Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
x_B-a
---
Od: 14 lip 2006, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Ewelinko! Po spacerze w twoim ogrodzie wstąpił we mnie optymizm. Ja mam dobrą ziemię. Skoro ty dokonałaś takich cudów na piachu to i mnie pewnie się uda. Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
Ewa_888
---
Od: 11 maja 2007, o 11:17

Post »

No i stało się - zachorowałam na świecznicę. ;:97 ;:123
Pozdrawiam Ewa

Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez/
Mój ogródek.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Beatko, uda się z pewnością, ale musisz uzbroić się w cierpliwość...Wiem, wiem , łatwo powiedzieć. Pewnie chciałabyś wszystko mieć już zrobione u siebie tak, jak Ci się marzy.Masz duże pole do popisu, ogród z , jak sama mówisz, dobrą ziemią, masz zapał i jesteś bardzo pracowita , więc...będzie dobrze !Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :D
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Ewelino, gratuluję zasłużonej sławy Twojego ogrodu :D
Mam pytanie, a właściwie dwa: co to jest, na chyba 8 zdjęciu na 98stronie, takie fioletowe kwiaty na tle domu (przypomina jakiś ślaz)?
A drugie pytanie dotyczy hebe. Dlaczego hebe które masz w doniczce chcesz zostawić na zimę w domu? Masz przecież hebe, które zimuje w ogrodzie.
Pytam dlatego, ze dostałam w prezenceie hebe tej wielkosci co Twoje i waham się, co z nim zrobić...
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Dzisiejsza piękna pogoda sprawiła, że pies zażądał stanowczo spaceru... No i nie było odwrotu, wyruszyłyśmy w lasy i pola... A potem sunia znalazła skarb, zresztą popatrzcie sami

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

tyle radości za sprawą zwykłej gałęzi...
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

chatte pisze: Mam pytanie, a właściwie dwa: co to jest, na chyba 8 zdjęciu na 98stronie, takie fioletowe kwiaty na tle domu (przypomina jakiś ślaz)?
A drugie pytanie dotyczy hebe. Dlaczego hebe które masz w doniczce chcesz zostawić na zimę w domu? Masz przecież hebe, które zimuje w ogrodzie.
Pytam dlatego, ze dostałam w prezenceie hebe tej wielkosci co Twoje i waham się, co z nim zrobić...
Izo, nie jestem pewna , o które zdjęcie chodzi ,jeśli o to

Obrazek

to jest tutaj krzew Ketmii syryjskiej o pełnych kwiatach(widocznych jeszcze na kilku zdjęciach z tej strony).

A Hebe mam rzeczywiście w ogrodzie (Hebe albicans), ale tę odmianę zostawiłam w domu , bo...ładnie komponuje się w miejscu , gdzie stoi. Trochę też boję się , że posadzona teraz do gruntu mogłaby zmarznąć zimą - podobno to jest delikatniejsza odmiana. Nie wiem , co dalej z nią zrobię , może wiosną posadzę na rabacie obok Rododendronów ?
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tak, chodziło mi o to zdjęcie :D
A hebe, będziesz trzymać na parapecie, czy w jakimś chłodnym miejscu?
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

To parapet północnego okna, w stosunkowo chłodnym ( bo rzadko używanym) pokoju.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki, Ewelino, za te informacje.
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

Ewelina pisze: Sądziłam ,że to pisemko ma mniejszy, lokalny zasięg, a tu niespodzianka. Numer dostał się w moje ręce dopiero wczoraj , więc nie zwlekam i się chwalę , a jak !

Obrazek
Ewelino - cały czas uważam, że zdjęcia z Twojego ogrodu powinny doczekać się publikacji w książce i ukazały się Tutaj. Gratulacje!!!!! Mam nadzieję na szerszą publikację :lol:, gdyż Twój ogród na taką w pełni zasługuje - słowa te nie piszę, jedynie, aby "kadzić" - Na prawdę tak myślę :lol: Zawsze, gdy ogladam zdjęcia w Twoim wątku, to o tym myslę.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

Masz ślicznego pieska :P :P :P
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelina pisze:Dziś w ogrodzie dokonałam kilku odkryć. Oto one :

Obrazek Obrazek

Listki Fothergillii zaczęły się przebarwiać na czerwono. Ten krzew pięknie wygląda , gdy cały " płonie czerwienią",ale na to jeszcze trzeba poczekać...

Obrazek Obrazek

Zaczęła kwitnąć Świecznica - w tym roku później niż zwykle , a Kalina zawiązała już pąki kwiatowe na przyszły rok!
No i stuknęła ta setna strona twojego wątku.
Eweliuno chciałabym zapytać o drugie zdjęcie z przedstawionych powyżej,to jest świecznica?
Jest piękna.Nie spotkałam się jeszcze z taką rośliną.Napisz coś o niej.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj, zapomniałam.
Mam jeszcze jedną prośbę.Zerknił do mojego postu i może coś poradzisz.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=7627
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
kontrapunkt
100p
100p
Od: 24 mar 2007, o 21:35

Post »

Ewelinko - wpadłam na świetny pomysł - nasadzenia piętrowe - jakby to było pięknie .Mam ten sam problem - cebulek starych i nowych przybywa ,a z miejscem krucho . No chyba ,że pomogą nam nornice- brrr... Podobno nieźle jest sadzić cebulki w siatkach plastikowych po np cebuli ,czy cytrynach sprzedawanych w marketach .No ,ale wtedy problem miejsca na cebulki nadal pozostaje :wink:
Inka
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Tak , tak , Inko z miejscem jest krucho...może po prostu trzeba przestać dokupować...ale to , przyznasz - bardzo trudne :(

Aniu - Raczku - zgadzam się z opinią ,że Świecznica vel Pluskwica groniasta[Cimicifuga racemosa] jest niezwykłą byliną . Kwitnie późno, gdy w ogrodzie już niewiele kwiatów (VIII/IX). Nie ma specjalnych wymagań :przeciętna, średnio wilgotna gleba, stanowisko półcieniste do cienistego. Znosi okresowe niedobory wody.Jest wysoka, ok 150 cm.Ładnie wygląda na rabacie w dużej kępie. Zawiązuje kremowo-białe dłuuugie (ok. 40cm!)kwiatostany o lekko przewieszających się czubkach. Niestety u mnie nie rozrasta się specjalnie, a rośnie już 3 sezon...Oto jeszcze kilka jej zdjęć

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Po przekwitnięciu oryginalne kwiatostany Świecznicy można wykorzystać na " suche bukiety"- pisałam już o tym. To zdjęcia z ub. roku

Obrazek Obrazek.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”