Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.
No i stało się - zachorowałam na świecznicę.

Pozdrawiam Ewa
Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez/
Mój ogródek.
Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez/
Mój ogródek.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Beatko, uda się z pewnością, ale musisz uzbroić się w cierpliwość...Wiem, wiem , łatwo powiedzieć. Pewnie chciałabyś wszystko mieć już zrobione u siebie tak, jak Ci się marzy.Masz duże pole do popisu, ogród z , jak sama mówisz, dobrą ziemią, masz zapał i jesteś bardzo pracowita , więc...będzie dobrze !Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie 

- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Ewelino, gratuluję zasłużonej sławy Twojego ogrodu
Mam pytanie, a właściwie dwa: co to jest, na chyba 8 zdjęciu na 98stronie, takie fioletowe kwiaty na tle domu (przypomina jakiś ślaz)?
A drugie pytanie dotyczy hebe. Dlaczego hebe które masz w doniczce chcesz zostawić na zimę w domu? Masz przecież hebe, które zimuje w ogrodzie.
Pytam dlatego, ze dostałam w prezenceie hebe tej wielkosci co Twoje i waham się, co z nim zrobić...

Mam pytanie, a właściwie dwa: co to jest, na chyba 8 zdjęciu na 98stronie, takie fioletowe kwiaty na tle domu (przypomina jakiś ślaz)?
A drugie pytanie dotyczy hebe. Dlaczego hebe które masz w doniczce chcesz zostawić na zimę w domu? Masz przecież hebe, które zimuje w ogrodzie.
Pytam dlatego, ze dostałam w prezenceie hebe tej wielkosci co Twoje i waham się, co z nim zrobić...
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Izo, nie jestem pewna , o które zdjęcie chodzi ,jeśli o tochatte pisze: Mam pytanie, a właściwie dwa: co to jest, na chyba 8 zdjęciu na 98stronie, takie fioletowe kwiaty na tle domu (przypomina jakiś ślaz)?

to jest tutaj krzew Ketmii syryjskiej o pełnych kwiatach(widocznych jeszcze na kilku zdjęciach z tej strony).
A Hebe mam rzeczywiście w ogrodzie (Hebe albicans), ale tę odmianę zostawiłam w domu , bo...ładnie komponuje się w miejscu , gdzie stoi. Trochę też boję się , że posadzona teraz do gruntu mogłaby zmarznąć zimą - podobno to jest delikatniejsza odmiana. Nie wiem , co dalej z nią zrobię , może wiosną posadzę na rabacie obok Rododendronów ?
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Ewelino - cały czas uważam, że zdjęcia z Twojego ogrodu powinny doczekać się publikacji w książce i ukazały się Tutaj. Gratulacje!!!!! Mam nadzieję na szerszą publikację

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No i stuknęła ta setna strona twojego wątku.Ewelina pisze:Dziś w ogrodzie dokonałam kilku odkryć. Oto one :
![]()
Listki Fothergillii zaczęły się przebarwiać na czerwono. Ten krzew pięknie wygląda , gdy cały " płonie czerwienią",ale na to jeszcze trzeba poczekać...
![]()
Zaczęła kwitnąć Świecznica - w tym roku później niż zwykle , a Kalina zawiązała już pąki kwiatowe na przyszły rok!
Eweliuno chciałabym zapytać o drugie zdjęcie z przedstawionych powyżej,to jest świecznica?
Jest piękna.Nie spotkałam się jeszcze z taką rośliną.Napisz coś o niej.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oj, zapomniałam.
Mam jeszcze jedną prośbę.Zerknił do mojego postu i może coś poradzisz.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=7627
Mam jeszcze jedną prośbę.Zerknił do mojego postu i może coś poradzisz.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=7627
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
-
- 100p
- Od: 24 mar 2007, o 21:35
Ewelinko - wpadłam na świetny pomysł - nasadzenia piętrowe - jakby to było pięknie .Mam ten sam problem - cebulek starych i nowych przybywa ,a z miejscem krucho . No chyba ,że pomogą nam nornice- brrr... Podobno nieźle jest sadzić cebulki w siatkach plastikowych po np cebuli ,czy cytrynach sprzedawanych w marketach .No ,ale wtedy problem miejsca na cebulki nadal pozostaje 

Inka
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Tak , tak , Inko z miejscem jest krucho...może po prostu trzeba przestać dokupować...ale to , przyznasz - bardzo trudne
Aniu - Raczku - zgadzam się z opinią ,że Świecznica vel Pluskwica groniasta[Cimicifuga racemosa] jest niezwykłą byliną . Kwitnie późno, gdy w ogrodzie już niewiele kwiatów (VIII/IX). Nie ma specjalnych wymagań :przeciętna, średnio wilgotna gleba, stanowisko półcieniste do cienistego. Znosi okresowe niedobory wody.Jest wysoka, ok 150 cm.Ładnie wygląda na rabacie w dużej kępie. Zawiązuje kremowo-białe dłuuugie (ok. 40cm!)kwiatostany o lekko przewieszających się czubkach. Niestety u mnie nie rozrasta się specjalnie, a rośnie już 3 sezon...Oto jeszcze kilka jej zdjęć

Po przekwitnięciu oryginalne kwiatostany Świecznicy można wykorzystać na " suche bukiety"- pisałam już o tym. To zdjęcia z ub. roku
.

Aniu - Raczku - zgadzam się z opinią ,że Świecznica vel Pluskwica groniasta[Cimicifuga racemosa] jest niezwykłą byliną . Kwitnie późno, gdy w ogrodzie już niewiele kwiatów (VIII/IX). Nie ma specjalnych wymagań :przeciętna, średnio wilgotna gleba, stanowisko półcieniste do cienistego. Znosi okresowe niedobory wody.Jest wysoka, ok 150 cm.Ładnie wygląda na rabacie w dużej kępie. Zawiązuje kremowo-białe dłuuugie (ok. 40cm!)kwiatostany o lekko przewieszających się czubkach. Niestety u mnie nie rozrasta się specjalnie, a rośnie już 3 sezon...Oto jeszcze kilka jej zdjęć

Po przekwitnięciu oryginalne kwiatostany Świecznicy można wykorzystać na " suche bukiety"- pisałam już o tym. To zdjęcia z ub. roku