Zgorzel (gnicie) siewek i inne problemy

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ja nigdy nic nie nawożę przed wysadzeniem, ziemia ma wystarczająco składników pokarmowych dla maleńkiej roślinki, a łatwo uszkodzić słabe korzonki. Młode rośliny po pikowaniu na parapecie i tak rosną w nie najlepszych warunkach oświetleniowych, więc trzeba się starać by jak najmniej przyrastały, bo zbytnio i niepotrzebnie się wtedy wyciągają.Lepszy przyrost to subiektywne odczucie :wink:
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

Ja również nigdy nie nawożę przed wysadzeniem :)
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Awatar użytkownika
botanik1
200p
200p
Od: 21 lut 2009, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj z tym subiektywnym odczuciem przyrostu to się jednak nie zgodzę :wink: Wystarczy zrobić dwie grupki kontrolne (z nawozem i bez) i porównać po jakimś czasie...

Myślę, że należałoby też sprecyzować, o jakie gatunki konkretnie chodzi. Jeśli to rośliny wysiewane załóżmy w marcu - kwietniu, a już w maju wysadzane są do gruntu, czy większych pojemników, to im rzeczywiście żadna krzywda się nie stanie, kiedy nie dostaną nawozu. Co innego gatunki wysiewane już w styczniu, a wysadzane dopiero w maju... No, ale każdy robi jak uważa :wink:

Do nawożenia młodych roślin trzeba zastosować bardzo rozcieńczony roztwór, np. 4-krotnie bardziej, niż podają na etykiecie. Wtedy nie ma niebezpieczeństwa uszkodzenia korzeni.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No nie kochani Świat idzie do przodu! Ostatnio pojawił się w naszych sklepach specjalny nawóz do siewu nasion Osmocote Start. W aktualnym programie ochrony warzyw polecane są środki poprawiające jakość plonów a wśród nich Goemar GOTEO służący do podlewania w trakcie produkcji rozsady (intensyfikacja wzrostu i rozwój systemu korzeniowego) oraz Asahi SL (stymulacja aktywności roślin po zadziałaniu stresu). Warto również zainteresować się środkiem występującym pod nazwą Aminoplant.

Obrazek
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

Ja tam wole naturalne nawozy oraz środki ochrony ;:2 ale dziękuję za informację
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No oczywiście można kupić taki nawóz na start, ale czy trzeba :wink: :?: To jest tak jak z masą różnych mniej i bardziej przydatnych rzeczy, różnych leków i specyfików co to ani nie zaszkodzą, ani nie pomogą tylko pieniędzy w portfelu ubędzie , ktoś na tym nieźle zarobi :wink:, no, ale gdyby tak wszyscy podchodzili do takich spraw jak ja, to przemysł wszelaki pewnie by padł :lol:
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Widzisz Agnieszko tak się złożyło, że Goemar oparty jest na koncentracie z alg morskich a Aminoplant to w całości nawóz organiczny (dzięki jego zastosowaniu między innymi maleje zawartość azotanów w roślinach!)
Awatar użytkownika
Maja100
200p
200p
Od: 31 mar 2011, o 00:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Zgorzel siewek - domowe sposoby

Post »

Znacie jakieś sposoby na zgorzel siewek ? Zasiałam ostatnio kilka sosenek i niestety przeżyły tylko 2 ... reszta zwiędła :( co myślicie aby te 2 ocalałe opryskać naparem ze skrzypu polnego ?
11krzych

Re: Zgorzel siewek - domowe sposoby

Post »

Myślę, że zgorzel siewek to zbyt poważna choroba na stosowanie środków ekologicznych. Ponieważ nie jest to roślina "jadalna", to nawet jeżeli jesteś bardzo przeciwna środkom ochrony roslin, to w tym przypadku powinnaś odpuścić. Oczywiście skrzyp, czosnek, cebula może pomóc ale radziłbym jednak wysiew do kupnej ziemi do wysiewu oraz zaprawienie nasion w jakiejś chemii do tego przeznaczonej.
Jeżeli już musisz być eko, to: kupne podłoże do wysiewu, zaprawa bioczosem czy grevitem, nie przeginać z podlewaniem, nie nawozić przez pierwsze tygodnie a już absolutnie nie nawozić azotowo, utrzymywać temperatury zgodne z "instrukcją obsługi" dla kiełkowania sosny (nie znam).

Pozdrawiam.
inclaresco
50p
50p
Od: 31 paź 2014, o 13:27

młoda rukola, bazylia i tymianek więdną

Post »

Dzień dobry,

Mam problem z wysianymi do ziemi uniwersalnej (22.03.) tymiankiem i bazylią oraz (9.04.) rukolą. Młode rośliny po tym jak wzeszły, zaczęły więdnąć. Dbam o to, by gleba była cały czas wilgotna. Nie używałam żadnych dodatkowych środków wzmacniających. Czy ktoś wie, co należy zmienić?

Obrazek

Obrazek
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33

Re: młoda rukola, bazylia i tymianek więdną

Post »

Następnym razem zagotuj ziemię, odczekaj tydzień, a nasiona zapraw "Zaprawą nasienną T".
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57

Post »

Coś mi się wydaje, że Twoje maluszki dopadła zgorzel siewek.

Spójrz tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... zel+siewek
inclaresco
50p
50p
Od: 31 paź 2014, o 13:27

Post »

Czy jest jeszcze szansa, że choć część siewek przetrwa, czy spisać je na straty? Na jednej ze stron przeczytałam, że można próbować podlewania naparami ze skrzypu i rumianku. Czy ktoś z Was próbował? Warto?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33

Post »

Na początek warto stosować taką technikę siewu:
Czysty przepłukany piasek zagotuj. To samo zrób z ziemią.
Odczekaj tydzień.
Wysusz piasek.
Półlitrowy kubek po jogurcie napełnij ziemią.
Mocno podlej, tak aby po jego przechyleniu zaczęła z kubka wyciekać woda.
Połóż kubek na boku aż wycieknie cały nadmiar wody.
Dodaj tyle ziemi aby sięgała centymetr poniżej krawędzi kubka.
Na wierzch gleby połóż zaprawione nasiona.
Na nasiona nasyp półcentymetrową warstwę piasku.
Przykryj kubek sterylną folią spożywczą z rolki i zgnieć ją na bokach kubkach tak aby się zlepiła.
Gumkę recepturkę załóż na kubek tuż pod jego górną krawędzią.
Nie zdejmuj folii, nie podlewaj aż kiełkujące siewki nie zaczną wypychać folii do góry.
Po zdjęciu folii podlej łyżką wody dopiero wtedy jak wierzchnia warstwa piasku w kubku zrobi się pylista.
Powodzenia! :)
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja sieję w pojemnikach przeźroczystych, takich z przykrywą (ważne by były nowe), która jest dość wysoko nad ziemią z zasiewem i nic nie pleśnieje jak pod folią, bo jest więcej powietrza, para się nie skrapla.Używam ziemi do wysiewu ze sporą domieszką włókna kokosowego, kupić suche kostki i namoczyć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”