Datura-wszystko o niej,praktyczne porady cz.1(11.2008-06.2011)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Petula
50p
50p
Od: 11 lut 2011, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Datura-- podsumowanie mojej wiedzy

Post »

Dziękuję serdecznie Andrzeju. :D
Może to głupie pytanie, ale czy korzenie skracać z każdej strony czy tylko od dołu? No i czy próbować ukorzeniać górne pędy?
Pozdrawiam. :)
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

bettysolo i petula opadające listki są efektem małej ilości światła , a są to rośliny które go bardzo potrzebują do prawidłowego funkcjonowania , ponadto muszą pomalutku wrócić do życia po fazie spoczynku zimowego - tym bardziej jeśli stały w ciemnych pomieszczeniach i były rzadko podlewane........po prostu trzeba się uzbroić w cierpliwość - to dopiero luty :wit
Awatar użytkownika
bettysolo
500p
500p
Od: 12 paź 2010, o 17:13

Post »

a jak myślisz odkręcić kaloryfer na większe grzanie czy dalej mają być w zimnie
u mnie stoją w pokoju takim jeszcze nieumeblowanym i dlatego zakręciłam całkowicie kaloryfer
ale światła mają pod dostatkiem
Pozdrawiam Beata :)
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

Petula pisze: ...Może to głupie pytanie, ale czy korzenie skracać z każdej strony czy tylko od dołu? No i czy próbować ukorzeniać górne pędy? ...
Co do przycinania bryły korzeniowej to myślę, że z każdej strony.
Natomiast czy ukorzeniać górne pędy to zależy tylko od Ciebie. Czy będziesz potrzebowała i będziesz miała miejsce na nowe duże rośliny.
No i co kilka lat chyba trzeba daturę odmłodzić.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Od: 4 maja 2010, o 21:03
Kontakt:

Post »

Tak tylko napiszę, że u mnie od 2 dni atak przędziorka na wszystch daturach - opryskałem mieszanką vertmec-u i talstaru i jak na razie padły (przędziorki oczywiście - nie datury :D )
Zobaczcie tak tydzień, dwa po przeniesieniu w cieplejsze miejsce czy nie ma czegoś dziwnego pod liśćmi
Awatar użytkownika
Petula
50p
50p

Post »

opadające listki są efektem małej ilości światła , a są to rośliny które go bardzo potrzebują do prawidłowego funkcjonowania
U mnie jednak jest to efektem zimna (tak podejrzewam) ponieważ rośliny stoją w słabo ogrzewanym ale widnym pomieszczeniu. W ciągu całej zimy liście rosły i opadały na zmianę. :)
Awatar użytkownika
Petula
50p
50p

Post »

Dziękuję za wszystkie wcześniejsze porady. Postanowiłam skorzystać z rady Andrzeja i jedną roślinę mocno przytnę a drugą zostawię w takim stanie, w jakim jest teraz i zobaczymy, co będzie.
Pozdrawiam serdecznie. :wit
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

Petula pisze:Dziękuję za wszystkie wcześniejsze porady. Postanowiłam skorzystać z rady Andrzeja i jedną roślinę mocno przytnę a drugą zostawię w takim stanie, w jakim jest teraz i zobaczymy, co będzie.
Witam,
Też jestem szczerze zainteresowany wynikiem. Mam nadzieję, że za jakieś powiedzmy dwa miesiące napiszesz jak wyglądają Twoje datury :roll:
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Petula - według mnie spokojnie możesz przyciąć obie rośliny.
Zauważyłam że po przycięciu, posadzeniu do większej doniczki i słabym zasilaniu, wypuszczają masę nowych pędów.
Awatar użytkownika
nitka55
500p
500p
Od: 26 sty 2010, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Comcia
Na Twoją odpowiedzialność przytnę swoja żółtą ;:108 ,bo wszystkie sadzonki z jesieni padły mi .Zobaczymy co z tego będzie ;:65 ;:65
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Mnie na złość wszystkie się przyjęły :P
I teraz wydaję na spotkaniach forumowych bo jakoś szkoda wyrzucić.
Rosną jak głupie więc podcinam i stąd wiem że po obcięciu pędu i pozostawieniu kilkucentymetrowego kikuta, po kilku dniach są już po 2-3 nowe zawiązki pędzików.
Ale u mnie stoją w ciepłym.
Jeśli mają szczęście i stoją koło okna to im liście nie opadają, ale jeśli stoją w głębi pokoju bez dostępu światła dziennego to liście opadają dość szybko.
To moje uwagi.

Jeśli obcięty pęd jest dość duży to spróbuj go ukorzenić, powinien w ciągu 2-4 dni wypuścić już brodawki korzeniowe.
Awatar użytkownika
Petula
50p
50p

Post »

Petula - według mnie spokojnie możesz przyciąć obie rośliny.
Dziękuję. Myślę, że masz rację, jednak spróbuję zrobić po swojemu, bo jestem po prostu ciekawa efektów. I spróbuję ukorzenić obcięte badylki - może zdobędę jakieś doświadczenie w tej kwestii. A jak wyjdzie, to jest komu podarować roślinki. Poza tym właśnie moczę nowe nasiona na jutro. W tamtym roku na 12 nasion skiełkowało 8 a tylko 2 roślinki dotrwały. Ale kto próbuje - ten ma.
Awatar użytkownika
renata d
100p
100p
Od: 4 paź 2009, o 18:14

Post »

Jestem załamana moje daturki które kupiłam jesienią na forum,zostały zaatakowane przez przędziorka.Spryskałam je dzisiaj jakimś starym środkiem ale czy coś z nich będzie.Jaki preparat powinnam kupić,żeby zwalczyć te paskudztwo.Czy może to wejść na fiołki afrykańskie stały na jednym parapecie,storczyk kwitnący też zaatakowany,człowiek na tydzień spuści z oka a tu masz babo placek. :cry:
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Od: 4 maja 2010, o 21:03
Kontakt:

Post »

Najlepsza jest mieszanka vertimecu z talstarem (0,5 ml każdego z tych preparatów na litr wody - razem będzie 1 mln mieszanki w litrze - działa praktycznie natychmiastowo i przez kilka dni krąży w sokach rośliny dobijając resztę przędziorków. po kilku dniach (4-7) powtórz oprysk
Awatar użytkownika
nitka55
500p
500p
Od: 26 sty 2010, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Comcia Moje stoją na klatce schodowej tylko że na oknie i światło mają ale za ciepło to nie . ;:223 Będzie cięcie dzisiaj żółtej ;:108
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”