Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Próby polowe 2011

Post »

Loeb pliss -robiłaś rozsadę z marchewki ,czy ja coś nie zrozumiałam.Ja posiałam do gruntu na próbę bo tak wcześnie nigdy nie siałam zawsze w drugiej połowie kwietnia. Z kozulowej krzyżówki Black Pear x Copia mam dwa o ziemniaczanych liściach ,trochę mnie to dziwi bo to F1 ale popikowałam je i zobaczymy czy będą się różnić od pozostałych.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak, zrobiłam rozsadę, więcej tego nie zrobię, bo to straszna robota;) Ale miałam kolorową marchewkę, mało nasion, której nie chciałam przerywać, i dlatego. Ale sporo mi to dało, teraz jak będę miała coś takiego będę raczej wysiewać podkiełkowane nasiona zamiast suchych, tak w połowie drogi. Moje kozulowe niedawno posiane, jeszcze nie wychodzą..
Kusi mnie jeszcze wsadzenie kukurydzy w rozsadnik, tu jest problem taki że ptaki i gryzonie wybierają nasiona, więc by mi to pasowało..
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

Loeb, w zeszłym roku część marchwi mrówki mi dosłownie wyniosły z grządki bo tam sobie gniazdo upatrzyły zrobić, po interwencji wyniosły się same, ale do czego zmierzam, w to puste miejsce po marchewce ambitnie przepikowałam siewki marchewki te co były do przerywki szykowane, no i klapa-cały sezon goniły koleżanki z grządki obok a i tak nic wiele nie urosły.
Jedynie rzodkiewka tak się udała, czytałam gdzieś nawet, że to coraz popularniejszy sposób upr :lol: :lol: awy rzodkiewki - z rozsady, chodź brzmi dziwnie, działa
pozdrawiam
Iwona
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

leniawka pisze:Loeb, w zeszłym roku część marchwi mrówki mi dosłownie wyniosły z grządki bo tam sobie gniazdo upatrzyły zrobić, po interwencji wyniosły się same, ale do czego zmierzam, w to puste miejsce po marchewce ambitnie przepikowałam siewki marchewki te co były do przerywki szykowane, no i klapa-cały sezon goniły koleżanki z grządki obok a i tak nic wiele nie urosły.
Jedynie rzodkiewka tak się udała, czytałam gdzieś nawet, że to coraz popularniejszy sposób upr :lol: :lol: awy rzodkiewki - z rozsady, chodź brzmi dziwnie, działa
No właśnie u mnie w zeszłym roku było tak samo, ale w tym doczytałam sie na tym oto mądrym forum;) że marchewki należy pikować przed wytworzeniem 1 liścia właściwego, czyli tuż po rozłożeniu liścieni. Wtedy korzeń palowy jest mały i się nie uszkadza tak łatwo. Także zobaczymy co to z tego będzie, bardzo uważałam, żeby nie oberwać tej niteczki = korzonka. Ale to strasznie upierdliwe było, a zaobserwowałam sobie, że podkiełkowane ziarna też dają radę, także właśnie następna partia się kiełkuje.. będę miała w tym roku marchew sadzoną na 3 sposoby :D Mam nadzieję, że od tego zmądrzeję;D Rzodkiewki z rozsady to jeszcze nie próbowałam, hm.
Dzisiaj mi się za to urwał palowy od słonecznika, nie wiem czy coś z niego będzie przez to:/
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p

Post »

Po raz pierwszy mam pomidory z USA ,wyglądają nawet ciekawie Obrazek ten ma bardzo duże grona ma być samo kończący i bardzo wczesny.
Obrazek a ten jest kompaktowy i wygląda jakby coś nie dawało mu rosnąć :;230 nawet kwiatki ma wśród tych liści .Czy trwają prace przy encyklopedii pomidorowej bo nie wiem czy dokumentować odmiany które mam .
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p

Post »

To stare ustalone odmiany pierwsza to Fireworks a druga New Big Dwarf więc mam nadzieje że nie GMO z tej strony http://www.tomatogrowers.com/
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Takie fajne odmiany i u nas w Polsce nikt nie sprzedaje nasion ?.
Dziwne.

:wit :wit
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Kamma, te pomidory na 1 zdjęciu są powalające, kwiatostany ogromne, jeszcze takich nie widziałam :shock:
Rób dokumentację bo to będzie coś bardzo ciekawego.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, zdjęcia się zawsze przydadzą, i jakby co nasionka. JAka jest różnica między samokończącym a kompaktowym, bo gubię się w tym już.. samokończący to taki co wszystkie owoce dojrzewają na raz? A te które nie potrzebują palików to które?
Ja mam w tym roku dużo dyń i arbuzów + melony, zobaczymy jak mi z tym pójdzie. I parę ciekawostek, typu fioletowa marchewka to właśnie ta pikowana.. Póki co rośnie bardzo ładnie.
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p

Post »

Samo kończący to taki który się kończy po 3-4 gronie ,a kompaktowy to chyba bez palikowy ,niski nie znam angielskiego a tłumacz google super zabawa :;230 ale wiadomości mizerne .(trochę mi Gunar pomógł)Nie bardzo wiem jak je prowadzić -eksperymentuje ,one są chyba bardziej gruntowe ja je mam w tunelu.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten dwarf to chyba w ogóle dodatkowo odmiana karłowa sądząc po wzroście, w każdym razie wyglądają bardzo ciekawie, trzymam kciuki:) Ja zawsze mam takie pomidory co produkują i produkują, fajnie by było mieć część takich co wiadomo kiedy dojrzeją, skończą i zwolnią miejsce.
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p

Post »

Chce się powiedzieć "a o co chodzi" Fireworks kwitnie ma już nawet pierwsze małe owoce, kwiatostany są ogromne Obrazek.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Kiedy sadzone do gruntu?
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p

Post »

Rosną w tunelu ,siane pod koniec lutego.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O kurcze jaki fajny, jak z parasolem z kwiatków :D U mnie kwiatki w pąkach ma dopiero Tumbling Tom. Miałam go w zeszłym roku, w tym już wiem, ze nie należy mu nic obrywać bo ma z 15cm wysokości;)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”