Rozmnażanie,przesadzanie paproci

Rośliny doniczkowe
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zawsze możesz spróbować a potem opisać na forum swoje doświadczenia. :D
Awatar użytkownika
krusz
50p
50p
Od: 2 gru 2007, o 12:54
Kontakt:

Post »

Próbuję, próbuję :) ale może komuś jeszcze się udało. Moje paprotki są jeszcze za małe do przesadzania, a chciałbym mieć ich więcej :roll:
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

U mnie też wyrosły z tych wąsów młode paprocie w doniczkach, które stały obok.Natomiast,gdy specjalnie podstawiałam doniczki i kierowałam w ich stronę wąsy to nigdy się nie udawało.
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zarodniki to nie wąsy krusz :D Zarodniki to takie małe kropeczki, które widać pod liściem paproci - na spodniej stronie liści wykształcają się brązowe kupki zarodni - skupiska zarodni, w których powstają zarodniki :D O rozmnażaniu paproci w ten sposób było na biologi w liceum i był to mój ulubiony temat. Słyszałam, że wykiełkowanie zarodników trwa 50 dni przy odpowiedniej temperaturze i wilgotności. W warunkach domowych graniczy to z cudem. Paprocie rozmnaża się przez podział kłączy lub z rozłogów czyli długich pędów, na których pojawiają się młode rośliny :D Paprocie można tez rozmnażać metodą in vitro :D
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam :)

Krusz, ja wypraktykowałam w ciągu 5 lat chodowania paprotek, że te wąsy jednak osłabiają roślinę. Obcinam je bezwzględnie. Obcinam też każdego podsychającego listka i każdą podsychającą końcówkę. Rozmnażam je z młodych roślinek, które same się tworzą wokół paprotki-matki. A tak to wygląda w praktyce:
Obrazek Obrazek Obrazek

Ta na lodówce i ta przy ścianie - są właśnie rozszczepione od matki we wrześniu ub. roku. Rosną pięknie...tfu, tfu :)
Natomiast, np. moja mama wtyka te wąsy w ziemię lub zakręca wokół rośliny i twierdzi, że ma z nich młode roślinki. Ponoć dzięki temu paproć się zagęszcza. ;)
Decyzja należy do Ciebie :) Proponuję zostawić dwa wąsy, zgiąć je do ziemi i przysypać nią w jednym miejscu (jak odkład). Albo się ukorzeni albo ... wytniesz je później :) Powodzenia w eksperymentach :)
Awatar użytkownika
krusz
50p
50p
Od: 2 gru 2007, o 12:54
Kontakt:

Post »

Dlaczego trzeba urywać uschnięte końcówki? przecież one już nie pobierają soków :)
Spróbuję chyba tak z 1 wąsem, jak mówisz. Fajnie by było mieć więcej paprotek, chyba najbardziej lubię te rośliny, a fundusze ograniczone ;)
bożenka1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 lut 2008, o 13:15

Post »

Witam. Wąsy wyrastające z paprotki można delikatnie przysypać ziemią i cierpliwie czekać aż zaczną z nich wybijać liście - mi się udało.

Nie piszemy na forum drukowanymi literami. Obrazek
Awatar użytkownika
Małgoś59
50p
50p
Od: 13 lut 2008, o 19:12

Post »

Witam . Mam pytanie w kwestii paproci:kiedy najlepiej przesadzac paproc i czy zmiana miejsca dotychczasowego nie odbije się na kondycji paproci?
Co mnie nie zabije- to mnie wzmocni.

Pozdrawiam Małgosia

zapraszam- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=11234
x-C-j
---

Post »

Najlepiej przesadzić w marcu a co do zmiany miejsca jeśli nie zmienisz jej warunków to nie powinno jej to zaszkodzić. :D
Awatar użytkownika
Małgoś59
50p
50p
Od: 13 lut 2008, o 19:12

Post »

Dziękuję za odp. i jeszcze jedno pytanie: czy po przesadzeniu odrazu mam ją zasilic jakąś odżywką?
Co mnie nie zabije- to mnie wzmocni.

Pozdrawiam Małgosia

zapraszam- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=11234
x-C-j
---

Post »

Nie, dopiero po około dwóch tygodniach. :D
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

krusz pisze:Dlaczego trzeba urywać uschnięte końcówki? przecież one już nie pobierają soków :)
Spróbuję chyba tak z 1 wąsem, jak mówisz. Fajnie by było mieć więcej paprotek, chyba najbardziej lubię te rośliny, a fundusze ograniczone ;)
Chcesz mieć ładne rośliny? A częściowo suche Ci się podobają?

Czy teraz już się domyślasz, dlaczego ucina się zeschnięte części roślin? :wink:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Rozmnażałam paproć z wąsów i nie było z tym problemów. Jak zależy mi tylko na silnych, ładnych paprociach, to bezwzgędnie jest wycinam.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Dusioł
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 sie 2009, o 08:15

Post »

Mam w domu kilka paproci. Niby rosną normalnie, ale z ziemi, poza liśćmi, wyrastają jakby... korzenie czy pnącza bez liści. Co to jest? Dlaczego takie coś mi wyrosło? Czy można to po prostu zlikwidować, czy jest to roślinie potrzebne?
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: "Coś" poza doniczką (paproć)

Post »

Ten typ tak ma :D
Niech sobie rośnie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”