Mój ogródek - chatte - 3cz. 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jestes kochany ;:168 ale to może przy okazji ;)
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To mój kącik pod brzozą z bzem, pigwowcem, berberysem i tawułą, a ponizej już nie ogródek kwiatowy, a jeszcze nie warzywnik...
Własciwie wkleiiłam te zdjęcia na próbę. Fotosikowi zabrało to ok. godziny :?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nareszcie i ja znalazłam trochę czasu by zajrzeć do Ciebie. Kwiatki pięknie kwitną, wokół kolorowo. Życzę Ci by z tą folią w oczku nie było kłopotu. Izo, czy w tym roku nie będziesz miała warzywnika? Trochę szkoda ale wiadomo, że wszystkiego na raz nie można zrobić.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Witaj ! Twoje orliki są super !!!!!!!!!!!!!!Masz piękne kwiaty.Wiele z nich nawet nie znam ,bo dopiero zaczęłam przygodę z nimi i często zdarza mi się kwasolubne posadzic na zwapnowanej ziemi,ale podpatruję i wczytuję się w wasze posty może chociaż w części coś zapamiętam.Pozdrawiam i zapraszam.
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

Oczywiście twój ogród należy do tych które systematycznie oglądam , bo mi się podoba. Nie piszę bo jestem leniwa. Mam jednak do Ciebie prośbę czy mogłabys zebrać nasiona orlików jednokolorowych, były kiedys takie w moim ogrodzie ale jakos wyginęły, a kupic można tylko jakieś wycudowane góra i dół w innym kolorze. POZDRAWIAM .
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lip 2006, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuś!!! Nareszcie udało mi się zobaczyć !!!! Orliki super!!! A ta tawuła..........marzenie
Sporo zrobiłaś z przebudową ! Podziwiam i buziaki ślę pracowitej pszczółce Izie ;:97 ;:97
aha!!!!! Poczaruj trochę o deszcz dla mnie ale tak delikatnie bez burz :D
Ulka buziaki przesyła
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

HIhihiihiii, gdybyś Izo w profilu nie napisała - "śląskie" to pomyślałabym, że trafiłam do poznańskiej gałęzi rodziny :lol:
Porządeczek, pod sznureczek i jak żółnierzyki na defiladzie !
Gdzież tu miejsce na rozwichrzony, nieuładzony powojnik? :shock:
Awatar użytkownika
kamixsa
200p
200p
Od: 12 kwie 2008, o 17:32

Post »

Wspaniale wszystkie roślinki ale jedna bardzo mnie zaciekawiła niebieskie małe kwiatuszki podobne do lnu.Kupiłam małe sadzonki nie wiem czy to bylina
Pozdrawiam - Krystyna
Wiejski ogród - kamixsa
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

kryska pisze:... Izo, czy w tym roku nie będziesz miała warzywnika? Trochę szkoda ale wiadomo, że wszystkiego na raz nie można zrobić.
Krysiu, warzywnika, takiego z prawdziwego zdarzenia, to nie bedzie, ale trochę warzyw jest. Siałam, gdzie zwolniło sie trochę miejsca po przesadzanych bylinach. Cztery rządki zieleninki po lewej stronie drugiego zdjęcia, to rzodkiewka, przed nią cebula, za narcyzami buraczki i rząd marchewki. Jak wykopie zaplatane tu i ówdzie krokusy, to jeszcze marchewki dosieję. Koperek mam wszedzie, głównie w powstającej na dawnym warzywniku części kwiatowej, co jest oczywiste :lol: Bedą tu jeszcze gdzieś pomidorki koktailowe, dwa ogórki ;) i dwie papryki.
aha, i sałata, tam, gdzie znajdzie sie miejsce :D

Zuziu, miło, ze tez podobają Ci sie moje orliki :D Nareszcie mam takie, jakie mi sie podobają najbardziej. Na początku zawsze popełniamy błędy, ale bedąc na tym forum, z pewnościa popełnisz ich mniej ;)

Olgo, jest mi bardzo przyjemnie, ze często odwiedzasz mój ogródek :D Wybaczam Ci lenistwo ;) Nasionka dla Ciebie chętnie zbiorę, tylko...których? Nie bardzo rozumiem, jakie to są "góra i dół w innym kolorze"? :shock: Mam takie, jak pokazałam na zdjeciach i jeszcze jeden, który zakwitł dziś, ale jeszcze mu nie zrobiłam zdjęcia.

Ulko, dzięki za uznanie i buziaki :D Wiesz, z pogodą cięzka sprawa, ale dla Ciebie spróbuję poczarować, moze coś pokropi? ;)

Haniu, pod jaki sznureczek? :shock: To co widać na ostatnim zdjęciu, to warzywa. Przecież nie mogłam ich posiać rzutowo :lol: Poczekaj, aż trochę zagospodaruję niegdysiejszy warzywnik. Wtedy pokażę zdjęcia, a Ty ocenisz :D
Na takie ilości powojnika, jakie mi dostarczyłas, to nigdzie jednak miejsca nie znajdę
:lol:

Krysiu, len może być byliną i może byc jednoroczny. Pokazałam zdjęcie lnu, ale tez przetacznika goryczkowatego. Nie jestem pewna, jakie kwiatki masz na mysli?
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Witaj, Izko ! Chociaż bywam często u Ciebie, to nie zawsze czas pozwala na wpis - wybacz :oops:
Donoszę, że też mam kwitnący len ;:49 , jest śliczny !! Dziękuję ponownie ;:168
Cudną masz tawułę ;:333 .. powiedz mi jak długo trzeba czekać na taki jej wygląd? Wsadziłam dwie w tym roku,
ale mają dopiero ok. 20 cm :( , a nie mogę się doczekać kiedy będą takie jak u Ciebie ;:65 .
Orliki też prześliczne - u mnie rozsiewają się także, ale głównie bordowe, różowe i białe.

Ślę pozdrowienia :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witaj Aniu! :D Nie ma sprawy, tez nie zawsze się wpisuje, jak jestem :?
Cieszę się bardzo, ze len Ci kwitnie! :D W końcu musiał ;)
Co do tawuły, to niestety nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytanie :oops: Moje tawuły (mam dwie) przytargałam z lasu, jako niewielkie odrosty. Mam jednak bardzo kiepskie wyczucie czasu i nie potrafie powiedzieć, czy to było 4, czy moze 5 lat temu? A moze nawet 6... Ale juz w ubiegłym roku obie tawuły by pięknie kwitły, gdyby przymrozek nie zniszczył pączków kwiatowych.
Życzę Ci szybkiego kwitnienia tawuł! :D
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Obrazek

Optowałabym za Mme Lemoine :-)

A ogromnego lubczyka Ci pozazdrościłam i mimo, że poprzednika pożarły ślimaki,
kupiłam już nowa sadzonkę.
I ta, mam nadzieję uroślnie tak pięknie, jak Twoja Izo :-).
P.S.
Tak dobra, by ogróznić warzywnik od rozsadnika, to ja nie jestem :lol:
Wybacz Kochana.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki Haniu za sugestię, co do nazwy, poszukam i porównam :D

Lubczyk szybko rosnie, wiec myslę, ze Ci urosnie :D Tylko teraz pilnuj, zeby znów go slimaki nie pożarły ;:333 Mojego jakoś szczęśliwie omijały, ale za to po osiagnięciu okreslonych rozmiarów, moja kepa zawsze zaczyna żółknąć i wygląda jakoś nieciekawie. Nie wiem, czy ma za mało wody, czy chory?

Hanuś, u mnie teraz jest taki podłoże, ze ja sama nie jestem pewna, gdzie co mam!
Ten kawałeczek ziemi obsianej kilkoma warzywami jest w tej chwili najporządniejszym kawałkiem ogrodu ;) Reszta to wielki plac budowy
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A co z oczkiem Izuś ? Czy prace postępują ?
Grażyna.
kogro-linki
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

chatte pisze:... ale za to po osiagnięciu okreslonych rozmiarów, moja kepa zawsze zaczyna żółknąć i wygląda jakoś nieciekawie. Nie wiem, czy ma za mało wody, czy chory?..
To normalne, Izo - mam co roku tę samą sytuację z lubczykiem .. znalazłam na to sposób - ucinam zawiązujące się kwiatostany, a potem wycinam całe grube, żółknące pędy. Błyskawicznie wypuszcza wówczas nowe, zielone , i znowu
wygląda młodo .

Dziękuję za info o tawule. :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”