Datura-wszystko o niej,praktyczne porady cz.1(11.2008-06.2011)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Petula
50p
50p
Od: 11 lut 2011, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Datura-- podsumowanie mojej wiedzy

Post »

Szkoda, ale mimo wszystko dziękuję. :D Może ktoś inny podpowie.
Pozdrawiam serdecznie. :wit
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Petula - o ile rozumiem to zimowałaś ubiegłoroczna daturę w chłodnym pomieszczeniu a tera wzięłaś ją do cieplejszego miejsca ?
Daj jej czas bo musi poczuć ciepełko i zacząć żyć.
Cały czas nie wypowiadasz się precyzyjnie....
Awatar użytkownika
Petula
50p
50p

Post »

o ile rozumiem to zimowałaś ubiegłoroczna daturę w chłodnym pomieszczeniu a tera wzięłaś ją do cieplejszego miejsca
Tak, dobrze rozumiesz. Co do reszty, to myślałam, że jednak mój drugi post w połączeniu z moim poprzednim na tej stronie da w miarę jasny obraz sytuacji. Postaram się więc w razie ewentualnych kolejnych pytań pisać jeszcze jaśniej a za wczorajszy brak precyzji przepraszam.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Podlewaj a za jakiś czas zacznij delikatnie na początku zasilać a na pewno wyjdzie ze snu zimowego i się zazieleni :P
Awatar użytkownika
Petula
50p
50p

Post »

Dzięki serdeczne. Tylko właśnie zastanawiam się, kiedy będę mogła zacząć delikatnie nawozić. Ziemia jest świeża, więc czy jak zaleca producent, dopiero za 6 tygodni? Wiem, że jestem strasznie niecierpliwa, ale mam okropne wyrzuty sumienia, że tak strasznie ją okaleczyłam.
Pozdrawiam. :wit
Czyzyk
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 lut 2011, o 00:02

Post »

Witam
Niedawno kupilem na allegro male sadzonki daturek (ok10cm), obie sa w postaci jednego prostego badylka.
Nie mam doswiadczenia w tym temacie bo to moje pierwsze datury wiec prosze o pomoc co dalej:
Ile mam je teraz podlewac zeby sie obudzily i zeby nie przesadzic ?
Czy moze cos z nimi zrobic (tzn przesadzic do innych doniczek czy cos innego) - czy na razie nic tylko czekac dopoki sie nie obudza?
Jedna zaczyna mieknac - tak jakby gnila. Podejrzewam ze juz po niej - tylko co moglo byc przyczyna
czy moglem je za duzo podlac ??

Prosze o jakies ogolne chociaz porady - jak postepowac w przypadku takich spiacych jeszcze malenstw :)
aniaop
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 16:26

Post »

Jejuuuu zamiast dawać tyle kasy na allledrogo mogłeś zajrzeć do działu kupię sprzedam na tym forum.Kupiłbyś porządne , wyrośnięte , piękne, zadbane, "wycycane" roślinki, a nie badylki 10 cm :roll: .Polecam.Nasi forumowicze mają piękne rośliny , a i dzielą się nimi za nieduże pieniądze.
Awatar użytkownika
anutka_k
100p
100p
Od: 2 maja 2010, o 20:57
Kontakt:

Post »

aniaop pisze:Jejuuuu zamiast dawać tyle kasy na allledrogo mogłeś zajrzeć do działu kupię sprzedam na tym forum.Kupiłbyś porządne , wyrośnięte , piękne, zadbane, "wycycane" roślinki, a nie badylki 10 cm :roll: .Polecam.Nasi forumowicze mają piękne rośliny , a i dzielą się nimi za nieduże pieniądze.
Szukałam tu na forum ale nie znalazłam żeby ktoś sprzedawał .
Też kupiłam na allegro ale wysyłają dopiero pod koniec marca , jak ktoś sprzedaje tu sadzonki datury to proszę pisać :)
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2009, o 12:07

Post »

Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24

Post »

agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2009, o 12:07

Post »

Jest ich sporo :D
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24

Post »

A na jesień gdy trzeba przed wniesieniem do wewnątrz przyciąć datury to pewnie będą oferowane badylki .... nawet za zwrot kosztów ;:108 .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Petula
50p
50p

Post »

Aby odpowiadać na ogłoszenia z ofertami sprzedaży na Forum, użytkownik winien być posiadaczem opryskiwacza oraz mieć co najmniej 50 postów na swoim koncie. Niestety (tak jak np. ja) nie wszyscy spełniają te warunki. Chyba, że źle zrozumiałam. Jeśli tak, proszę wyprowadzić mnie z błędu. :)

A teraz na temat. Ponawiam pytanie, kiedy mogę zacząć nawozić? 03/03/11 przesadziłam moją daturę do świeżej ziemi. Stoi w ciepłym i dość dobrze oświetlonym pomieszczeniu. Czy mam czekać te 5-6 tygodni jak zaleca producent czy mogę delikatnie zaczynać wcześniej? A jeśli tak, to kiedy?
Pozdrawiam. :wit
majka2103
100p
100p
Od: 9 mar 2011, o 21:13

Post »

Witaj. Jestem nowa na forum. Datury uprawiam od kilku lat, radziłabym z nawożenie jeszcze zaczekać, umiarkowanie podlewać. :D
Awatar użytkownika
rawa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 maja 2007, o 16:19

Post »

Moim zdaniem ......

Nie nawozi się roślin w spoczynku nawet tak żarłocznych jak datury, nawóz może działać wtedy jak trucizna . jeśli wtedy jeszcze miesza się nawozy można powiedzieć ze roślina ma małe szanse.
Samo podlewanie roślin "zimującym" również służy innym celom.
Dużo ważniejsze jest jak najszybsze uruchomienie szybkiej wegetacji , więcej światła i wystawki w ciepłe pochmurne dni na zewnątrz.
Datury doznają łatwo udaru świetlnego tracą liście w pełnym słońcu nawet te które przez miesiąc stały w jasnym miejscu w domu.
Natężenie światła naturalnego zmienia się w ciągu doby ponad milion razy, nasz wzrok w tym temacie nas oszukuje rośliny muszą byc gotowe na takie zmiany.
Prawie zawsze w tym czasie nasze datury lądują w nowych donicach , przed przesadzeniem ani zaraz po nie nawozi się niczego.
Szybki przyrost rośliny posadzonej w docelowym miejscu jest sygnałem do zasilania.

pozdrawiam ;:3
Bardzo nam przykro, pomyłeczka, to nie żaden Wania.
Ot po prostu i zwyczajnie- Regulamin się kłania.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”