Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
Re: Próby polowe 2011
Loeb pliss -robiłaś rozsadę z marchewki ,czy ja coś nie zrozumiałam.Ja posiałam do gruntu na próbę bo tak wcześnie nigdy nie siałam zawsze w drugiej połowie kwietnia. Z kozulowej krzyżówki Black Pear x Copia mam dwa o ziemniaczanych liściach ,trochę mnie to dziwi bo to F1 ale popikowałam je i zobaczymy czy będą się różnić od pozostałych.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak, zrobiłam rozsadę, więcej tego nie zrobię, bo to straszna robota;) Ale miałam kolorową marchewkę, mało nasion, której nie chciałam przerywać, i dlatego. Ale sporo mi to dało, teraz jak będę miała coś takiego będę raczej wysiewać podkiełkowane nasiona zamiast suchych, tak w połowie drogi. Moje kozulowe niedawno posiane, jeszcze nie wychodzą..
Kusi mnie jeszcze wsadzenie kukurydzy w rozsadnik, tu jest problem taki że ptaki i gryzonie wybierają nasiona, więc by mi to pasowało..
Kusi mnie jeszcze wsadzenie kukurydzy w rozsadnik, tu jest problem taki że ptaki i gryzonie wybierają nasiona, więc by mi to pasowało..
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Loeb, w zeszłym roku część marchwi mrówki mi dosłownie wyniosły z grządki bo tam sobie gniazdo upatrzyły zrobić, po interwencji wyniosły się same, ale do czego zmierzam, w to puste miejsce po marchewce ambitnie przepikowałam siewki marchewki te co były do przerywki szykowane, no i klapa-cały sezon goniły koleżanki z grządki obok a i tak nic wiele nie urosły.
Jedynie rzodkiewka tak się udała, czytałam gdzieś nawet, że to coraz popularniejszy sposób upr
awy rzodkiewki - z rozsady, chodź brzmi dziwnie, działa
Jedynie rzodkiewka tak się udała, czytałam gdzieś nawet, że to coraz popularniejszy sposób upr

pozdrawiam
Iwona
Iwona
-
No właśnie u mnie w zeszłym roku było tak samo, ale w tym doczytałam sie na tym oto mądrym forum;) że marchewki należy pikować przed wytworzeniem 1 liścia właściwego, czyli tuż po rozłożeniu liścieni. Wtedy korzeń palowy jest mały i się nie uszkadza tak łatwo. Także zobaczymy co to z tego będzie, bardzo uważałam, żeby nie oberwać tej niteczki = korzonka. Ale to strasznie upierdliwe było, a zaobserwowałam sobie, że podkiełkowane ziarna też dają radę, także właśnie następna partia się kiełkuje.. będę miała w tym roku marchew sadzoną na 3 sposobyleniawka pisze:Loeb, w zeszłym roku część marchwi mrówki mi dosłownie wyniosły z grządki bo tam sobie gniazdo upatrzyły zrobić, po interwencji wyniosły się same, ale do czego zmierzam, w to puste miejsce po marchewce ambitnie przepikowałam siewki marchewki te co były do przerywki szykowane, no i klapa-cały sezon goniły koleżanki z grządki obok a i tak nic wiele nie urosły.
Jedynie rzodkiewka tak się udała, czytałam gdzieś nawet, że to coraz popularniejszy sposób upr![]()
awy rzodkiewki - z rozsady, chodź brzmi dziwnie, działa

Dzisiaj mi się za to urwał palowy od słonecznika, nie wiem czy coś z niego będzie przez to:/
Po raz pierwszy mam pomidory z USA ,wyglądają nawet ciekawie
ten ma bardzo duże grona ma być samo kończący i bardzo wczesny.
a ten jest kompaktowy i wygląda jakby coś nie dawało mu rosnąć
nawet kwiatki ma wśród tych liści .Czy trwają prace przy encyklopedii pomidorowej bo nie wiem czy dokumentować odmiany które mam .

To stare ustalone odmiany pierwsza to Fireworks a druga New Big Dwarf więc mam nadzieje że nie GMO z tej strony http://www.tomatogrowers.com/
Takie fajne odmiany i u nas w Polsce nikt nie sprzedaje nasion ?.
Dziwne.

Dziwne.

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Kamma, te pomidory na 1 zdjęciu są powalające, kwiatostany ogromne, jeszcze takich nie widziałam
Rób dokumentację bo to będzie coś bardzo ciekawego.

Rób dokumentację bo to będzie coś bardzo ciekawego.
-
No, zdjęcia się zawsze przydadzą, i jakby co nasionka. JAka jest różnica między samokończącym a kompaktowym, bo gubię się w tym już.. samokończący to taki co wszystkie owoce dojrzewają na raz? A te które nie potrzebują palików to które?
Ja mam w tym roku dużo dyń i arbuzów + melony, zobaczymy jak mi z tym pójdzie. I parę ciekawostek, typu fioletowa marchewka to właśnie ta pikowana.. Póki co rośnie bardzo ładnie.
Ja mam w tym roku dużo dyń i arbuzów + melony, zobaczymy jak mi z tym pójdzie. I parę ciekawostek, typu fioletowa marchewka to właśnie ta pikowana.. Póki co rośnie bardzo ładnie.
Samo kończący to taki który się kończy po 3-4 gronie ,a kompaktowy to chyba bez palikowy ,niski nie znam angielskiego a tłumacz google super zabawa
ale wiadomości mizerne .(trochę mi Gunar pomógł)Nie bardzo wiem jak je prowadzić -eksperymentuje ,one są chyba bardziej gruntowe ja je mam w tunelu.

-
Ten dwarf to chyba w ogóle dodatkowo odmiana karłowa sądząc po wzroście, w każdym razie wyglądają bardzo ciekawie, trzymam kciuki:) Ja zawsze mam takie pomidory co produkują i produkują, fajnie by było mieć część takich co wiadomo kiedy dojrzeją, skończą i zwolnią miejsce.
Chce się powiedzieć "a o co chodzi" Fireworks kwitnie ma już nawet pierwsze małe owoce, kwiatostany są ogromne
.

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Kiedy sadzone do gruntu?
-
O kurcze jaki fajny, jak z parasolem z kwiatków
U mnie kwiatki w pąkach ma dopiero Tumbling Tom. Miałam go w zeszłym roku, w tym już wiem, ze nie należy mu nic obrywać bo ma z 15cm wysokości;)