Teraz ja - treissi

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniko a jak często zraszasz pachirę? Może ma zbyt niską wilgotność powietrza? :?
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Ewciu wstyd się przyznać, ale ostatnio rzadko :oops: Ale to nie wygląda jak skutek suchego powietrza. Chyba, że u pachirki objawia się to inaczej, niż u innych roślin :(
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Moniczko czy chcę? No jaaasne, przecież jestem uzależniona :P Daj znać gdy nasionka dopełzną :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to dopisuję do tego pomarańczowego pojedynczego. A jak te wcześniejsze - żyją? Jak nasionka dojdą to na pewno dam zanać - nawet będę męczyć prośbą o wskazówki jak je wysiać :oops:
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Co do kloników chętnie podpowiem, a zielistki jeszcze nie siałam, czekam na Ciebie i wspólnie poeksperymentujemy :D 8) Nie-dziękuję ślicznie :D Żyją, wzmocniły je wakacje na balkonie - ale żarty sobie stroją - zawiązują pąki, czekają i zrzucają :twisted:
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój czerwony (od sąsiadów teściowej) tak sobie pogrywał :evil: Już prawie się rozwinął i opadał. Teraz pierwszy raz się pokazał w całości. Mam nadzieję, że Twoje też się zmobilizują i przestaną wstyd przynosić :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22

Post »

treissi pisze:Ewciu wstyd się przyznać, ale ostatnio rzadko :oops: Ale to nie wygląda jak skutek suchego powietrza. Chyba, że u pachirki objawia się to inaczej, niż u innych roślin :(

Z tego co o niej kiedyś czytałam, to jak ma zbyt suche powietrze to objawia się to występowaniem plam a następnie opadaniem liści. No ale nie wiem. Wrzuć ten temat może do diagnostyki chorób roślin tam z pewnością ktoś pomoże :D
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba zrobię tak jak mówisz Ewo :) Tylko jutro, jak zrobię lepsze fotki.
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj skorzystałam z faktu, że M. idzie do pracy na 3 zmianę i obarczyłam Go gotowaniem oraz zajęciami dotyczącymi psa i dziecka :) Ja natomiast przeprowadziłam przegląd okresowy moich zielonych. Dokonałam kompleksowych badań części roślinek - na wszystkie nie starczyło czasu. Niektóre zostały odkurzone inne wzięły prysznic. Kilka z nich zostało poddane zabiegom upiększającym.

Tutaj są trzykrotki, które poraz pierwszy zostały przycięta. Maluchy wsadziłam bezpośrednio do doniczek. Ciekawe czy się przyjmą :roll:
ObrazekObrazek

A tutaj szlejąca callisia od Ilonki :)
Obrazek
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Saraaa

Post »

Ślicznie, pięknie.. :D jak Ty dbasz o swoich zielonych. Coś podobnego musze zorganizować swoim :P
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Saro w sumie nic takiego nie robię. Raz na jakiś czas biorę każdą doniczkę po kolei i oglądam zielone. Przemyje listki z kurzu, ewentualnie jakiś prysznic (np. benjaminkom), wycinam uszkodzone listki, jeśli trzeba, obcinam pozasychane końcówki (zwłaszcza skrzydłokiatom i palmom). Wymieniam też wierzchnią warstwę ziemi, bo często pojawia się na niej zasolenie. Nic wielkiego. Jednak jest to zajęcie dość pracochłonne. Dzisiaj zeszedł mi na tym cały dzień i jeszcze nie wszystkie roślinki obejżałam :roll:
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Saraaa

Post »

Nic takiego nie robisz? :P :P Przy takiej ilości zwykłe podlewanie to ciężka praca.
O wymianie wierzchniej warstwy ziemi i ja musze pomyśleć, bo rzeczywiście lekki nalot się robi. Tylko nie wiem czy zrobić to teraz, czy na wiosne, bo większość moich zielonych to jak wiesz sadzoneczki i nie wiem, czy w ten sposób im tam czegos nie uszkodze :roll:
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Saro ja delikatnie zbieram osad zwykłą łyżką kuchenną. Nie czekam do wiosny, bo pewnie do tej pory bedę to robiła jeszcze nie raz. Ja mam zimą straszny problem z tym - nie wiem czemu, bo latem tak się nie dzieje :roll:
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Saraaa

Post »

No to już mam zajęcie na jutro :P U mnie bez względu na porę troszke tego białogo wychodzi. Ostatnio taką ziemie do kwiatów kupiłam, ze jakieś chwaściska mi w doniczkach rosną :evil:
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No niestety z tymi ziemiami różnie bywa :( Ja jedną kupiłam i były w niej dżdżownice :shock: Niedawno znalazłam je w hibku i skrzydłokwiacie. Ciekawe czy gdzieś jeszcze są :(
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”