Wysiew nasion sezon 2015-2025.. ..
- Margo_margo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Terminarz wysiewu nasion 2014r. cz.5
Marzenko a thunhergie jak siejesz? W zeszłym roku ani jedna mi nie wzeszła 

-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Małgosiu biorę doniczkę,sypię ziemię Aura z Pasłęka,wysypuję nasionka,przykrywam ziemią,podlewam,doniczkę wkładam do foliowego woreczka i czekam 

- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mnie niestety tym sposobem nic nie wyszło. Nasiona miałam Plantico. Kupiłam teraz innej firmy i spróbuję podkiełkować w "szklarence" na waciku.
We wtorek lub środę- zależy kiedy przyjdzie przesyłka z AWN- zaczynam przygodę z liliowcami
We wtorek lub środę- zależy kiedy przyjdzie przesyłka z AWN- zaczynam przygodę z liliowcami

-
- 1000p
Małgosiu ja tak sieję odkąd sięgnę pamięcią,muszą być nie wiem jak stare nasionka,żeby mi coś nie wzeszło.
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W styczniowym numerze "Twojego Ogrodnika" jest terminarz siewu roślin jednorocznych 

Pozdrawiam. Ania
-
- 1000p
No fajny jest a w lutowym będzie ściągawka z warzyw.
Marzenko, dziękuję za odpowiedź. Korci mnie żeby wysiać pory..Marzenka79 pisze:Ja nawet lobelie,szałwie,żeniszki,werbeny będę siała dopiero 1 marca.W lutym z warzyw to oberżynę,por,seler-bo nie cierpię kupnej rozsady,zawsze są oszukane odmiany.
Siałam szałwie kilka razy i jakoś mi się one nie podobały, takie były powybiegane, ale przyznaję, że mam tendencję żeby zapominać o uszczykiwaniu.
Pozdrawiam, Bogusia
-
- 1000p
Bogusiu ja dziś byłam w ogrodniczych i mam już komplet nasion-moja Mama twierdzi,że tyle nasion co ja kupuję to można obsiać kilka działek a nie tylko jedną
A ja po prostu lubię dużo kwiatów,nawet po kilka sztuk.Z warzywami tak samo-mieszkam w centrum miasta,nie lubię warzyw ze straganu,włoszczyznę uznaję tylko swoją,nawet sadzonki pora i selera sama robię bo sprawia mi to przyjemność 

- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
Marzenko, super. Ja niestety odwiedziłam ogrodnicze w poszukiwaniu nasion pelargonii tak na już (a pewnie więcej by się przyplątało
), ale niestety nasion jeszcze nie ma, może w przyszłym tyg.

Pozdrawiam, Kasia
- karol11
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 20 gru 2014, o 12:46
Marzenka79 mam podobnie jak ty, moja mama w lutym, marcu, kwietniu nie ma możliwosci umyć parapetu bo jest tyle sadzonek i innych roślinek przeznaczonych na działke, a mieszkam w bloku i mam tylko 3 parapety do dyspozycji
mogoby być wiecej.
Ja pierwszy siew planuje na 2.02, a będzie to rącznik pospolity ( kilka czerwonych i kilka zielonych).

Ja pierwszy siew planuje na 2.02, a będzie to rącznik pospolity ( kilka czerwonych i kilka zielonych).
-
- 1000p
Ja pod oknem stawiam taką małą komodę,na ta wielką płytę i tam ustawiam wszystkie sadzonki-wybieram okno o wystawie południowej.W tym roku i tak opożniam siew kwiatów o miesiąc( zawsze siałam w lutym,teraz posieję dopiero 1 marca),bo zależy mi na jakości rozsady( o ilościach nie wspominam,bo nie umiem zrezygnować choćby z części wysiewanych gatunków). 

Dziewczyny, nie jesteście osamotnione z tymi parapetami
Ja mam do dyspozycji cały dom, ale tak naprawdę pozostają mi tylko dwa parapety od południa, bo od wschodu i zachodu rosną wysokie drzewa w moim ogrodzie i jest tam za ciemno dla siewek niestety..
U mnie w sklepach też posucha, nasiona będą dopiero w lutym.

U mnie w sklepach też posucha, nasiona będą dopiero w lutym.
Pozdrawiam, Bogusia
- Andzia1967
- 200p
- Od: 1 kwie 2013, o 12:31
Mnie również opanowało szaleństwo zakupowe. Dziś dokupiłam w jednym z marketów budowlanych nasionka pelargonii i mrozów. Reszta nasionek mam nadzieje dojdzie jutro przesyłeczką . Nasionka były różne( tak mnie korciło podokupować jeszcze werbenę zwisającą opanowałam się i nie dokupiłam niczego poza plan). A pokusa była OLBRZYMIA .Dziś wysiewam pelargonie zwisającą ( te nasionka mam z zeszłego roku ) i pelargonie rabatową. Nawet się zdziwiłam bo w jednym opakowaniu rabatowej było 11 nasionek. Reszta wysiewów pelargonii planuje w następnym tygodniu. Pozdrawiam
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Widzę, że nie tylko panie powstrzymują się jak tylko można od dodatkowych zakupów.
W tym roku stwierdziłem, że mam dość chodzenia nad rozsadami po całym domu i co się da sieję do gruntu, z nielicznymi wyjątkami typu troszkę groszku pachnącego w marcu na balkon. W lutym posieję tylko trochę trawy cytrynowej, lobelie i inne żeniszki poczekają do marca. (głupi ja nie zrobił sadzonek tych ostatnich na zimę i teraz się będzie męczył.)
Swoją drogą, czy ktoś ma ten sam problem, że przy porządkach nasion okazuje się że jest kilka paczek tego samego?

Swoją drogą, czy ktoś ma ten sam problem, że przy porządkach nasion okazuje się że jest kilka paczek tego samego?

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Od kiedy jest internet nie mam tego problemu. Przeglądam wszystkie firmy nasienne robię liste i kupuje według tej listy. W sklepach i marketach szukam tylko nowości. W tym roku jestem zadowolona bo wszystko co mi jest potrzebne znalazłam u naszej kolezanki. W ubiegłym roku było gorzej bo w grudniu miałam wypadek i zanim mnie poskładali był juz marzec i w sklepach firmowych połowy nasion już nie było.