Aniu,
Przepraszam za zwłokę, lecz wróciłem w sobotę z wyjazdu, a że nie zdążyłem wcześniej z projektem, kończyłem go dzisiaj.
To rysunek poglądowy, sprawy techniczne rozrysuję na drugim rysunku, jutro a w zasadzie już dzisiaj, wezmę się za niego. M,am teraz kilka dni pobytu w domku to za kilka dni powinien być gotowy.
Raczek pisze:Pawle, gdzie według twojego odręcznego planu mojego oczka, kaskady i skalniaka byłby dokładnie filtr biologiczny? Czy mógłbyś zaznaczyć na planie?
Filtr proponuję umieścić po drugiej stronie oczka, patrząc od strony kaskady. Przykryty mógł by być odchylaną na solidnych zawiasach, imitacją pomostu. Pomost taki służył by również jako miejsce obserwacji oczka i kaskady.
Chciałam jeszcze zapytać o to,czy nie byłoby problemu z konserwacją takiego filtra wbudowanego w grunt?
Interesuje mnie też ,czy taki filtr trzeba kupić gotowy,czy można go zrobić samodzielnie?
Nie ma żadnego problemu z konserwacją. Osobiście czyszczę taki filtr raz do roku, późną jesienią, tuż przed mrozami, kiedy to wyłączam pompę i chowam ją dobrze opłukaną, w czystej wodzie, do piwnicy na zimę. Zamykam dopływ wody z oczka do filtra, po wypompowywaniu wody z filtra, wyjmuję złoża wypełniające poszczególne komory, i również płuczę je czystą wodą z węża ogrodniczego, czyszczę wnętrze filtra, i wkładam po oczyszczeniu złoża z powrotem do filtra. W takim stanie (na sucho) filtr zimuje. Wczesną wiosną (tuż po mrozach) wkładam pompę i otwieram wlot wody do filtra, i włączam pompę.
Dlaczego ten wykop trzeba jeszcze powiększyć?Tam już jest ok.30-40cm. Drenaż to chyba nie powinien być taki głęboki.
Myślałem o powiększeniu powierzchni wykopu, a nie jego głąbokości. Na drenaż pod skalniak i kaskadę wystarczy ok 20 cm głębokości.
Na koniec chciałam jeszcze zapytać o zużycie prądu przy ciągłej pracy pompy?
Obecnie produkowane pompy, mają mały pobór prądu, zależy to od wydajności pompy, i producenta, maksymalnie do ok 400 W, przy dużych wydajnościach. Tobie nie potrzeba aż takich wydajności.
W Twoim przypadku proponował bym pompę TetraPond CPX 7000, pobiera jedynie 135 W. prądu, przy wydajności ponad 7000 l/h. Możesz ją kupić
TUTAJ.