Sadownik25 - Ogródek indoor - Kultury wodne cz.1
-
- 50p
- Od: 10 sty 2018, o 01:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sadownik25 - Ogródek indoor - Kultury wodne cz.1
Prościej, inne maszyny zarabiają na siebie i przez to są fundusze na hobby.
A hobby to zwykle koszta, a przy okazji są warzywka z warunków praktycznie laboratoryjnych.
A hobby to zwykle koszta, a przy okazji są warzywka z warunków praktycznie laboratoryjnych.
-
- 50p
Podzieliłbyś się wiedzą na temat nawozów?
Jak wygląda twoja mieszanka z tego co kupiłeś.
Jakie proporcje?
Jak wygląda twoja mieszanka z tego co kupiłeś.
Jakie proporcje?
-
- 50p
Czołem,
Obecnie zestaw nawozów jak i stymulatorów wygląda dość okazale...

Tutaj mieszanka jaką obecnie stosuję:

A więc tak:
YARA Kristalon
Niebieski 3kg - NPK 9-6-20
Żółty - 3kg - NKP 13-40-13
Pomarańczowy - 3kg - NPK 6-12-36 +3Mg
Zrobiłem po 1,5l roztworu 10% ( 10ml = 1g), co by co chwile nie rozpuszczać i dyrkać się z wagą.
General Hydroponics:
Flora Series - Grow, Bloom, Micro po 0,5l ( już niepełne i tak pozostaje, Kristalon lepszy)
BioRoots - stymulator korzeni - działa wolno ale działa trochę podleczył roślinki.
Growth technology:
AquaBurst - niejonowy środek powierzchniowo czynny - zmniejsza napięcie powierzchniowe wody, przez co korzenie równomiernie powlekane są roztworem pożywki.
Przeciwdziała to też w pewnym stopniu patogenom itp.
Advanced Nutrients ( producent nie kryje się z tym, że główną rośliną dla jakiej robią nawozy i wspomagacze jest bardzo radosna roślinka u nas zakazana - ale to co jej pomaga, pomoże też innym roślinkom)
- VooDoo Juice - szczepy dobroczynnych bakterii glebowych
- Piranha - 11 gatunków grzybni wspomagających układ korzeniowy
- B-52 - zestaw witamin z grupy B
i niezły koktajl zwany Bud Candy: ( wspomaga rośliny jak i rozwój grzybni i bakterii z w/w )
Soluble Potash (K2O), Potassium Sulfate, 72 trace elements, Organic acids, Citric Acid, Ascorbic Acid, Polyphenolic Compounds, Esters, Raw Cane Juice, Sweet Brown Molasses
CARBOHYDRATES: Xylose, Maltose, Glucose, Galactose, Aribinose
EXTRACTS: Cranberry Extract, Grape Extract, Malt Extract, Fermented Yeast Extract
VITAMINS: B-1, B-2, B-3, B-5, B-6, B-7, B-12
AMINO ACIDS: L-Alanine, L-Arganine, L-Asparagine, L-Aspartic Acid, L-Cysteine, L-Cystine, L-Glutamic Acid, L-Glutamine, L-Glycine, L-Histidine, L-Isoleucine, L-Leucine, L-Lysine, L-Methionine, L-Threonine, L-Phenylalanine, L-Proline, L-Serine, L-Tryosine, L-Tryptophan, L-Valine)
Jakby ktoś był sceptyczny na temat wprowadzania do upraw bezglebowych dobroczynnych bakterii i grzybni tutaj dokument z badań naukowych:
http://growmeduniversity.com/download/i ... wering.pdf
Tutaj korzenie po tygodniu na GHE BioRoots + Aquaburst: ( jak widać korzenie wyglądają znacznie lepiej) Zobaczymy co będzie po potraktowaniu ich bakteriami i grzybniami

Obecnie zestaw nawozów jak i stymulatorów wygląda dość okazale...

Tutaj mieszanka jaką obecnie stosuję:

A więc tak:
YARA Kristalon
Niebieski 3kg - NPK 9-6-20
Żółty - 3kg - NKP 13-40-13
Pomarańczowy - 3kg - NPK 6-12-36 +3Mg
Zrobiłem po 1,5l roztworu 10% ( 10ml = 1g), co by co chwile nie rozpuszczać i dyrkać się z wagą.
General Hydroponics:
Flora Series - Grow, Bloom, Micro po 0,5l ( już niepełne i tak pozostaje, Kristalon lepszy)
BioRoots - stymulator korzeni - działa wolno ale działa trochę podleczył roślinki.
Growth technology:
AquaBurst - niejonowy środek powierzchniowo czynny - zmniejsza napięcie powierzchniowe wody, przez co korzenie równomiernie powlekane są roztworem pożywki.
Przeciwdziała to też w pewnym stopniu patogenom itp.
Advanced Nutrients ( producent nie kryje się z tym, że główną rośliną dla jakiej robią nawozy i wspomagacze jest bardzo radosna roślinka u nas zakazana - ale to co jej pomaga, pomoże też innym roślinkom)
- VooDoo Juice - szczepy dobroczynnych bakterii glebowych
- Piranha - 11 gatunków grzybni wspomagających układ korzeniowy
- B-52 - zestaw witamin z grupy B
i niezły koktajl zwany Bud Candy: ( wspomaga rośliny jak i rozwój grzybni i bakterii z w/w )
Soluble Potash (K2O), Potassium Sulfate, 72 trace elements, Organic acids, Citric Acid, Ascorbic Acid, Polyphenolic Compounds, Esters, Raw Cane Juice, Sweet Brown Molasses
CARBOHYDRATES: Xylose, Maltose, Glucose, Galactose, Aribinose
EXTRACTS: Cranberry Extract, Grape Extract, Malt Extract, Fermented Yeast Extract
VITAMINS: B-1, B-2, B-3, B-5, B-6, B-7, B-12
AMINO ACIDS: L-Alanine, L-Arganine, L-Asparagine, L-Aspartic Acid, L-Cysteine, L-Cystine, L-Glutamic Acid, L-Glutamine, L-Glycine, L-Histidine, L-Isoleucine, L-Leucine, L-Lysine, L-Methionine, L-Threonine, L-Phenylalanine, L-Proline, L-Serine, L-Tryosine, L-Tryptophan, L-Valine)
Jakby ktoś był sceptyczny na temat wprowadzania do upraw bezglebowych dobroczynnych bakterii i grzybni tutaj dokument z badań naukowych:
http://growmeduniversity.com/download/i ... wering.pdf
Tutaj korzenie po tygodniu na GHE BioRoots + Aquaburst: ( jak widać korzenie wyglądają znacznie lepiej) Zobaczymy co będzie po potraktowaniu ich bakteriami i grzybniami

- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witaj. 
Obserwuje Twoje poczynania od samego początku.
Może i spróbowałbym podobnej zabawy, jakby pozwoliłoby mi na to miejsce i czas ale obecnie nie mam ani na to miejsca, ani czasu. 
Te lampy sufitowe możesz obniżyć? Widać je na pierwszej stronie wątku. Wg mnie są dużo za wysoko i stąd m.in wyciąganie się roślin.
Ogólnie, to korzenie faktycznie mają ładny kolor ale nie są tak rozbudowane jak myślałem że będą.
Tak czy owak będe obserwował ale na razie pozostane przy swoim malutkim growboxie i uprawie głównie w podłożu.

Obserwuje Twoje poczynania od samego początku.

Te lampy sufitowe możesz obniżyć? Widać je na pierwszej stronie wątku. Wg mnie są dużo za wysoko i stąd m.in wyciąganie się roślin.
Ogólnie, to korzenie faktycznie mają ładny kolor ale nie są tak rozbudowane jak myślałem że będą.
Tak czy owak będe obserwował ale na razie pozostane przy swoim malutkim growboxie i uprawie głównie w podłożu.
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja się zastanawiam czy te nawozy i stymulatory to są dla nas ok? Nieszkodliwe?. Ja zupełnie nie mam doświadczenia, ale miałabym chyba opory, z drugiej strony pewnie zdrowiej niż ze sklepu?
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
-
- 50p
Te nawozy i stymulatory są całkowicie przetwarzane przez roślinę.
Nawozy te nie są do kwiatków tylko do warzyw i owoców.
Nawozy te nie są do kwiatków tylko do warzyw i owoców.
-
- 50p
Ultraponika DZIAŁA!!!
Rozmiar kropli: 2-15um !!
Ciśnienie robocze: 2,5 bar ( zakres pracy dyszy 2 - 5,2bar)
Filmik z pracy dyszy:
https://youtu.be/HiCFbludeU4

Rozmiar kropli: 2-15um !!
Ciśnienie robocze: 2,5 bar ( zakres pracy dyszy 2 - 5,2bar)
Filmik z pracy dyszy:
https://youtu.be/HiCFbludeU4

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Super że działa. Oby wkrótce było widać efekty. 

-
- 50p
Aha, po zastosowaniu Bakterii, grzybków witamin itp.
Papryczki zaczęły na potęgę tworzyć nowe korzenie
Papryczki zaczęły na potęgę tworzyć nowe korzenie

I jak postępy w uprawie? :P
-
- 50p
Jakoś tak sobie posprzątałem w ogródku 

Będą tam 2 regały z czterema jednostkami do uprawy sałaty, rukoli itp.
Oświetlane LEDami 6500k pełnopasmowymi.
I pożywek dla roślin trochę się nazbierało.

W tym cały zestaw REMO Supercharged Kit od dystrybutora w UK za darmo w celach promocyjnych i do testu
Obecnie papryczki są poza systemem, na oknie w donicach wypełnionych roztworem odżywki. ( jest tam cieplej o 5*C )
Gdyż w piwnicy jest obecnie 14*C. I słabe póki co oświetlenie które będzie przerobione.

Będą tam 2 regały z czterema jednostkami do uprawy sałaty, rukoli itp.
Oświetlane LEDami 6500k pełnopasmowymi.
I pożywek dla roślin trochę się nazbierało.

W tym cały zestaw REMO Supercharged Kit od dystrybutora w UK za darmo w celach promocyjnych i do testu

Obecnie papryczki są poza systemem, na oknie w donicach wypełnionych roztworem odżywki. ( jest tam cieplej o 5*C )
Gdyż w piwnicy jest obecnie 14*C. I słabe póki co oświetlenie które będzie przerobione.
-
- 50p
Czołem,
Jako że zdobywam coraz więcej wiedzy o nawozach i wszelakich innych metodach i technikach w kulturach wodnych, więc trzeba coś napisać.
Troszkę myślałem nad strefą korzeniową i jakie boostery są dla niej produkowane.
Większość bakteryjnych i grzybniowych suplementów zawiera nie więcej niż 15-20 szczepów.
Do tego nieźle sobie za nie liczą....
Ale poczytałem trochę artykułów naukowych i relacji ogrodników hydroponicznych i doszedłem do następującego wniosku:
Herbatka Kompostowa bije na głowę każdy suplement bakteryjny/grzybniowy.
W owej herbatce mamy ponad kilkanaście tysięcy szczepów i niesamowitą ilość kolonii bakterii i grzybni jak i innych dobroczynnych organizmów dla stery korzeniowej
Więc powstał projekt UCT - Ultra Compost Tea
Obecnie będę testował następujący przepis:
- 10l Wody z RO
- 1-2kg dobrego Kompostu ( najlepiej własnego już paromiesięcznego. Najważniejsze, ten kompost nie może mieć w sobie mięsa i tym podobnych, musi być czysto roślinny! - przy kompoście z mięsem i obornikiem jest 100% ryzyko wystąpienia szkodliwych dla człowieka PATOGENÓW)
- 10ml REMO VeloKelp - ekstrakty z alg + kwasy humusowe i fulwowe.
- 10ml REMO NaturesCandy - zestaw węglowodanów, paru witamin i aminokwasów.
- 5ml Canna Rhizytonic - podobny to VeloKelp
- 1ml GHE BioRoots - ekstrakty z roślin i olejki pobudzające korzenie
- 5ml Growth Technology Aquaburst - NIEJONOWY środek powierzchniowo czynny, pomocny przy wywalaniu patogenów.
- 0,2ml CLONEX Gel - hormon ukorzeniający ( w nowej wersji go nie będzie xD )
- 3ml AN B-52 - zestaw witamin z grupy B
Zobaczymy co wyjdzie xD
Jako że zdobywam coraz więcej wiedzy o nawozach i wszelakich innych metodach i technikach w kulturach wodnych, więc trzeba coś napisać.
Troszkę myślałem nad strefą korzeniową i jakie boostery są dla niej produkowane.
Większość bakteryjnych i grzybniowych suplementów zawiera nie więcej niż 15-20 szczepów.
Do tego nieźle sobie za nie liczą....
Ale poczytałem trochę artykułów naukowych i relacji ogrodników hydroponicznych i doszedłem do następującego wniosku:
Herbatka Kompostowa bije na głowę każdy suplement bakteryjny/grzybniowy.
W owej herbatce mamy ponad kilkanaście tysięcy szczepów i niesamowitą ilość kolonii bakterii i grzybni jak i innych dobroczynnych organizmów dla stery korzeniowej

Więc powstał projekt UCT - Ultra Compost Tea

Obecnie będę testował następujący przepis:
- 10l Wody z RO
- 1-2kg dobrego Kompostu ( najlepiej własnego już paromiesięcznego. Najważniejsze, ten kompost nie może mieć w sobie mięsa i tym podobnych, musi być czysto roślinny! - przy kompoście z mięsem i obornikiem jest 100% ryzyko wystąpienia szkodliwych dla człowieka PATOGENÓW)
- 10ml REMO VeloKelp - ekstrakty z alg + kwasy humusowe i fulwowe.
- 10ml REMO NaturesCandy - zestaw węglowodanów, paru witamin i aminokwasów.
- 5ml Canna Rhizytonic - podobny to VeloKelp
- 1ml GHE BioRoots - ekstrakty z roślin i olejki pobudzające korzenie
- 5ml Growth Technology Aquaburst - NIEJONOWY środek powierzchniowo czynny, pomocny przy wywalaniu patogenów.
- 0,2ml CLONEX Gel - hormon ukorzeniający ( w nowej wersji go nie będzie xD )
- 3ml AN B-52 - zestaw witamin z grupy B
Zobaczymy co wyjdzie xD
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
No dobra. Takie wielkie krzaki porosły, a chociaż kwitły? Co z nimi zrobiłeś? Coś mi się wydaję, że nieodpowiednie światło bo rośliny z tego zdjęcia jakieś takie cherlawe. U mnie w boxie rośliny są o wiele bardziej krępe. Zastosowałem jedynie miks akwariowych 6500K i 8000K. Planuję jeszcze przetestować 10000K.
Czy na lato będziesz wystawiał rośliny na zewnątrz? Czy to tylko w ramach testów i 100% przy sztucznym świetle?
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
- 50p
obecnie buduję 250W lampę LED 4.000k oparną na pasach Bridgelux EB gen.2 które wyszły 2 miesiące temu na rynek.
170lm/W.
Rośliny będą wyłącznie przy sztucznym .
Kwestia tylko tego że robie przebudowę ogródka gdyz będą budował większe zbiorniki.
No i widoczne roślinki będą służyły jako matki do klonów
170lm/W.
Rośliny będą wyłącznie przy sztucznym .
Kwestia tylko tego że robie przebudowę ogródka gdyz będą budował większe zbiorniki.
No i widoczne roślinki będą służyły jako matki do klonów