Ogród Georginii (Alicji ) cz. 1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Georginii (Alicji ) cz. 1

Post »

Jeszcze nie wysypywałam ,na razie robię nasadzenia,to co widać to jest ziemia ta z zakupu .Musiałam wyrównać teren bo różnica na tej rabacie była ok 0,5 m.Cały mój ogród to górki i dołki a w sumie to spadek w kierunku stawu .Różnica terenu to ok.2 m.I jeszcze drugi spadek od zachodniej strony do wschodniej.Cały czas wyrównuję ,podsypuję i równam.Dokupuję ziemi bo w końcu trzeba czymś te doły zasypywać.Gdzie duża różnica to jest podniesiona rabata.Zresztą jak przyjedziesz to zobaczysz.Prosty teren i dobra ziemia to połowa pracy i kosztów.Trawnik teraz dopiero będę zakładać ,inaczej nie dało się tego zrobić.Trzeba było właśnie najpierw zaplanować i wyrównać co się dało,gdzie mają być nasadzenia i rabaty a gdzie ścieżki i trawnik.Co ogród to inne problemy.No właśnie posadziłam tu 3 pęcherznice,żylistek ,dwie kaliny,trzy krzewuszki, dwie tawuły japońskie,irysy syberyjskie,liliowce wysokie.Zaplanowałam jeszcze szpaler z jałowców 'Moonglow' wzdłuż bramy.Jest jeszcze miejsce na 3 róże angielki,jakieś byliny ,cebulowe ale to na końcu.
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Tyle superaśnych roślin na jednej rabacie... łał... ;:215 . Powiem to po raz kolejny ,ale niestety muszę: masz tego areału, oj masz i ja Ci go zazdraszczam 8-) . Można tam spełnić każde (no, prawie :wink: ) chciejstwo i posadzić big krzaczora na przykład, albo drzewko wielgachne... ;:224 . Rozmarzyłam się ... ;:173
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Nie mówiąc o wielkich drzewach... Wielu wielkich drzewach... Kolejna rabata zapowiada się super ;:108

Alicjo, ja znowu po prośbie. Powojniki tym razem. Musiałam wczoraj wykopać zadołowane jesienią powojniki. No i mam dylemat. Chcę je jutro posadzić na stałe miejsce. Wg zasad sztuki powinnam je wsadzić 10 cm niżej, niz rosły w doniczce. Co zrobić jednak, jak wszystko powyżej doniczki przemarzło, odbijaja malutkie pędy od korzenia, tuż przy krawędzi doniczki? Też tak głęboko sadzić? Poradzą sobie te maluchy- masz jakies doświadczenie z takim problemem?
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dagmaro .Na Twoim miejscu posadziłabym na razie w to miejsce gdzie mają być ale z doniczką.Na takim poziomie jak teraz rośnie.Daj jej czas na wykaraskanie się z tej biedy.Latem zdążysz ją posadzić tak jak trzeba,niech się regeneruje.Rośliny w doniczkach możemy sadzić cały rok.Będzie miała trochę liści na wierzchu to szybciej Ci odbije.Dopiero jak będzie miała długie,zdrowe pędy to posadzisz ją zgodnie ze sztuką sadzenia.
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

No jak zwykle mądrze mówisz! Dzięki ;:196 Lecę sadzić!
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moni to już ostatnia rabata ,więcej miejsca nie ma.Dlatego sadzę na niej to co mam,porządkując inne rabaty.No i staram się żeby to miało "ręce i nogi"
Lucy2na

Post »

ale pracy kawał odwaliłaś ...masz jeszcze siłe?
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Świetnie się zapowiada ta nowa rabata. Wysokie krzewy robią wrażenie i pewnie gdy zaczną wypuszczać liście będziesz miała natychmiastowy piękny efekt. Zazdroszczę, że możesz pracować w ogrodzie. Dziś piekne słońce a ja siedzę w pracy. A tyle mogłabym zrobić.
Tak sie zastanawiam Jak ty sie uwinęłaś tak szybko z rabatami to co ty będziesz robiła w nastepnym roku?
I czekam z niecierpliwością na wiosenne kwiaty i nowy wątek bo sezon to już na 100%rozpoczęłaś.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko.Pracuję od godz 10 do 16-17 z przerwą na kawę.Dzisiaj M gotował obiad bo pewnie by nie było.Bolą mnie kości ale przez noc jakoś się pozbieram.Najgorzej że zrobiło mi się zapalenie stawów na 2 palcach prawej ręki ,spuchły i boli jak diabli.Ale co tam może przejdzie.M kazał mi przerwać pracę chociaż na 2 dni ale taka pogoda i jak tu nie pracować.Może deszcz popada to będzie odpoczynek.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczko. Właśnie chcę skończyć to przerabianie bo to najcięższa praca.U mnie łączy się to z wożeniem taczkami ziemi i obornika,wyrównywaniem ,przekopywaniem i przesadzaniem.Samo pielenie i pielęgnacja to dla mnie bajka.Może w końcu będę zadowolona z rezultatów swojej pracy.Nowa rabata chyba będzie udana,krzewy będą kwitły wiosną i latem ,uzupełnione przez byliny.No i najważniejsze róże 3 posadzone razem Mm Isac Pereire A ;Mrs John Laing ; Liuie Odier przedłużą kwitnienie do jesieni.Na zakończenie sezonu ,Złocień ogrodowy 'Clara Curtis ,niski aster niebieski i tojad jesienny.Kupiłam też trawy"przypadkiem " Kłosówkę miękką "Albovariegatus' i Trzęślicę modrą 'Variegata' po 2 zł.Resztę bylin posadzę ,po posadzeniu róż, jak kokardki przy ubraniu,zobaczę co będzie pasowało.
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

:wit trzymam kciuki aby wyszło nawet lepiej jak to widzisz wyobraźnią
podziwiam i pozdrawiam
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko .Wielkie dzięki.Zobaczymy latem. :lol:
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ala ja chyba zacznę krzyczeć na Ciebie . Ogród nie ucieknie, cały sezon przed Tobą a zdrowie najważniejsze. Jak nie będziesz się oszczędzała to później możesz grabek do ręki nie wziąć.
Pracę wykonałaś super, mam nadzieje, że przy zakładaniu trawnika poprosisz o pomoc swoich chłopaków.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nowa rabata....hmmm.....a ja nie mam gdzie wcisnąc nowych żurawek :;230 ale do Ciebie ich nie podeślę.o nie ;:78 ukradnę sobie trawnika :uszy :;230
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Marta_S
500p
500p
Od: 3 wrz 2010, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nowa rabata wspaniale się zapowiada :) już nie mogę się doczekać końcowego efektu ;:63
Zapraszam
Ogród Marty_S
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”