Wszystko o pomidorach cz. 12

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 12

Post »

massur pisze:Z góry? Po co się stosuje zraszanie z góry? Forma ochrony przed przymrozkami?
Mogę wykorzystać linię zraszającą, którą mam w każdym tunelu i awaryjnie, żeby nie zmarzły sadzonki włączyć na kilka minut, co jakiś czas, wodę. Także mam możliwość użyć ciepłej wody, gdy pracuje piec, przez co nie muszę aż tak mocno podlewać.
W tym i zeszłym sezonie nie skorzystałem z tej opcji, ale dwa lata temu były włączone przez dwie noce, bo lepiej mieć zmoczone rośliny niż zmarznięte.
Awatar użytkownika
iwusiak1
50p
50p
Od: 16 lis 2012, o 09:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Do gruntu posadziłam na próbę 20 sztuk już tydzień temu. Oczywiście przykryłam włókniną. W sobotę miałam wsadzić resztę, ale jak mnie przewiało, to zrezygnowałam. Pomęczą się jeszcze tydzień. Ogórki wysiałam już 2 tygodnie temu, tez pod włókninę. Bardzo ładnie wzeszły, wiec nadal będą pod pierzynką.
grafi26
200p
200p
Od: 25 mar 2016, o 14:54

Post »

Z 40 szt. posadzonych przeze mnie pomidorów w tunelu, na połowę dałam pod korzeń stary chleb, tak jak doradzał ogrodnik. Na drugą połowę nie dałam nic. oprócz obornika przekopanego jesienią. Te na chlebie wyglądają na silniejsze, mają grubsze pędy.
jabu
500p
500p
Od: 22 paź 2015, o 11:28

Post »

Witam

Ja swoje będę do gruntu dopiero wysadzać w ten i następny weekend. Noce zimne i bałam się o nie.
Pod korzenie chciałam dać trochę kompostu. Gnojówkę z pokrzyw już nastawiłam.
:)
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Najwyża pora sprawdzać pogodę na bieżąco. W piątek lub sobotę ja sadzę rośliny. Póki co mam je teraz na polu, więc patrzę w chmury i mam nadzieję, że nie będzie jakiegoś gradobicia :(
przemek1111
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 mar 2016, o 10:36

Post »

McMArchewka pisze:Witajcie :wit Ilu z Was było zmuszonych w tym roku kupić pomidory z powodu tego, że Wasze nie chciały rosnąć? Niestety mnie dotknęła w tym sezonie taka sytuacja, musiałem wydać na rośliny 30 złotych. Z sianych przeze mnie najbardziej rokuje Sakiewka. Mimo tego zobaczę, jak to będzie :(
Cześć

U mnie niestety prawie nic nie wzeszło z nasion pomidorów kupionych w marketach i przez internet, a szkoda, bo sporo pracy włożyłem w przygotowanie ziemi (przerobiony koński obornik).
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Ja myślę, że właśnie ten przerobiony koński obornik był przyczyną Twojej porażki. Do rozsad używa się specjalnej ziemi do rozsad. Jest ona delikatna, żeby małe siewki mogły rozwijać swoje korzenie i bez przeszkód kiełkować. Do tej ziemi jest dodana odpowiednią ilość nawozu startowego, żeby młode rośliny miały co jeść na początek, ale też, żeby nie było za dużo, żeby nie zaszkodzić sadzonkom :)
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Moje pomidorki wysadzam do gruntu na pole najprawdopodobniej w tę sobotę :roll: Mają już ciasno w doniczkach, niektóre już kwitną ;:224
baskino2016
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2016, o 10:53

Post »

czy to normalne ze sadzonki wsadzone do ziemi ktore maja ok 20cm wysokosci maja juz prawie rozkwitniete pierwsze kwiaty? jest tylko jedno pietro zawiazek kwiatowych. kiedy one urosna jak juz kwiatki sa?

Zdania zaczynamy wielką literą, używamy polskich znaków diakrytycznych- mod./jokaer.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Czy to niskie odmiany, koktajlówki może?
baskino2016
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2016, o 10:53

Post »

i niskie karłowe i wysokie też mają

Zdania zaczynamy wielką literą, używamy polskich znaków diakrytycznych,
piszemy poprawnie po polsku- mod./jokaer.
Awatar użytkownika
agaN
100p
100p
Od: 23 paź 2013, o 09:09

Post »

Witam
Ja zawsze wrzucam kilka gałązek pokrzyw pod pomidory do dołka i zawsze krzaki są zdrowe, owocują świetnie.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Dzisiaj posiałam po kilka nasion pomidorów koktajlowych z owoców zakupionych w B...ce...jak myślicie, jest szansa na jakieś owoce? Pomidorki były pyszne :wink:
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Przemek1111 - do wysiewów najlepszy będzie torf odkwaszony bez nawozów, to co podałeś, uniemożliwiło kiełkowanie.

Baskino2016 - tak, to normalne, sporo osób ma już nawet małe owoce, dojrzałe owoce pojawią się na przełomie czerwiec/lipiec lub na początku lipca - zależy od warunków glebowych i pogody.

AgaN - już to wielokrotnie było przerabiane, to pomaga tak jak palenie kadzidełek i inne podobne zabiegi, zrób test i pod kilka krzaków nic nie wrzucaj, zobaczysz brak różnicy.
Pozdrawiam,
Tomek
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

AgaN, te liście pokrzyw pod korzeniami dają tyle, co umarłemu kadzidło. :wink:

Pelasia - oczywiście, że szansa jest, ale może niekoniecznie w takiej postaci jak to, z czego wyjęłaś nasionka.
Owoce mogły być z nasion F1.
Ja w ubiegłym roku w maju też jeszcze wysiałam pomidorki i zdążyłam je skosztować.w sierpniu. :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”