Ogród Moni cz.3
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Moni cz.3
Monia zawsze możesz cos dosadzić. Gorzej jak posadzisz za gęsto
- asia0809
- 1000p

- Od: 27 lut 2007, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Monia, przeglądałam zdjęcia i nie mam fotki całości ale jutro rano zrobię i wrzucę. Kawał dobrej roboty dziś zrobiłaś
. Ja dziś się leniłam ale bardzo mi było z tym dobrze (zwłaszcza, że leniłam się w towarzystwie Gosi-Margo
)
-
Soczewka
- 1000p

- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moniko jaką średnicę ma ta rabata. Wygląda imponująco. Moja w porównaniu z Twoją to maleństwo.
Ilość bukszpanów też robi wrażenie. Sadzę, że jak dojdą róże będzie przepięknie.
Pomysł z margaretkami bardzo dobry bo na pewno przez pierwszy sezon róże się tak bardzo nie rozrosną.
Jestem pełna podziwu, że w trakcie budowy tak dużo inwestujesz w ogród. U mnie była najpierw budowa, przez następne dwa-trzy lata prawie nic thuje i trawnik, a dopiero później przyszła pora na ogródek.
Ilość bukszpanów też robi wrażenie. Sadzę, że jak dojdą róże będzie przepięknie.
Pomysł z margaretkami bardzo dobry bo na pewno przez pierwszy sezon róże się tak bardzo nie rozrosną.
Jestem pełna podziwu, że w trakcie budowy tak dużo inwestujesz w ogród. U mnie była najpierw budowa, przez następne dwa-trzy lata prawie nic thuje i trawnik, a dopiero później przyszła pora na ogródek.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
- Margo2

Asiu, ale takie lenistwo też jest czasem potrzebne. Chociaż leniłyśmy sie tylko fizycznie, bo popracowałyśmy twórczo. Pomogłąś mi dopracować rabatę. 
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Moniko to będzie niesamowity klomb z 'Aspirynami'vertigo pisze: Tak sobie myślę, że gdyby się okazało za luźno, to mogę posadzić białe margaretki. Sama nie wiem...
Z kolei same róże, połączone ze sobą, będą piękne![]()
Wszystkie Twoje kompozycje są przepiękne...
Czy nie pasowałaby by CI jako 'zagęszczacz ' do młodych krzewów Gypsophila paniculata .
To bardzo zwiewna bylina
Chwilowo nie mogę znaleźć jej zdjęcia rosnącej na rabacie ,
ale dysponuję takim,może Cię zainspiruje
- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Gosiu, niby tak, ale jak przyjdzie mi przesadzać w celu zagęszczenia, to będzie gorzej
Asiu, dziękuję, zaczekam na fotkę
Ja dzisiaj popracowałam, bo pogoda wyjątkowo sprzyjała, a niestety w ciągu tygodnia nie bardzo mam teraz czas na ogród - dzień coraz krótszy, a zanim po powrocie z pracy uporam się z obiadem, to już nie bardzo jest po co jechać
A leniuchowanie w towarzystwie Gosi jest w pełni zrozumiałe
Monia, rabata ma średnicę ok.6 - 6,5m - jest naprawdę duża, choć na zdjeciu może tego nie widać. Inwestuję w ogód, choć wiem, że to mało rozsądne z punktu widzenia kosztów i tym samym oddalania mnie od zamieszkania w nowym domu. Z drugiej strony - 1000zł, czy 2000zł w ciągu roku na budowie niewiele ratują sytuację, a z kolei w ogrodzie efekty są bardziej widoczne, więc kusi tworzenie kolejnych rabat
Plus jest taki, że jak się wprowadzę, to będę już miała ogród gotowy (prawie
).
Krysiu, nie pomyślałam o gipsówce, a faktycznie jest piękna w towarzystwie róż i tworzy delikatne obłoki. Obawiam się tylko, czy nie będzie zbyt wysoka przy Aspirynach? Ponoć jest bardzo trudna do poskromienia
Asiu, dziękuję, zaczekam na fotkę
Monia, rabata ma średnicę ok.6 - 6,5m - jest naprawdę duża, choć na zdjeciu może tego nie widać. Inwestuję w ogód, choć wiem, że to mało rozsądne z punktu widzenia kosztów i tym samym oddalania mnie od zamieszkania w nowym domu. Z drugiej strony - 1000zł, czy 2000zł w ciągu roku na budowie niewiele ratują sytuację, a z kolei w ogrodzie efekty są bardziej widoczne, więc kusi tworzenie kolejnych rabat
Krysiu, nie pomyślałam o gipsówce, a faktycznie jest piękna w towarzystwie róż i tworzy delikatne obłoki. Obawiam się tylko, czy nie będzie zbyt wysoka przy Aspirynach? Ponoć jest bardzo trudna do poskromienia
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Nie mam takiego doświadczenia ale może dlatego ,że moja jest 'tłamszona' przez wszystkie sąsiednie nasadzenia?
Jest jej ciasno niewątpliwie ,więc może dlatego trzyma się macierzystej kępy wiele już lat...
Miłej niedzieli
Jest jej ciasno niewątpliwie ,więc może dlatego trzyma się macierzystej kępy wiele już lat...
Miłej niedzieli
- Alania

W takim razie radzisz sadzić tę gipsówkę pomiedzy różami, czy na tyłach - tuż za nimi?
- asia0809
- 1000p

- Od: 27 lut 2007, o 00:34
Monia, teraz już wiem dlaczego nie miałam w archiwum zdjęć lawendy z aspiryną. Ona jest w takim miejscu, że trudno tam zrobić dobre zdjęcie. No i na razie róże są troszkę za małe i ledwie wystają poza lawendę ale to zeszło-jesienne nabytki i za rok powinno już być lepiej. Zrobiłam ma razie to: Jak po południu wyjdzie słońce to spróbuję jeszcze raz pstryknąć.

- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Monia, jak ja bym chciała miejsce w ogrodzie na takie rabaty..
To będzie wspaniały widok.
Moja gipsówka jest bardzo ekspansywna, ma dość długie pędy zakończone chmurkami kwiatuszków, ale te pędy leżą a nie stoją i robią co chcą
Kwitnie niezbyt długo, potem zostają same te badyle.
Przynajmniej ja mam takie doświadczenia po pierwszym roku z nią.
To będzie wspaniały widok.
Moja gipsówka jest bardzo ekspansywna, ma dość długie pędy zakończone chmurkami kwiatuszków, ale te pędy leżą a nie stoją i robią co chcą
Kwitnie niezbyt długo, potem zostają same te badyle.
Przynajmniej ja mam takie doświadczenia po pierwszym roku z nią.
- Alania

Dzięki, Asiu, za fotki
Na wszelki wypadek zamówię 2 Aspirynki w nadmiarze - w razie zbytku pójdą na tył ogrodu 
Aniu, dziękuję za opinię o gipsówce - każda opinia jest na wagę złota
Ostatecznie postanowiłam, ze posadzę białą lawendę
Zupełnie o niej zapomniałam i Asia mi przypomniała. Mam białą lawendę na białej rabacie i b.dobrze się prezentuje w zasadzie cały sezon 
Aniu, dziękuję za opinię o gipsówce - każda opinia jest na wagę złota
Monia po ile kupowałas bukszpany?
Ja robie sadzonki.. u mnie strasznie drogie.. i jakoś tak szkoda mi wydac..
ale powiem Ci.. ze efekt jest .. brawo!
a z aspirynka.. wyobrazam sobie rewelacja
Ja robie sadzonki.. u mnie strasznie drogie.. i jakoś tak szkoda mi wydac..
ale powiem Ci.. ze efekt jest .. brawo!
a z aspirynka.. wyobrazam sobie rewelacja
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Alania

Izunia, niestety nie były tanie - po 10zł za szt. Musiałam dokupić ok.30szt., ale na szczęście pozostałe 50szt. miałam już wcześniej wsadzone na tyłach ogrodu - czekały na swój czas. Najtańsze są małe sadzonki w sprzedaży wiosną w OBI w sześciopakach, ale ... ja chciałam już, a poza tym tamte są znacznie mniejsze i musiałabym więcej kupić, więc pewnie na jedno by wyszło. Dziewczyny piszą, że nieraz na placach targowych można kupić taniej (nawet po 4zł za spore krzaczki), ale niestety nie u nas - sprzedają różne iglaki, drzewka, ale nie bukszpany. Zrobiłam sporo sadzonek, które teraz ukorzeniają się w piwnicy - jeśli się powiedzie ukorzenianie, to na wiosnę będę miała jak znalazł kolejne 30szt. 
- Margo2

Ja zaczynam swoją przygodę z bukszpanami. Ciekawe jak u mnie będą rosły.
- Alania

A ja dokupiłam od koleżanki kilka odmian - w zasadzie nic nowego, bo już mam te odmiany (White Rose, Mary Rose, Abraham Darby i kolejne Fairy), ale lubię te odmiany, więc nie przeszkadza mi ich nadmiar 
Wczoraj przesadziłam ostatnie Augusty - będą teraz blisko siebie w jednym miejscu, żeby ładnie wyeksponować ich piękno.
Nie mogę się doczekać na te róże, które przyjdą najpóźniej - boję się, żeby nie było zbyt zimno. Dzisiaj w nocy był u mnie na działce przymrozek
A u nas w ogrodniczym mają dzisiaj być róże z gołym korzeniem od p.Spasówki. Z teo, co słyszałam to po 15zł, więc nieźle. Ciekawe jakie odmiany przyjdą
Wczoraj przesadziłam ostatnie Augusty - będą teraz blisko siebie w jednym miejscu, żeby ładnie wyeksponować ich piękno.
Nie mogę się doczekać na te róże, które przyjdą najpóźniej - boję się, żeby nie było zbyt zimno. Dzisiaj w nocy był u mnie na działce przymrozek
A u nas w ogrodniczym mają dzisiaj być róże z gołym korzeniem od p.Spasówki. Z teo, co słyszałam to po 15zł, więc nieźle. Ciekawe jakie odmiany przyjdą