CHOROBY drzew owocowych,identyfikacja,ochrona,profilaktyka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wiśnia i jej choroba
Drodzy Forumowicze,
Proszę o poradę...mam w ogródku wiśnię Pandy 103. Drugi rok z rzędu mimo pryskania topsinem pojawił się ten sam problem - wiśnia ma mnóstwo kwiatów, zawiązuje sporo owoców, a od mniej więcej lipca zaczynają żółknąć jej liście które następnie stopniowo opadają...efekt jest taki że już w sierpniu drzewo wygląda jak pod koniec jesieni - jest prawie całe łyse Bardzo mnie to martwi... Proszę o porady...
Proszę o poradę...mam w ogródku wiśnię Pandy 103. Drugi rok z rzędu mimo pryskania topsinem pojawił się ten sam problem - wiśnia ma mnóstwo kwiatów, zawiązuje sporo owoców, a od mniej więcej lipca zaczynają żółknąć jej liście które następnie stopniowo opadają...efekt jest taki że już w sierpniu drzewo wygląda jak pod koniec jesieni - jest prawie całe łyse Bardzo mnie to martwi... Proszę o porady...
-
- 100p
- Od: 8 sie 2011, o 06:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wiśnia i jej choroba
Bez zdjęć trudno wywnioskować, ale podejrzewam drobną plamistość drzew pestkowych, poszukaj w sieci.
Re: Wiśnia i jej choroba
Też sądzę że to plamistość drzew pestkowych - pytanie czym ją najefektywniej zwalczać, bo oprysk substralem nie pomogł...
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Re: CHOROBY drzew owocowych
Przeczytaj co poleca Paweł https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 3#p5056883
a tutaj znajdziesz jeszcze inne porady https://forumogrodnicze.info/search.php ... h&start=56
a tutaj znajdziesz jeszcze inne porady https://forumogrodnicze.info/search.php ... h&start=56
Nalot na krzewach
Witam,
Powracam na forum dzięki, któremu mam swój ogród.
Brawo Ja .
Niestety na tym etapie potrzebuję waszej pomocy.
Porzeczki, agrest, porzeczkoagrest i wiśnie posiadają zielonkawy naloty na swojej strukturze.
Drzewa owocowe pryskałem Syllit 65 WP.
Niestety z tym przeciwnikiem spotykam się pierwszy raz.
Poproszę o pomoc.
Dziękuję
Powracam na forum dzięki, któremu mam swój ogród.
Brawo Ja .
Niestety na tym etapie potrzebuję waszej pomocy.
Porzeczki, agrest, porzeczkoagrest i wiśnie posiadają zielonkawy naloty na swojej strukturze.
Drzewa owocowe pryskałem Syllit 65 WP.
Niestety z tym przeciwnikiem spotykam się pierwszy raz.
Poproszę o pomoc.
Dziękuję
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
rebeko, martwica poszła nietypowo bo akropetalnie od czopa, ale to któraś ze zgorzeli kory.
suszi1, jeśli to nie osad z Syllitu to pewnie jakieś glony, nic się nie dzieje.
suszi1, jeśli to nie osad z Syllitu to pewnie jakieś glony, nic się nie dzieje.
Re: Choroby jabłoni i wiśni- prośba o pomoc w rozpoznaniu
Nie jest to parch. Raczej niedobór magnezu spowodowany niskimi temperaturami i suszą. Z czasem jak pogoda się ustabilizuje powinno się wyrównać.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niedożywienie z powodu słabego systemu korzeniowego. Po prostu jeszcze się do końca nie przyjęły. Na przyszły rok beda piękne!
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)