Ogród Georginii (Alicji ) cz. 1
- Georginia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Georginii (Alicji ) cz. 1
Jeszcze nie wysypywałam ,na razie robię nasadzenia,to co widać to jest ziemia ta z zakupu .Musiałam wyrównać teren bo różnica na tej rabacie była ok 0,5 m.Cały mój ogród to górki i dołki a w sumie to spadek w kierunku stawu .Różnica terenu to ok.2 m.I jeszcze drugi spadek od zachodniej strony do wschodniej.Cały czas wyrównuję ,podsypuję i równam.Dokupuję ziemi bo w końcu trzeba czymś te doły zasypywać.Gdzie duża różnica to jest podniesiona rabata.Zresztą jak przyjedziesz to zobaczysz.Prosty teren i dobra ziemia to połowa pracy i kosztów.Trawnik teraz dopiero będę zakładać ,inaczej nie dało się tego zrobić.Trzeba było właśnie najpierw zaplanować i wyrównać co się dało,gdzie mają być nasadzenia i rabaty a gdzie ścieżki i trawnik.Co ogród to inne problemy.No właśnie posadziłam tu 3 pęcherznice,żylistek ,dwie kaliny,trzy krzewuszki, dwie tawuły japońskie,irysy syberyjskie,liliowce wysokie.Zaplanowałam jeszcze szpaler z jałowców 'Moonglow' wzdłuż bramy.Jest jeszcze miejsce na 3 róże angielki,jakieś byliny ,cebulowe ale to na końcu.
- Rozeta
- Od: 30 paź 2010, o 20:02
Tyle superaśnych roślin na jednej rabacie... łał...
. Powiem to po raz kolejny ,ale niestety muszę: masz tego areału, oj masz i ja Ci go zazdraszczam
. Można tam spełnić każde (no, prawie
) chciejstwo i posadzić big krzaczora na przykład, albo drzewko wielgachne...
. Rozmarzyłam się ... 

Nie mówiąc o wielkich drzewach... Wielu wielkich drzewach... Kolejna rabata zapowiada się super
Alicjo, ja znowu po prośbie. Powojniki tym razem. Musiałam wczoraj wykopać zadołowane jesienią powojniki. No i mam dylemat. Chcę je jutro posadzić na stałe miejsce. Wg zasad sztuki powinnam je wsadzić 10 cm niżej, niz rosły w doniczce. Co zrobić jednak, jak wszystko powyżej doniczki przemarzło, odbijaja malutkie pędy od korzenia, tuż przy krawędzi doniczki? Też tak głęboko sadzić? Poradzą sobie te maluchy- masz jakies doświadczenie z takim problemem?

Alicjo, ja znowu po prośbie. Powojniki tym razem. Musiałam wczoraj wykopać zadołowane jesienią powojniki. No i mam dylemat. Chcę je jutro posadzić na stałe miejsce. Wg zasad sztuki powinnam je wsadzić 10 cm niżej, niz rosły w doniczce. Co zrobić jednak, jak wszystko powyżej doniczki przemarzło, odbijaja malutkie pędy od korzenia, tuż przy krawędzi doniczki? Też tak głęboko sadzić? Poradzą sobie te maluchy- masz jakies doświadczenie z takim problemem?
- Georginia
Dagmaro .Na Twoim miejscu posadziłabym na razie w to miejsce gdzie mają być ale z doniczką.Na takim poziomie jak teraz rośnie.Daj jej czas na wykaraskanie się z tej biedy.Latem zdążysz ją posadzić tak jak trzeba,niech się regeneruje.Rośliny w doniczkach możemy sadzić cały rok.Będzie miała trochę liści na wierzchu to szybciej Ci odbije.Dopiero jak będzie miała długie,zdrowe pędy to posadzisz ją zgodnie ze sztuką sadzenia.
- Georginia
Moni to już ostatnia rabata ,więcej miejsca nie ma.Dlatego sadzę na niej to co mam,porządkując inne rabaty.No i staram się żeby to miało "ręce i nogi"
-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Świetnie się zapowiada ta nowa rabata. Wysokie krzewy robią wrażenie i pewnie gdy zaczną wypuszczać liście będziesz miała natychmiastowy piękny efekt. Zazdroszczę, że możesz pracować w ogrodzie. Dziś piekne słońce a ja siedzę w pracy. A tyle mogłabym zrobić.
Tak sie zastanawiam Jak ty sie uwinęłaś tak szybko z rabatami to co ty będziesz robiła w nastepnym roku?
I czekam z niecierpliwością na wiosenne kwiaty i nowy wątek bo sezon to już na 100%rozpoczęłaś.
Tak sie zastanawiam Jak ty sie uwinęłaś tak szybko z rabatami to co ty będziesz robiła w nastepnym roku?
I czekam z niecierpliwością na wiosenne kwiaty i nowy wątek bo sezon to już na 100%rozpoczęłaś.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
- Georginia
Lucynko.Pracuję od godz 10 do 16-17 z przerwą na kawę.Dzisiaj M gotował obiad bo pewnie by nie było.Bolą mnie kości ale przez noc jakoś się pozbieram.Najgorzej że zrobiło mi się zapalenie stawów na 2 palcach prawej ręki ,spuchły i boli jak diabli.Ale co tam może przejdzie.M kazał mi przerwać pracę chociaż na 2 dni ale taka pogoda i jak tu nie pracować.Może deszcz popada to będzie odpoczynek.
- Georginia
Moniczko. Właśnie chcę skończyć to przerabianie bo to najcięższa praca.U mnie łączy się to z wożeniem taczkami ziemi i obornika,wyrównywaniem ,przekopywaniem i przesadzaniem.Samo pielenie i pielęgnacja to dla mnie bajka.Może w końcu będę zadowolona z rezultatów swojej pracy.Nowa rabata chyba będzie udana,krzewy będą kwitły wiosną i latem ,uzupełnione przez byliny.No i najważniejsze róże 3 posadzone razem Mm Isac Pereire A ;Mrs John Laing ; Liuie Odier przedłużą kwitnienie do jesieni.Na zakończenie sezonu ,Złocień ogrodowy 'Clara Curtis ,niski aster niebieski i tojad jesienny.Kupiłam też trawy"przypadkiem " Kłosówkę miękką "Albovariegatus' i Trzęślicę modrą 'Variegata' po 2 zł.Resztę bylin posadzę ,po posadzeniu róż, jak kokardki przy ubraniu,zobaczę co będzie pasowało.
- patkaza
- Od: 22 cze 2010, o 23:13

podziwiam i pozdrawiam
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
- Georginia
Agnieszko .Wielkie dzięki.Zobaczymy latem. 

-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ala ja chyba zacznę krzyczeć na Ciebie . Ogród nie ucieknie, cały sezon przed Tobą a zdrowie najważniejsze. Jak nie będziesz się oszczędzała to później możesz grabek do ręki nie wziąć.
Pracę wykonałaś super, mam nadzieje, że przy zakładaniu trawnika poprosisz o pomoc swoich chłopaków.
Pracę wykonałaś super, mam nadzieje, że przy zakładaniu trawnika poprosisz o pomoc swoich chłopaków.
Pozdrawiam Monika
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nowa rabata....hmmm.....a ja nie mam gdzie wcisnąc nowych żurawek
ale do Ciebie ich nie podeślę.o nie ;:78 ukradnę sobie trawnika

- Marta_S
- 500p