślin. Pytasz, co to za "chwasty i badyle". Myślę, że te badyle, to wiciokrzew, tylko trudno ustalić odmianę. Sądzę, że będzie miał kremowe kwiaty (jasny kolor liści to sugeruje). Ta roślina bardzo rozrośnięta przypomina mi trochę dąbrówkę, ale to chyba nie jest to. Za mocno już kwitnie. Liście też chyba są trochę inne. Zrób zdjęcie wyraźniejsze, z bliska i pokaż jeszcze raz.
Te chwasty to jasnota purpurowa, robi się coraz bardziej ekspansywna . . . będzie trzeba pielić i czymś psiknąć . . . Byliśmy dzisiaj na działce, oczywiście już tradycyjnie chyba od czterech tygodni co sobotę pada deszcz, dzisiaj udało się nam wykorzystać trzygodzinną przerwę w opadach
no więc zdjęcia naszych zakupów:
1) Żywotnik zachodni w liczbie trzy sztuki

2) Cis pośredni w liczbie dwie sztuki

3) Jałowiec wirginijski odmiana (nie jest pewien czy dobrze zapamiętałem) 'Hiksii' , dwie sztuki

4) Kosodrzewina (jedna sztuka)

5) Jałowiec pośredni 'Mint julep' jedna sztuka

6) Sosna górska (najbardziej mi się podoba, jedna sztuka)

7) Tawuła japońska (w liczbie dwie sztuki - jedno zdjęcie nie wyszło :/)

8) Jałowieć (sęk w tym że nie wiem jaki - jeszcze nie wiem ale się dowiem:P) trzy sztuki

9) Dwa jałowce płożące: ten po lewej to odmiana Wiltonii a ten po prawej Plumosa

No więc tyle na razie, planujemy jeszcze dokupić jodłę koreańską, żylistka szorstkiego piwonie drzewiastą i inne ;)
Teraz są już posadzone, na razie nie wygląda top zbyt pięknie, dopiero w następną sobotę podsypiemy korą (mamy obiecaną w tartaku znajomych kilka przyczepek) ;) na razie przedstawia się to tak:

A to jałowiec po wyjęciu z doniczki, praktycznie same korzenie!

Kilka zdjęć z ogrodu i sadku
Bez (dzisiaj wyrwałem kilka przyrostów z bukszpana:/)
Grusza

Jakieś kwiatki (kurczę nazwa mi centralnie wyleciała z głowy le ale pewnie wiecie;))

1) Żywotnik zachodni w liczbie trzy sztuki

2) Cis pośredni w liczbie dwie sztuki

3) Jałowiec wirginijski odmiana (nie jest pewien czy dobrze zapamiętałem) 'Hiksii' , dwie sztuki

4) Kosodrzewina (jedna sztuka)

5) Jałowiec pośredni 'Mint julep' jedna sztuka

6) Sosna górska (najbardziej mi się podoba, jedna sztuka)

7) Tawuła japońska (w liczbie dwie sztuki - jedno zdjęcie nie wyszło :/)

8) Jałowieć (sęk w tym że nie wiem jaki - jeszcze nie wiem ale się dowiem:P) trzy sztuki

9) Dwa jałowce płożące: ten po lewej to odmiana Wiltonii a ten po prawej Plumosa

No więc tyle na razie, planujemy jeszcze dokupić jodłę koreańską, żylistka szorstkiego piwonie drzewiastą i inne ;)
Teraz są już posadzone, na razie nie wygląda top zbyt pięknie, dopiero w następną sobotę podsypiemy korą (mamy obiecaną w tartaku znajomych kilka przyczepek) ;) na razie przedstawia się to tak:

A to jałowiec po wyjęciu z doniczki, praktycznie same korzenie!

Kilka zdjęć z ogrodu i sadku
Bez (dzisiaj wyrwałem kilka przyrostów z bukszpana:/)

Grusza

Jakieś kwiatki (kurczę nazwa mi centralnie wyleciała z głowy le ale pewnie wiecie;))

Widok na ogródek (w następnym sezonie idzie do likwidacji a miejsca na skalniak)

Piwonia rośnie jak szalona :P Mam kilka krzaków niestety ten sam kolor (all różowe)

Floksy

Truskawy ;]]]]]]

Porzeczka czerwona

Róże

Tulipany (za tydzień pewnie będą w rozkwicie)

Kwiatki w donicy (po przekwitnięciu posadzę coś tu zwisającego, tak się zstanawiam co . . . )

Winogron (do kasacji])

Forsycja (przywleczona gałązka z korzonkami)

Piwonia rośnie jak szalona :P Mam kilka krzaków niestety ten sam kolor (all różowe)

Floksy

Truskawy ;]]]]]]

Porzeczka czerwona

Róże

Tulipany (za tydzień pewnie będą w rozkwicie)

Kwiatki w donicy (po przekwitnięciu posadzę coś tu zwisającego, tak się zstanawiam co . . . )

Winogron (do kasacji])

Forsycja (przywleczona gałązka z korzonkami)