Prośba o pomoc przy wstępnej budowie prostego oczka wodnego

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przesyłam obiecane wymiary:

Obrazek

Pomysł na gruz bardzo mi się podoba,gorzej z przekonaniem mojego M.
Nie mogę podjąć drastycznych kroków,ponieważ będę miała wtedy jeszcze problem z usunięciem
samochodów i pomocą przy budowie oczka.
Jeżeli chodzi o prąd bardziej przemawia do mnie podciągnięcie kabla dołem,kablem wkopanym w ziemię.
Drugi rok z rzędu wieją u nas bardzo silne wiatry i obawiam się o kabel ,który byłby podciągnięty górą.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paweł Woynowski pisze:Pozostaje jeszcze do obmyślenia sprawa filtra biologicznego. Filtr musiał by być wybudowany po przeciwległej stronie, naprzeciwko kaskady. chodzi o to aby woda wypływająca z oczka przepływała całą jego długość. Jaki chcesz mieć ten wynalazek, czy stojący nad oczkiem (problem z zamaskowaniem i rurami wychodzącymi do niego z oczka, czy może grawitacyjny wkopany w grunt w którym w jednej z komór była by pompa. To drugie rozwiązanie, ma ten plus, że cała instalacja jest schowana i nic się nie pęta przy oczku (żadne węże czy kable), a sam filtr można łatwiej zamaskować
Woda do filtra wpływa grawitacyjnie, przepływa przez komory filtracyjne 3 lub 4, skąd jest pompowana i pół elastyczną rurą zasila kaskadę. Takie rozwiązanie zastosowałem na tym skalniaku do którego masz link we wcześniejszym moim poście. Widać tam instalację elektryczną i wodną.
Pawłe,gdzie według twojego odręcznego planu mojego oczka,kaskady i skalniaka byłby doładnie filtr biologiczny?
Czy mógłbyś zaznaczyć na planie?
Chciałam jeszcze zapytać o to,czy nie byłoby problemu z konserwacją takiego filtra wbudowanego w grunt?
Interesuje mnie też ,czy taki filtr trzeba kupić gotowy,czy można go zrobić samodzielnie?
Paweł Woynowski pisze:Wykopem po "starym oczku" nie przejmuj się wcale, nie zasypuj go, przyda się, a nie wiem czy nie trzeba go będzie jeszcze powiększyć, dowiemy się jak już wszystko z grubsza będzie zwymiarowane.
Dlaczego ten wykop trzeba jeszcze powiększyć?Tam już jest ok.30-40cm.Drenaż to chyba nie powinien być taki głeboki.

Na koniec chciałam jeszcze zapytać o zużycie prądu przy ciągłej pracy pompy?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aniu,
Przepraszam za zwłokę, lecz wróciłem w sobotę z wyjazdu, a że nie zdążyłem wcześniej z projektem, kończyłem go dzisiaj.
To rysunek poglądowy, sprawy techniczne rozrysuję na drugim rysunku, jutro a w zasadzie już dzisiaj, wezmę się za niego. M,am teraz kilka dni pobytu w domku to za kilka dni powinien być gotowy.

Obrazek
Raczek pisze:Pawle, gdzie według twojego odręcznego planu mojego oczka, kaskady i skalniaka byłby dokładnie filtr biologiczny? Czy mógłbyś zaznaczyć na planie?
Filtr proponuję umieścić po drugiej stronie oczka, patrząc od strony kaskady. Przykryty mógł by być odchylaną na solidnych zawiasach, imitacją pomostu. Pomost taki służył by również jako miejsce obserwacji oczka i kaskady.
Chciałam jeszcze zapytać o to,czy nie byłoby problemu z konserwacją takiego filtra wbudowanego w grunt?
Interesuje mnie też ,czy taki filtr trzeba kupić gotowy,czy można go zrobić samodzielnie?
Nie ma żadnego problemu z konserwacją. Osobiście czyszczę taki filtr raz do roku, późną jesienią, tuż przed mrozami, kiedy to wyłączam pompę i chowam ją dobrze opłukaną, w czystej wodzie, do piwnicy na zimę. Zamykam dopływ wody z oczka do filtra, po wypompowywaniu wody z filtra, wyjmuję złoża wypełniające poszczególne komory, i również płuczę je czystą wodą z węża ogrodniczego, czyszczę wnętrze filtra, i wkładam po oczyszczeniu złoża z powrotem do filtra. W takim stanie (na sucho) filtr zimuje. Wczesną wiosną (tuż po mrozach) wkładam pompę i otwieram wlot wody do filtra, i włączam pompę.
Dlaczego ten wykop trzeba jeszcze powiększyć?Tam już jest ok.30-40cm. Drenaż to chyba nie powinien być taki głęboki.
Myślałem o powiększeniu powierzchni wykopu, a nie jego głąbokości. Na drenaż pod skalniak i kaskadę wystarczy ok 20 cm głębokości.
Na koniec chciałam jeszcze zapytać o zużycie prądu przy ciągłej pracy pompy?
Obecnie produkowane pompy, mają mały pobór prądu, zależy to od wydajności pompy, i producenta, maksymalnie do ok 400 W, przy dużych wydajnościach. Tobie nie potrzeba aż takich wydajności.
W Twoim przypadku proponował bym pompę TetraPond CPX 7000, pobiera jedynie 135 W. prądu, przy wydajności ponad 7000 l/h. Możesz ją kupić TUTAJ.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pawle bardzo mi się podoba twój rysunek poglądowy.
Bardzo chciałabym mieć taką powierzchnię ogrodu,ale ja mam do dyspozycji tylko 240 metrów kwadratowych.
Ogród nie jest jeszcze podzielony,odmierzyłam sobie na razie "na oko" za pomocą rabatek.
Czyli mam dyspozycji teren zaznaczony strzałkami:

Obrazek

Myślę,że po wzroście w grudniu opłat za wieczyste użytkowanie gruntu administrator pozostałej nieużytkowanej części będzie chciał się jej pozbyć i wtedy zostanie mi odmierzona moja część dokładnie.

Jeżeli chodzi o filtr to cieszę się ,że nie będzie problemu z jego konserwacją.
Myślałam,że filtr będzie całkowicie zakopany w ziemi,stąd było to moje pytanie.
Nie wiem jeszcze,czy filtr trzeba kupić,czy można zrobić samodzielnie.
Paweł Woynowski pisze:W Twoim przypadku proponował bym pompę TetraPond CPX 7000, pobiera jedynie 135 W. prądu, przy wydajności ponad 7000 l/h. Możesz ją kupić TUTAJ.
Trochę droga ta pompa,ale rozumie,że zyskam wtedy na zużyciu prądu.
Mimo,że jestem córką elektryka,nie bardzo znam się na tych zużyciach prądu.
Ja muszę mieć "łopatologicznie",czy możesz mi powiedzieć Pawle o ile wzrasta ci rachunek za prąd w miesiącach pracy pompy?

Jeszcze mam pytanie odnośnie już istniejącego wykopu.
Muszę go powiększyć wszerz i trochę spłycić na ok.20cm.
Czy można zakopać w dole gałęzie,które zostały po podcięciu czereśni i łęty po wykopanych wysokich aksamitkach?
Nie zdążyłam na jesieni ich spalić,ciągle padało.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Raczek pisze:Pawle bardzo mi się podoba twój rysunek poglądowy.
Bardzo chciałabym mieć taką powierzchnię ogrodu,ale ja mam do dyspozycji tylko 200 metrów kwadratowych.
To większy jak mój ogródek 25 x 25 x 15 m, tyle tylko że w trójkącie, co daje ok 130 m2 :D
Myślę,że po wzroście w grudniu opłat za wieczyste użytkowanie gruntu administrator pozostałej nieużytkowanej części będzie chciał się jej pozbyć i wtedy zostanie mi odmierzona moja część dokładnie.
A nie można tego przyśpieszyć
Jeżeli chodzi o filtr to cieszę się ,że nie będzie problemu z jego konserwacją.
Myślałam,że filtr będzie całkowicie zakopany w ziemi,stąd było to moje pytanie.
Nie wiem jeszcze,czy filtr trzeba kupić,czy można zrobić samodzielnie.
Można kupić lub zrobić samodzielnie
Trochę droga ta pompa, ale rozumiem, że zyskam wtedy na zużyciu prądu.
Dokładnie :D
Mimo,że jestem córką elektryka,nie bardzo znam się na tych zużyciach prądu.
Ja muszę mieć "łopatologicznie", czy możesz mi powiedzieć Pawle, o ile wzrasta ci rachunek za prąd w miesiącach pracy pompy?
Zużycie prądu przy ciągłej pracy tej pompy zwiększy się o ok 95 kWh/mieś. W skali rocznej to będzie ok 8 - 9 miesięcy pracy. W okresie zimowym (3 - 4 miesiące, w zależności od temperatury późną jesienią i wczesną wiosną) pompa nie pracuje, co wiąże się z mniejszymi kosztami, jako że w okresie zimowym w naszych domach wzrasta zużycie prądu (krótszy dzień)
Czy można zakopać w dole gałęzie,które zostały po podcięciu czereśni i łęty po wykopanych wysokich aksamitkach?
Nie zdążyłam na jesieni ich spalić,ciągle padało.

Raczej nie, chodzi o to ze po zakopaniu tych gałęzi, będą z czasem butwiały i skalniak będzie osiadał.
Ważną sprawą z usypywaniem skalniaka, jest dobre zagęszczenie nasypywanej na górkę ziemi. Najprościej robi się to w ten sposób, że w czasie usypywania, polewamy każdą 10 - 20 cm warstwę podłoża wodą zwęża ogrodowego.
Przesyłem Ci rysunek i prosił bym o jego zwymiarowanie. Chciał bym abyś mi podała te zaznaczone cyframi wymiary. Chodzi mi o zorientowanie się co do wielkości ogrodu. Myślałem, że ta grządka, chyba z warzywami, ta obok trzepaka, to też Twoje włości :wink:

Obrazek
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pawle,przepraszam,że trochę namieszałam.Masz przeze mnie dodatkową robotę.
Jestem ci niezmiernie wdzięczna,że mi pomagasz.
Byłam pewna,że na początku wątku napisałam o powierzchni ogrodu,którą mam do dyspozycji.
Jednak okazało się ,że nie.
Dopiero mogłam dziś po pracy zrobić zmierzyć potrzebne wymiary.
Musiałam jeszcze trochę skorygować twój plan.
Moja część oddzielona "na oko" musi mieć (sprawdziłam według papierów) 241metrów kwadratowych.
Tuż przy domu jest 3 metrowa część wspólna.Wspólny jest też wjazd na posesje.
Ponieważ w tej chwili nikt więcej nie mieszka w mojej kamienicy korzystam z całego ogrodu.
U góry,po lewej stronie mojej części są moje truskawki.

Obrazek

Dla lepszej orientacji zrobiłam zdjęcie mapce działki.
Niebieski kolor to teren całej posesji,a czerwony mojej części.

Obrazek

Pawle może wiesz jak obliczyć pole tej mojej części odmierzonej "na oko"?

Ps.W jakim programie robisz swoje profesjonalne projekty?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Raczek pisze:Pawle,przepraszam,że trochę namieszałam.Masz przeze mnie dodatkową robotę.
Jestem ci niezmiernie wdzięczna,że mi pomagasz.
Żaden problem, cała przyjemność po mojej stronie, oczywiście w momencie kiedy jestem w domu, a nie w delegacji. :D
Byłam pewna,że na początku wątku napisałam o powierzchni ogrodu,którą mam do dyspozycji.
Jednak okazało się ,że nie.
Dopiero mogłam dziś po pracy zrobić zmierzyć potrzebne wymiary.
Sprawdź jeszcze raz te wymiary, bo coś mi nie pasuje w długościach działki
Pawle może wiesz jak obliczyć pole tej mojej części odmierzonej "na oko"?
Dzielisz cały teren w ten sposób:

Obrazek

Obliczasz pole zielonego prostokąta (tego w środku), teraz obliczasz pola obu prostokątów (tych po prawej i lewej stronie), odejmujesz z każdego wyniku 1/2, a sumę obu wyników dodajesz do pola zielonego prostokąta. Teraz przyszła pora na obliczenie pola trójkąta, tego u góry, robisz to według tego wzoru (p=(a+b+c) : 2 = coś tam), wynik dodajesz do wyniku sumy pól prostokątów. Ot i wszystko.
Ps.W jakim programie robisz swoje profesjonalne projekty?
Pracuję na CorelDRAW 9. Nie stosuję tych programów do projektowania ogrodów. Mam Garden Composer 3D Plus, ale jakoś nie mogę się w niego wgryźć. Przyzwyczaiłem się do Corela, może to dlatego.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coś nie bardzo idzie mi z tymi wymiarami,albo pada deszcz,albo jest bardzo zimno jak dzisiaj.
Wymiary były wczoraj robione na szybko.Te dzisiejsze też wydają mi się jakieś dziwne.
Po lewej stronie długość jest mniejsza niż po prawej?

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Raczek pisze:Coś nie bardzo idzie mi z tymi wymiarami,albo pada deszcz,albo jest bardzo zimno jak dzisiaj.
To jak już się ociepli pomierz raz jeszcze, lecz co innego:

Obrazek
Wymiary były wczoraj robione na szybko.Te dzisiejsze też wydają mi się jakieś dziwne.
Po lewej stronie długość jest mniejsza niż po prawej?

Prawidłowo, tak powinno być. Po porównaniu z planem, (w jakiej jest skali ?), granica działki nie ma katów prostych stąd różnica w pomiarze. Te nowe wymiary potrzebuję, aby dowiązując granicę działki do budynku, otrzymać właśnie te kąty. Jak coś mi nie będzie dalej wychodzić, z tymi wymiarami, to kliknę do Ciebie.
Interesuje mnie jeszcze sprawa samego pomiaru szerokości działki. Czy mierzyłaś ja po żywopłocie czy w poprzek działki te 11 m, wersja A czy B na rysunku. Inne potrzebne wymiary już mam, te 3 m od domu, 16,00 m granica przy domu, oraz 4 m szerokość wjazdu. Jak już będę miał te dowiązujące wymiary to obliczę Ci całą powierzchnię działki. Już teraz mogę Ci powiedzieć, że ma ona ponad 300 m²
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oto mapka z wymiarami: (Oryginalna mapka jest w skali 1:1000 )

Obrazek

Dzisiaj było ciepło,więc przyjrzałam się dokładnie mojej oddzielonej działce.
Lewy dolny róg jest jednak przesunięty w lewo,w linii prostej do rogu budynku.
Ten róg działki jest oddalony od rogu budynku o 4m.W tym rogu działki zaczyna się tył mojej rabatki.
Natomiast prawy dolny róg to jest w tej chwili tył mojej rabatki po prawej stronie.
Dalej jest w stronę wjazdu ,w linii prostej 5,60.
Na poprzednim planie zaznaczałam 3 m w linii równoległej do budynku.
Prawy dolny róg rabatki zaznaczony teraz nie jest tym samym,który zaznaczyłam na poprzedniej mapce.

Ja też próbowałam obliczyć przybliżoną powierzchnię oddzielonej działki (korzystając z twojej podpowiedzi podzielenia
działki na figury geometryczne).Wyszłam z pola trapezu+pole trójkąta.
Wyszło mi ok. 400 metrów kwadratowych,a więc o wiele za dużo niż moje 241 metry kwadratowe.
Myślę,że trzeba przesunąć dolną line działki w górę,czyli zwiększyć odległość od budynku.
Zyskam w ten sposób więcej miejsca na postawienie tam samochodu i zrobienie może jakieś wiaty.

Ps. Pawle jestem pełna podziwu dla twojej wiedzy.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Aniu, możesz mi podać jeszcze szerokość budynku, ta strzałka z 12. I jeszcze jedno, czy ten wjazd na posesję po prawej stronie budynku, dotyczy też tych dwóch garaży w głębi posesji po lewej stronie, i jak to wygląda obecnie, tzn. którędy się tam przejeżdża przez posesję.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pawłe szerokość budynku wynosi 11,75m
Po lewej stronie ogrodu nie ma żadnych garaży.Na końcu ogrodu po lewej stronie jest tylko spory beton,tzn.chyba jakiś węzeł od clektrociepłowni.
Najlepiej pokażą tył ogrodu po lewej stronie zdjęcia.

ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Tak mniej więcej gdzie jest trzepak na planie działki są te niby garaże.
Przy wykupie mieszkania w 2003r dostałam taką właśnie mapkę.Jak widzę trochę się ona nie zgadza.
Podobno za tym betonem był drugi wjazd na posesje,ale część ogrodu (jak był jeszcze w "dzikim stanie") "wziął"sobie sąsiad.
Za betonem ma teraz ten właśnie wjazd na swoją posesję.
W zeszłym roku nowy administrator naszej posesji chciał sprzedać cały ogród i dopiero wyszły jakieś niezgodności mapki
ze stanem faktycznym.Mieli to dokładnie wyjaśniać.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pawle,na początku marca podawałam ci wymiary mojego ogrodu.
Czy do czegoś ci się przydały?
Czy jeszcze coś mi podpowiesz odnośnie umiejscowienia i wielkości skalniaka i oczka wodnego?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”