Jak Wam wschodzi rącznik?
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wszystkie rączniki zaraz po wykiełkowaniu i na początku wzrostu są zielone, potem dopiero na nastepnych liściach widać kolor- zatem poczekajtomek-warszawa pisze: jaka to odmiana czerwonolistana czy zielonolista? Bo na opakowaniu nie pisze o tym

http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Mnie z 17-stu nasion posadzonych 01.03 wykiełkowało na razie 9. Ale kiełkują nierówno, trzy największe roślinki mają już po 15cm i kilka liści, inne dopiero otwierają pierwsze listki a kilka ledwo co gramoli się z ziemi
Możliwe więc, że i pozostałe nasionka jeszcze wzejdą, bo wszystkie które wzeszły są mocne i zdrowe.
Gdyby komuś nie udało się wyhodować w tym roku roślinek to powiedzmy w kwietniu, jak się dobrze ukorzenią i (tfu tfu
) nic im się nie stanie, mogę się podzielić, bo zostawiam u siebie max 2 roślinki
Nasiona jak co roku zbierałam sama ze swoich "kasztanków", wersja czerwonolistna, dla zainteresowanych mogę załączyć fotkę 

Gdyby komuś nie udało się wyhodować w tym roku roślinek to powiedzmy w kwietniu, jak się dobrze ukorzenią i (tfu tfu

Pozdrawiam,
Aleksandra
Aleksandra
Ta pierwsza paczka od lewej to odmiana zielonolistnatomek-warszawa pisze:Masz racje, że rącznik rośnie szybko. Dołączam zdjęcie wiecie może czy będzie to odmiana czerwona czy zielona?
Kupiłem jeszcze nasiona rącznika, ale z różnych sklepów ogrodniczych i na zdjęciach się różnią między sobą czy to są te same odmiany czy inne? Te moje 2 siewki na zdjęciu to posiałem z tej 1 paczki na zdjęciu od lewej strony cena 1, 60zł, jaka to odmiana czerwonolistana czy zielonolista? Bo na opakowaniu nie pisze o tym

Pozdrawiam,
Aleksandra
Aleksandra
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Ale one zasychają od góry ( pęd i liście)

Na pierwszym zdjęciu usycha liść i czubek - czernieje i zamiera).
Na drugim - pierwszy kwiat (od dołu - ten większy) usycha czubek (czernieje i zamiera), drugi kwiat liść.
Mogę jutro dać większe zdjęcia.
Naciśnij znaczek
przy drugim zdjęciu.

Na pierwszym zdjęciu usycha liść i czubek - czernieje i zamiera).
Na drugim - pierwszy kwiat (od dołu - ten większy) usycha czubek (czernieje i zamiera), drugi kwiat liść.
Mogę jutro dać większe zdjęcia.
Naciśnij znaczek

Pozdrawiam Andrzej.
hmmm nie wiem co Ci poradzić bo moje ładnie rosną.
Może napiszę jak pielęgnuję.
Trzymam każdego w osobnej doniczce i zauwazyłam, że im większa doniczka, tym większa roślinka. Jeszcze trzymam w domu na paprecie południowego okna. Stąd podlewam rano i po przyjściu z pracy (bo ziemia jest sucha) Jednego wysadziłam ostatnio do ogrodu (na próbę - wiem, że do ziemi dopiero po 15 maja - najwyżej będę okrywać) i na razie ładnie rośnie w słońcu. Tylko podlewam.
Moje rączniki mają po 4-5 liści
Może coś z mojego opisu Ci pomoże....
Może napiszę jak pielęgnuję.
Trzymam każdego w osobnej doniczce i zauwazyłam, że im większa doniczka, tym większa roślinka. Jeszcze trzymam w domu na paprecie południowego okna. Stąd podlewam rano i po przyjściu z pracy (bo ziemia jest sucha) Jednego wysadziłam ostatnio do ogrodu (na próbę - wiem, że do ziemi dopiero po 15 maja - najwyżej będę okrywać) i na razie ładnie rośnie w słońcu. Tylko podlewam.
Moje rączniki mają po 4-5 liści
Może coś z mojego opisu Ci pomoże....
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Ja nasiona przed sianiem mocze w wodzie 1 dzień i tak lepiej wschodzą
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.